שתף קטע נבחר

הר הקפיצה, האפיפיור ורוח הקודש

ב-14 במאי יערוך האפיפיור את סעודת האדון בהר הקפיצה שבנצרת. לקראת המיסה החגיגית הוכשרו במקום דרכים חדשות, חניונים, מנחת מסוקים ואמפי ענק שיכיל 40 אלף מאמינים. קפצנו לברר כמה פרטים על הר הקפיצה

נצרת, עיר מעורבת שבה מתגוררים נוצרים ומוסלמים, נערכת בימים אלה לקראת המיסה החגיגית שיערוך האפיפיור בנדיקטוס ה-16 ברוב פאר והדר ב-14 במאי בהר הקפיצה.

 

בקרן קיימת לישראל, שנבחרה על ידי משרד ראש הממשלה להיות קבלן מבצע של העבודות, עמלים בימים אלה על עבודות הפיתוח והתשתית, לצורך הכשרת השטח, האמפי ודרכי הגישה. את הפיתוח התיירותי של הר הקפיצה ונטיעת חלקת האפיפיורים במרכז היער, החלה קק”ל לקראת הביקור של האפיפיור שאמור היה להתקיים כאן בשנת 2000 והועתק לצפון הארץ מסיבות בטחוניות ופוליטיות.

 

תעודת זהות

איפה: הר הקפיצה, הידוע גם כהר קדומים או בערבית ג'בל קפזה, הדרומי בגוש ההרים התוחם את עמק יזרעאל מצפון.

 

מתי: אביב, קיץ, סתיו, חורף. כל עונה והייחודיות שלה.

 

מתאים לטיולים: לכולם. ניתן להגיע לכאן עם רכב ולטייל על השביל הסלול, המאפשר גישה לנקודת התצפית המרהיבה שבראש ההר גם למוגבלים בתנועה. ייתכן כי בשל העבודות המתבצעות במקום יהיו חלק מהדרכים חסומות.


נוף מרהיב (צילומים: גדי חגאי, קק"ל)

 

הקפיצה הגדולה

על פי המסורת הנוצרית, הר קפיצה הינו המקום ממנו ניסו יהודי נצרת להשליך את ישוע, עוד לפני שהפך לישו, לאחר שזה הכעיס אותם כשהכריז על עצמו כמשיח. המקום זכה לשם הר הקפיצה לאחר שעל פי אותה מסורת הצליח ישו לקפוץ מן ההר ולהיעלם.

 

במערת קדומים שבהר (המכונה גם מערת הנזירים, מערת מרים ומערת הקפיצה, וסגורה כיום למבקרים), נמצאו שרידי האדם הקדמון הארץ-ישראלי מהתקופה הניאדרתלית, לפני כ-100 אלף שנים. על פי המסורת הנוצרית, במערה זו הסתתרו מרים או ישו עצמו באותו אירוע מכונן.

 

אגב, על פי הנוצרים האורתודוקסים, ישוע לא קפץ מכאן, אלא מהפסגה המזרחית של הרי נצרת אל פסגת הר קדומים. כך או אחרת, בפסגת ההר נמצאו שרידים של פסיפס קדום ומבנה כנסייה קטן מימי הביניים. חלק מאבני הפסיפס שמורות במוזיאון של בזיליקת הבשורה. על פי המסורת, כשיהודי נצרת עמדו להשליך את ישוע מההר, השקיפה מרים אמו מדיר אל בנאת, ולכן קיבל התל את הכינוי “הר הפחד” או "גבעת הרעידה". שתי הכנסיות על הר הפחד (אחת נטושה ואחת הפכה למנזר), מציינות את מקום עמידתה של מרים החרדה.

