ביקורשת: הכנסת בסימן ח"י - האתר קצת פחות
בסימן חגיגות יום העצמאות למדינת ישראל ולרגל התכנסות הפרלמנט הישראלי, ביקורשת עולים לכנסת. הוירטואלית
לכבוד יום העצמאות, החלטנו לבדוק את אתר הכנסת. במטרה לבחון את אתר הכנסת בצורה נכונה, שאלתי את עצמי לשם מה בכלל הוקם אתר לכנסת, מה הגולשים יחפשו באתר של הכנסת ומי יהיו אותם אנשים שימצאו את עצמם באתר הזה.
אחרי התייעצויות הוחלט שנכון יהיה לקבוע שמטרת אתר הכנסת היא בעיקר לתת לאזרחי ישראל גישה למידע מהימן ממקור מוסמך בנושאים הקשורים לתפקוד הכנסת כמו חקיקה, חברי כנסת, ועדות הכנסת השונות והיסטוריה. כמו כן, לאור ההתפתחויות הטכנולוגיות (מייל, טלפון), להנגיש את חברי הכנסת לציבור הישראלי, כך שנוכל לפנות אליהם, ולא רק בתקופת הבחירות.
סביר להניח שהמשתמשים באתר יהיו כלל אזרחי ישראל, לכן חשוב יהיה שכל המידע והשירותים השונים באתר יהיו נגישים לכלל האוכלוסייה, ללא קשר לרמת ההשכלה, גיל, מגזר,ורמת קירבתם לפוליטיקאי כזה או אחר.
על זה הולכים המיסים שלי?
אני לובש את בגדי החגיגיים ביותר ומתכונן לביקור ראשון בכנסת, שערותיי סומרות מהתרגשות כשאני מזכיר לעצמי שבכנסת ישראל אמורים לשבת
האנשים הטובים ביותר שלנו ושבה מתקבלות ההחלטות הגורליות ביותר עבור העם היושב בציון.
את פני מקבל עמוד כניסה צנוע ורשמי. על מנת להמשיך לאתר הכנסת עליי לבחור בין ארבע שפות, עברית, אנגלית, רוסית וערבית.
אני רושם לעצמי נקודת זכות לאתר הכנסת – האתר מאפשר לדוברי השפות השונות באוכלוסיה הישראלית להשתמש באתר, אך עם זאת אני מאד מצר על כך שהשפה האמהרית לא נכללת בין האפשרויות. אני בוחר בעברית וממשיך.
אני סורק את העמוד הראשי, לצערי הרב האתר לא משדר את הרשמיות והכבוד שהוא ראוי לו, הוא נאה מינוס ובהחלט נעשה פה ניסיון כלשהוא לשדר ממלכתיות, אבל זה לא זה. שלפתי דרכון וקפצתי בזריזות לאתר הבית הלבן, שם הצלחתי לחוות בניסיון קצת יותר מוצלח בעיצוב אתר ממלכתי.
ניתן להבחין בקלות שבעוד סרגל הניווט העליון (זה שהוא קיים זו נקודת זכות) ותמונת הרקע שלו מתפרסים בצורה נוחה לרוחב המסך, תוכן הדף הראשי מצומצם וממורכז במרכז העמוד בצורה חריגה. מירכוז תוכן הדף בולט מאד לאור הניסיון לדחוף הרבה טקסט. אני שם לב שניתן לגלול את האתר אך המאמץ מיותר, הגלילה כלפי מטה חושפת בסה"כ את המדורים "הידעת?" ו"היום לפני...". אפשר היה לחסוך את זה.
בדיקה עניינית של תוכן הדף הראשי מראה כי בסך הכל, מוצג למשתמש מידע חיוני שצריך להיות בדף הראשי כגון, על סדר היום של הכנסת, הודעות אקטואליות וקישור למידע על ח"כים, אך עם זאת המידע מפוזר ומוצג בצורה לא מאורגנת.
אני קורא אותך לסדר!
