שתף קטע נבחר

 

גם חיילים גרמנים צועדים במצעד החיים באושוויץ

כ-20 צוערים מבית הספר לקצינים של צבא גרמניה צועדים אחר הצהריים על אדמת מחנה המוות לצד אלפי בני נוער: "זו סגירת מעגל, הם יסייעו למאבק בהכחשה". קורל אוחנה, בת 17 מעפולה: "אני עטופה בדגל והלב דופק, גאה להיות ישראלית"

כמדי שנה, צועדים אחר הצהריים (יום ג') ביום הזיכרון לשואה ולגבורה, אלפי בני נוער מאושוויץ לבירקנאו ב"מצעד החיים". אך בפעם הראשונה, 64 שנים מתום המלחמה הנוראה, מתהלכים על אדמת מחנה המוות במסגרת הזו גם חיילים גרמנים.

 

יום השואה בצל שנאה מודרנית

 

קבוצה של 20 צוערים מבית הספר לקצונה של צבא גרמניה פנו למארגני המצעד וביקשו לקחת בו חלק. "הם שמעו על הפרויקט ואמרו שמאוד חשוב להם להשתתף", אמר ל- ynet יו"ר עמותת מצעד החיים, ד"ר שמואל רוזנמן. "זה מאוד סימבולי שהדור השלישי בגרמניה משתתף - המסר שלהם הוא להפוך עדות חיה למה שהתחולל פה".


השר שלום וילדים ישראלים באושוויץ (צילום: AFP)

 

לדבריו, "אנחנו רואים בזה אלמנט של סגירת מעגל, ויש לזה חשיבות מרובה כי אנחנו יודעים שכל אחד שמגיע לפה, חוזר עם תחושות חזקות ונוסף לאותו כוח עולמי שנלחם נגד מכחישי השואה".

 

החיילים צועדים נטולי מדים או כל סממן צבאי אחר. בסך הכל, 100 מתוך 7,000 המשתתפים הם גרמנים.

 "ככל שירבו להשתתף במצעד צעירים גרמנים שאינם יהודים, מה טוב", אומר רוזנמן.

 

"חלק גדול של מכחישי השואה מחכים שאחרון השרידים ילך ויעלם ואז עדת המכחישים תלך ותגדל. הצעדה וטקסים אחרים בעולם מהווים בעצם ערובה לכך שהזיכרון של השואה לא ימחק. אי אפשר להתווכח עם המספר שעל היד, אבל מה יקרה לאחר שלא יוכלו לראות אותו?", הזהיר.

 

"ראיתי את עצמי במקום הנספים"

אחת המשתתפות הישראליות במצעד היא קורל אוחנה, בת 17 מעפולה. "אני עומדת פה, בשורה הראשונה של מצעד החיים, עטופה בדגל ישראל, והלב שלי דופק. אני גאה להיות ישראלית", סיפרה ל-ynet.


הטקס ב"יד ושם" (צילום: AP)

 

"זאת כנראה החוויה הכי קשה שעברתי בחיים", הוסיפה. "אני מתנדבת במד"א וראיתי גופות בחיים שלי, אבל את זה אי אפשר לתאר. עד שאתה לא דורך במחנה במו רגלייך, רואה את השערות והגופות והכול מתחבר - אתה לא מבין את זה.

 

"היינו ברכבת בתוך הקרון ועברו לי סרטים בראש. ראיתי את כל מה שקרה - פה בדיוק אנשים עמדו, פה הם דרכו. הלב שלי דפק בפעימות מהירות, לא ידעתי איך להגיב. ראיתי את עצמי במקומם, ראיתי את עצמי שם".

 

לדברי אוחנה, דוד של אביה ניצול שואה, שמסרב לדבר. "כל מה שאנחנו יודעים על מה שהוא עבר שם זה פיסות מידע מתוך הצעקות שלו בלילה. התחננתי שיספר אבל הוא לא מוכן". 

 

סילבן שלום: "איראן דומה לגרמניה של היטלר"

זו גם הפעם הראשונה שבה היהודים אינם מהווים רוב בקרב הצועדים: כ-4,000 מהצעירים לא יהודים. "השואה היא כתם בהיסטוריה שלנו", אמרו אתמול כמה נערים מז'נבה ל-ynet, והבטיחו לפעול למאבק בגזענות. 

 

את הצעדה מובילים מטעם ממשלת ישראל השר לפיתוח אזורי והמשנה לראש הממשלה, סילבן שלום, כשלצדו הרב הראשי לשעבר וניצול השואה, ישראל מאיר לאו.

 בצהריים, בעת שביקר במחנה ההשמדה באושוויץ, אמר שלום כי איראן תחת הנהגתו של מחמוד אחמדי-נג'אד "דומה לגרמניה של אדולף היטלר".

 

השר שלום כינה את נאומו של אחמדי-נג'אד אתמול בוועידת האו"ם נגד גזענות "בושה" והוסיף: "איראן מנסה לעשות כל שביכולתה כדי למחוק את ישראל מהמפה ובאותו זמן לחתור תחת משטרים ערביים במזרח התיכון, אך ישראל להמשיך להתקיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לראשונה: גם חיילים גרמנים
צילום: AP
שלום. איראן רוצה למחוק אותנו מהמפה
צילום: AFP
ראש הממשלה מניח זר ביד ושם
צילום: מארק ניימן, לע"מ
עומדים בצפירה בתל-אביב
צילום: AFP
מומלצים