שתף קטע נבחר
 

התמ"ת: האבטלה לא תרד אחרי המשבר

הכלכלן הראשי בתמ"ת צופה שחורות: המשבר הכלכלי יביא להקטנת הצריכה בארה"ב ובאירופה, גם אחרי שיסתיים. לכן, האבטלה לא תחזור לשיעור הנמוך יחסית, 6%, שנרשם לפני המשבר: "הצריכה שלהם זה הצמיחה שלנו, ושתיהן ירדו"

"אני מעריך שהאבטלה אחרי המשבר לא תחזור לשיעור הנמוך יחסית של 6% שלפני המשבר". כך אמר ל-ynet ראש מינהל תכנון וכלכלה של משרד התמ"ת, בני פפרמן. לדברי פפרמן: "המשבר גורם לצרכנים בארצות הברית, ואולי גם באירופה, לצרוך הרבה פחות. ההערכה היא שרמת הצריכה בעולם תישאר נמוכה יחסית גם אחרי המשבר, כחלק מהלקחים שהעולם הפיק. חלק גדול יותר מהכסף בעולם המערבי יופנה לחיסכון - על חשבון צריכה. הצריכה שלהם היא הייצוא שלנו, כי המשק הישראלי מבוסס כולו על ייצוא, והמשמעות היא - פחות ייצוא ישראלי, כלומר, פחות צמיחה". 

 

"החברה הישראלית גדלה מהר, יותר מכל חברה אחרת במערב (בגלל שיעור הילודה הגבוה, תג.)", אומר פפרמן, "ולכן, כדי לשמור על רמה נמוכה של אבטלה, אנחנו זקוקים לשיעור צמיחה גבוה. למעשה, אם לא נחזור לקצב הצמיחה הפנומנלי שהיה לנו לפני המשבר - 4% בשנה - לא נוכל להוריד את האבטלה לשיעור הרצוי. אם המשבר יוריד את היקף הייצוא, קשה לצפות שהאבטלה תחזור לשיעור הנמוך שהייתה בו".

 

יצויין כי קודמו של פפרמן בתפקיד, מוטי איש-שלום (כיום הנספח המסחרי של ישראל בשטוקהולם) עורר סערה כאשר פרסם דברים דומים לפני מספר שנים. איש-שלום אמר  אז ל-ynet ש"האבטלה לא תרד בצורה משמעותית" במהלך ההתאוששות מהמיתון הקודם במשק. שר התמ"ת דאז, אהוד אולמרט, אמר בתגובה כי הוא אינו מסכים עם איש-שלום, ואיש-שלום הועבר עד מהרה לתפקיד אחר. אלא שתחזיתו הקודרת של איש-שלום דווקא לא התממשה, כיוון שבמהלך השנים 2007-2004 נרשמה ירידה חדה באבטלה, משיעור של קרוב ל-11% ב-2004 עד לשיעור של 6% בשנת 2008 - לפני פרוץ המשבר.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנהל מינהל תכנון וכלכלה בתמ"ת, בני פפרמן
מומלצים