אני מתחיל לשחק בין האפשרויות השונות שסרגל הניווט מציע לי, וחוזר עם שלוש תובנות עצובות בנוגע לחוויית המשתמש באתר הכנסת: ראשית, סרגל הניווט עצמו לא מסודר לפי שום סדר הגיוני והוא עמוס בנושאים רבים מדי. אמנם יש המון מידע שקיים באתר וצריך לתת לגולש קישור למידע, אבל סרגל ניווט בעל ארבעה עשר נושאים כשבכל נושא בין שלושה לתריסר תתי נושאים (כשלחלק מתתי הנושאים יש עוד ענפים), זה בהחלט מוגזם, מה עוד שלא ניתנת למשתמש האפשרות לבצע חיפוש של המידע המבוקש באמצעות תיבת חיפוש פשוטה.
שנית, לרשות המשתמש לא עומד סרגל התמצאות, כך למשל, אחרי שבחרתי בסרגל הניווט בנושא "חקיקה" ואחר כך ב"הצעות חוק" ואז ב"הצעות חוק פרטיות לדיון מוקדם" לא יהיה לי שום סמן התמצאות שיזכיר לי את הדרך שעשיתי, ויאפשר לי לחזור אחורה לכל נקודה בדרך (ראש, חקיקה, הצעות חוק, הצעות חוק פרטיות לדיון מוקדם).
שלישית, נראה שנעשה ניסיון לשמור על מראה אחיד בכל אחד מדפי האתר אבל הניסיון לא עולה תמיד יפה, בחירה ב"משמר הכנסת" או ב"נשיא המדינה" למשל, נותנת תחושה שעזבנו את אתר הכנסת והגיענו לאתר אחר לגמרי.
ובכל זאת, יום העצמאות בפתח
אבל לא הכול שלילי, האתר מכיל כמויות נאות מאד של מידע בנושאים שונים ומגוונים הקשורים לכנסת, כגון פעילויות הכנסת, ההיסטוריה של
הכנסת ומידע על האנשים שכיהנו בה בעבר ומכהנים בה בהווה.
לצד מידע און ליין מהכנסת כגון בדיקת נוכחות עכשווית של חברי הכנסת בכל רגע נתון, ומה על סדר היום של וועדות הכנסת. בכלליות ניתן להגיד שהאתר מתוחזק בצורה יפה, הקישורים השונים נמצאו תמיד תקינים וכלל המידע היה זמין.
כרטיס ניקוד
מראה כללי –ניתן להבחין שמדובר באתר מכובד ורשמי אבל לא מעבר לכך, עבודת עיצוב חכמה יותר יכלה להיעשות במטרה לרומם אותו בצורה ניכרת מעל כל שאר האתרים ברשת שאינם ממלכתיים, כיאה לאתר כנסת ישראל.
שימושיות –בעייתית. אם לוקחים בחשבון שחלק נכבד מהאזרחים הם מבוגרים שאינם רואים היטב או מתמצאים בטכנולוגיה וגם להם יש זכות שווה לעיין במידע הרב שבאתר הכנסת, להציע הצעה או ליצור קשר עם ח"כ. אתר הכנסת צריך להיות מסודר יותר, קריא יותר ופשוט הרבה יותר.
תחזוקה – טוב מאד, האתר נמצא ללא קישורים שבורים ונראה שנעשית עבודה לא מבוטלת בעדכון האתר, אך עם זאת ניתן למצוא כי ח"כים חדשים עדיין לא זכו לתמונה משלהם בכרטיס הפרטים שלהם ובלקסיקון ראש הממשלה החדש-ישן, בנימין נתניהו, הוא עדיין ראש האופוזיציה.
התמצאות וניווט – חלש. מצד אחד סרגל הניווט מלווה את המשתמש לאורך כל הדרך, מצד שני הסרגל עצמו גדוש, עמוס ואינו מסודר לפי שום סדר הגיוני, כמו-כן אין למשתמש סרגל התמצאות שכל-כך חסר באתר עם כל-כך הרבה רמות עומק.
תמיכה בדפדפנים שונים – תמיכה מלאה בדפדפן הפיירפוקס.
מורד שטרן הוא בודק תוכנה ושימושיות וחבר בארגון UPA ישראל , בקרו את מורד גם בבלוג שלו .