שתף קטע נבחר
 

דרמה בשמורת גמלא: רחמים גנבו ביצת נשר מהקן

מצלמות התצפית המשוכללות בשמורת גמלא תיעדו צמד רחמים - דורסי יום בינוניים - שפשטו על קן נשרים שננטש לפרק זמן קצר ובו ביצה אחת. השניים פיצחו את הביצה היחידה שהוטלה בקן בעזרת אבנים והמקור החד שלהם, וזללו את תכולתה. לאחר שסיימו לטרוף הם הזדווגו ועפו מהמקום. צפו בסרטון הנדיר

תיעוד מיוחד: צמד רחמים - דורסי יום בגודל בינוני - פשטו על קן נשרים במצוקי שמורת גמלא בצפון. ביצת נשרים שהוטלה רק לפני 10 ימים הפכה עד מהרה לארוחת הצהריים שלהם. בתום האכילה מצאו השניים זמן להזדווג זה עם זו בקן ולאחר כשעה וחצי עפו מהמקום - שבעים ומרוצים. לנשר שחזר לקן לאחר זמן קצר, נותר רק להביט בשאריות הביצה שנאכלה.
 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
הדרמה תועדה באמצעות מערכת מצלמות משוכללת המוצבת בשמורת גמלא, ועוקבת אחר הנשרים המצויים בסכנת הכחדה. אילן שטרן, איש רשות הטבע והגנים, כיוון בחודש שעבר את את אחת ממצלמות המעקב שבשמורה אל קן נשרים במצוק, במרחק של כ-400 מטר מול מצפור הנשרים. הוא לא שיער בנפשו שמספר שעות מאוחר יותר יתעד את הרגע המיוחד במינו - שמציג את אופיו של הטבע, שלעיתים הוא אכזרי אך גם טבעי וטהור.
 

ההורים עזבו את הקן, הרחמים ניצלו את ההזדמנות

בקן אליו כוונה המצלמה היו התמקמו לאחרונה שני נשרים שדגרו בו על ביצה במשך עשרה ימים. ב-18 למרס בשעה 9:30 בבוקר היה בקן רק נשר אחד, והוא פרש כנפיים והמריא. לאחר כשעה הגיעו שני הרחמים. "כל האירוע צולם באופן אוטומטי על ידי המערכת, מבלי שאף אחד מאיתנו ידע שזה קורה", סיפר שטרן.  
 
בעונה האחרונה הוציאו אנשי הרשות שתי ביצים שהוטלו בקן, ככל הנראה על ידי זוגות נשרים שונים. הביצה שנותרה בקן הייתה למעשה הביצה השלישית שהוטלה בו. לעיתים עוזבים הנשרים את הקן כדי לשחר אחר מזון או לתצפת עליו מנקודה אחרת, אך הם חוזרים כעבור זמן מה לדגור. כשהגיע שטרן למצפור הוא הופתע לגלות שהנשר נמצא בקן אך אין זכר לביצה. הוא הזעיק למקום את יעל חורש, אקולוגית שמורת גמלא, והשניים הריצו את הסרט לאחור וגילו מה התרחש.

צילום: יורם שפירר
מאבק הישרדות. נשר מקראי ורחם במדבר (צילום: יורם שפירר)
 
"אנחנו עדיין לא יודעים מדוע הנשרים עזבו את הקן; זו אחת התעלומות הגדולות אותן אנו מנסים לפצח. תופעת הנטישה עדיין לא מוסברת", אמרה חורש. "כשראינו את הרחמים מנפצים את הביצה באמצעות אבנים, מצד אחד הלב התכווץ כי אנו משקיעים מאמצים גדולים כדי להציל את הנשרים מהכחדה; מצד שני זו תחושת התפעמות בצפייה בטבע בהתגלמותו".
 
לדברי שטרן, סרטון אכילת הביצה בקן הנשרים מוצג למבקרים בשמורה במסגרת ההדרכות היומיות המתבצעות במקום, בו מתאפשרת צפייה בשידור על הנעשה במצוקי השמורה.
 

הנשרים והרחמים מצויים בסכנת הכחדה בישראל

אוכלוסיית הנשרים בישראל נתונה בסכנת הכחדה, בעיקר כתוצאה מהרעלות של חקלאים. לפני כשנתיים מתו בצפון יותר מ-50 נשרים מתוך אוכלוסייה צפונית שמונה פחות ממאה פרטים. בספירות שנערכו בשנת 2007 הסתמנה תמונה מדאיגה: 85 נשרים נספרו בצפון לעומת 130 בשנה הקודמת. על פי התחזיות הקודרות, תוך 25 שנה ייכחד שליש מהאוכלוסיה.
 

 
(צילום: יורם שפירר)
 
רשות הטבע והגנים החליטה לנקוט בתוכנית חירום לצימצום הסיכון לנשרים - גם במחיר של התערבות בטבע. פקחי הרשות הוציאו מאז עשרות ביצי נשרים מהקינים, במטרה לעודד את ההורים להטיל ביצים נוספות (הטלות מילואים בלשון המקצועית). הביצים שהוצאו מהקינים הועברו למדגרה מלאכותית.
 

גם הרחמים במצוקה

גם מצבו של הרחם, דורס יום בינוני, מחמיר במהירות והוא מוגדר בסכנת הכחדה. אובדן של שטחי מחייה והרעלות הם האיומים העיקריים על חיי הרחמים. בשנות ה-70 נצפו בישראל 50-80 זוגות מקננים, המצב השתפר מעט בסוף שנות ה-80, אז נצפו 150 זוגות וכיום נותרו כ-40-50 זוגות מקננים בלבד.
 
כיום ישנו גרעין רבייה בחי-בר כרמל, בו בוקעים מעת לעת גוזלי רחם חדשים בתקווה להשיבם לטבע ולהגדיל את האוכלוסייה המצומצמת שנותרה.

 

מאז תחילת עונת ההטלות השנה, הוציאו אנשי הרשות 15 ביצים מ-13 קינים, מתוכן בקעו עד כה תשעה גוזלים תודות להדגרה מלאכותית בחי-בר כרמל ובגן החיות התנ"כי בירושלים.

 

שני גוזלים גדלים כעת בגן החיות התנ"כי ובספארי בר"ג ושבעה בחי-בר כרמל. כשימלאו להם ארבעה חודשים, הם יושבו בחזרה לשמורת גמלא, בה יתבגרו בביטחה עד שיגיעו לבגרות מינית בגיל שלוש שנים ויושבו לטבע.

 

בשמורת גמלא מקננות אוכלוסיות קטנות של נשרים, רחמים, עקבים עיטיים ועיטים ניציים. לעיתים הרחמים מקננים במקומות הקינון של הנשרים.
 
"הרחמים הם דורסים הניזונים מפגרי בעלי חיים וגם מביצים נטושות. מבחינתם זהו מעדן גורמה", מסכמת חורש את הדרמה במצוקי השמורה. "אך לנשרים, כל ביצה שהולכת לאיבוד, פוגעת בסיכוי ההישרדות שלהם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באו, טרפו, הזדווגו ועפו. הרחמים בקן הנשרים
באדיבות רשות שמורת הטבע והגנים
הנשר שב לקן וגילה כי הביצה נאכלה
באדיבות רשות שמורת הטבע והגנים
מומלצים