ארגון הבריאות העולמי: מי שטס וחש ברע, שייבדק
"על כל מי שטס במטוס ומרגיש חולה בשפעת להיבדק אצל רופא בהקדם", אמר ל-ynet סגן שגריר ישראל בז'נבה, שהשתתף בישיבת מטה ארגון הבריאות העולמי. בהמשך היום צפוי הארגון להחליט על העלאת רמת הכוננות לנוכח התפשטות המחלה. נשיא ארה"ב: ההתפרצות אינה "סיבה לבהלה"
"ארגון הבריאות העולמי ממליץ לכל מי שנסע בעולם וטס במטוס ומרגיש חולה בשפעת, להיבדק אצל רופא באופן מיידי" - כך מסר ל-ynet סגן שגריר ישראל בז'נבה, רוני אדם, שנכח הבוקר בישיבת מטה הארגון. בהמשך היום תתכנס ועדת מומחים של הארגון השייך לאו"ם כדי להחליט אם להעלות את רמת האזהרה מפני המגיפה.
"היום נוכחנו לדעת שחל גידול במספר מקרי התחלואה במדינות שונות", אמר דובר ארגון הבריאות העולמי, פול גרווד. "הארגון מודאג מאוד ממספר מקרי התחלואה שצצים - ומהעובדה שנודע על מקרים נוספים במדינות שונות", הוסיף.
שפעת החזירים - סיקור נרחב ב-ynet:
- בשל שפעת החזירים: מד"א מגביל תורמי דם
- סגן שר הבריאות: אמרו שפעת מכסיקו, לא חזירים
- איך נדבקים והאם בטוח לאכול חזיר
- הוראה במכסיקו: אם חולים, לא עובדים
- מניין המתים במכסיקו עלה ל-103
"הארגון המליץ שכל המגיעים מטיסות מאזורים שנפגעו מהמחלה ומרגישים סיפטומים של שפעת - להיבדק", אמר אדם. למרות זאת, הארגון לא פרסם לפי שעה המלצות מסע. מזכ"לית הארגון, מרגרט צ'אן, הודיעה כי נכון להבוקר, ידוע לה על 46 מקרים של הידבקות בזן החדש של השפעת H1N1. במכסיקו מדובר ב-22 מקרים, בארה"ב ב-40, ובקנדה בארבעה. ואולם מאוחר יותר דיווחה ספרד על מקרה ראשון של הידבקות שאושר בתחומה. חשד להידבקות התעורר גם בבריטניה, צרפת וישראל.
בתוך כך, הודיעו הרשויות במכסיקו סיטי כי על פי החשד, שבעה בני אדם נוספים מתו אתמול מהמחלה, וכי מספר הנספים במדינה גבוה ממאה. השלטונות במדינה קראו לאזרחים שאינם חשים בטוב להישאר בבית ובחנו דרכים נוספות להגביל את התפרצות המחלה. כן הודיעו שלטונות קולומביה כי 22 חולים הושמו במעקב, לאחר שהתעורר החשד כי הם נדבקו במחלה. שמונה אחרים שכבר הושמו במעקב שוחררו לאחר שהתברר כי לא חלו בנגיף.
שוקלים את העלאת הכוננות
ארגון הבריאות הוא היחיד שמבצע בדיקות מעבדה מוסמכות שיכולות לקבוע במאה אחוזים של ודאות היבדקות במחלה. לארגון דווח על 1,300 חשודים כחולים במכסיקו. מדובר שם בחולים עם סימפטומים של שפעת, אך לא בהכרח מדובר בזן השפעת הנוכחי. ועדת מומחים של הארגון שהתכנסה בשבת, קבעה כי אנו נמצאים ברמה 3 מבין 6 מצבי הכוננות מפני ממגיפות.
חוקרים במעבדה בסיאול. מחכים להחלטת הארגון (צילום: רויטרס)
אחר הצהריים תתכנס הוועדה מחדש והיא עלולה להעלות את רמת הכוננות. "אל תתפלאו אם בתום הדיון נחליט לעבור למצב 4 או אפילו 5. אם יתברר שיש הדבקה קבועה ולאורך זמן בבני אדם רבים, ביותר ממדינה אחת, ייאלץ הארגון להכריז על מצב 4 עוד הערב". במידה שכך יהיה, הוועדה תייעץ למדינות כיצד לפעול.
מצב 3 במדרג נוגע לשפעת של חיות ולהידבקות של בני אדם באופן ספוראדי, בלי שהדבר ייחשב בגדר מגיפה. מצב 4 נוגע להיבדקות לאורך זמן של אנשים רבים ופוטנציאל למגיפה עולמית. מצב 5 להתפשטות גיאוגרפית של מגיפה ליבשת אחת לאורך זמן ומצב 6 להתפשטות ליותר מיבשת אחת לאורך זמן.
אובמה: לא להיכנס לבהלה
בתוך כך, ארה"ב הודיעה כי הגבירה את הבדיקות בגבולות בניסיון לאתר חולים בשפעת החזירים. ראש המרכז האמריקני לבקרת מחלות (CDC), ריצ'רד וסר, חשף שהרשויות החלו לנקוט ב"בקרה פסיבית" בגבולות. הוא חזר על קריאת ממשל אובמה מאמש לציבור להישאר רגוע, ודיווח ששלטונות ההגירה יבדקו אם הציבור סובל מחום ומחולי, וייחפשו נדבקים פוטנציאליים נוספים.
נשיא ארה"ב ברק אובמה אמר היום כי התפשטות המחלה היא סיבה לדאגה - אך לא "סיבה לבהלה". הוא ציין כי הוא שומר על קשר רציף עם מומחים ומדענים וזוכה לעדכונים באופן שוטף, וכי הממשל "עוקב מקרוב" אחרי מקרי התחלואה במדינה. הוא ציין כי הממשל יוסיף לתת לציבור עדכונים על הצעדים שנוקטת וושינגטון כדי להתמודד עם המחלה, והוסיף כי המגיפה ממחישה כי אסור לארה"ב שלא להיות בחוד החנית של המחקר הרפואי והמדעי.