 

הסעודה האחרונה

סעודת האדון, המיסה, היא אחד הטקסים הקדושים בכנסייה הקתולית ובכנסיות הפרוטסטנטיות. הטקס משחזר את הסעודה האחרונה של ישו, מותו ותחייתו, וכולל תפילות, ודרשה. במהלך הטקס מחלק הכומר למאמינים לחם (מעין מצה) ויין ומצטט את ישו בסעודה האחרונה: "קחו, אכלו, זהו בשרי... זהו גביע דמי, דם הברית החדשה". מדובר במסורת יהודית עתיקה, עוד עדות לכך שהסעודה האחרונה התקיימה, ככל הנראה, בליל הסדר והפכה מאוחר יותר לסעודה סמלית עבור הנוצרים בעולם כולו.

 

על המדרונות הצפוניים של הר הקפיצה, לכיוון העיר נצרת וכנסיית הבשורה, כבר אפשר לראות את האמפיתיאטרון המיועד להכיל 40 אלף איש בישיבה. בחלקו התחתון של ההר במה ומעליה מושבי בטון המיועדים לכ-7,000 אח"מים. מעליהם טרסות שעליהן יוצבו כיסאות לכ-33 אלף איש. מלמעלה, המראה עוצמתי ועוצר נשימה. נצרת, הבנויה על גבעה מול ההר, משמשת כתפאורה. המראה לא פחות ממדהים. האמפי, שחובר בימים אלו לתשתיות חשמל, תקשורת, מים וביוב, ישמש בעתיד את האירועים של תושבי נצרת והסביבה.

 

מתחת לבמה נבנו שני אולמות לשירותים והלבשה וליד האמפי הוכשרו מגרשי חנייה לקליטת כלי הרכב של עשרות אלפי המשתתפים. על גבעה סמוכה להר הוכשר מנחת מסוקים ובו צפויים לנחות תשעה מסוקים, בעזרתם יגיעו למיסה האפיפיור ופמלייתו. לצורך הפקת הענק, הוכשרו גם שלוש דרכי גישה חדשות לאמפי ושני טרמינלים אליהם צפויים להגיע עשרות אלפי המאמינים.


מנחת המסוקים

 

מצפור שלוש הדתות

בפסגת הר הקפיצה נמצא מצפור שלוש הדתות (397 מטרים מעל פני הים). דרך יפהפייה מובילה אל משטח אבן גדול, שבמרכזו אבן גדולה ועץ זית ולצדם שלט עם כתובת המספרת על המקום בשלוש שפות: עברית, ערבית ואנגלית. זוהי אחת מנקודות התצפית המרהיבות ביותר על עמק יזרעאל, הרי הכרמל, התבור והרי גלעד, כמו גם נופה הייחודי של נצרת על כנסיותיה ומסגדיה, ביניהם כנסיית הבשורה וכנסיית גבריאל. בימים אלה עובר המצפור מתיחת פנים לקראת הביקור. מוכשרים שבילי הליכה חדשים, שירותים ושילוט בשלוש השפות.

 

אם עייפתם, תוכלו להתרווח על הספסלים ולצפות בנוף. שביל הליכה קצר מוביל למצפור נוסף, מצפור בית היערן, מבנה אבן קטן, ששימש בתקופת המנדט כמחסן של היערנים. תקבלו תצפית מרהיבה על כל עמק יזרעאל ובריכות הטיהור של נצרת, הכפר איכסל ונצרת עילית. התשתיות המפותחות היום במקום ישמשו את המבקרים הבאים לאתר ויתרמו לכלכלת התיירות של העיר נצרת והאזור כולו.



מצפור שלוש הדתות

  

איך מגיעים

נוסעים על כביש 60 המוליך מעפולה לנצרת דרך המנהרה. בכניסה לנצרת פונים שמאלה ברמזור. ברמזור הבא פונים שוב שמאלה, לכיוון הר הקפיצה וממשיכים עם הכביש הראשי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפת העבודות הנערכות בהר הקפיצה
צילום: גדי חגאי, קק"ל
מכשירים את הקרקע. לקראת ביקור האפיפיור
צילום: גדי חגאי, קק"ל
צילום: גדי חגאי, קק"ל
מומלצים