3 בנקים אפשרו הונאת קשישה - וישלמו פיצויים
מטפלת של קשישה בת 90 מחיפה גנבה כ-220 אלף שקל מחשבונותיה. השופטת קבעה כי הבנקים התרשלו וכינתה את התנהגותם "מחדל". הקשישה תקבל מאות אלפי שקלים מהגנבת - ומהבנקים
שלושה בנקים יפצו קשישה מחיפה בסכום של כ-150 אלף שקל, לאחר שהתרשלו ואפשרו למטפלת שלה למשוך מאות אלפי שקלים מחשבונותיה - כך הורתה היום (ב') שופטת בית משפט השלום בעיר. המטפלת עצמה חויבה לשלם לקשישה כ-230 אלף שקל.
המחאות. "היא רשמה המחאות רבות לפקודת עצמה או לפקודת מקורביה וחבריה", נטען. כמו כן, השתמשה בכרטיסי האשראי של הקשישה, עבור עצמה ועבור אחיה, חברתה ובני משפחה נוספים.
הקשישה, כיום בת יותר מ-90, נזקקה לטיפול צמוד החל משנת 2003. המטפלת פרחייה חומיידי, התגוררה בביתה, תוך ניהול משק הבית וטיפול בה. בשנת 2007 הורשעה חומיידי במשפט פלילי - במסגרת הסדר טיעון - והודתה בגניבה של 100 אלף שקל. היא נידונה לשמונה חודשי מאסר בפועל, וחויבה להחזיר לקשישה סכום של 100 אלף שקל, דבר שלא עשתה עד עכשיו.
מהתביעה האזרחית שהוגשה עולה, כי במהלך שנתיים גנבה המטפלת מהקשישה סכום של כ-220 אלף שקל, לאחר שזייפה את חתימתה על
מעשה בבנק הפועלים:
קשישה בלי ריבית
מירב קריסטל
גמלאית המפקידה את כל חסכונותיה בפיקדון צמוד מט"ח, נדהמה לגלות כי במשך שנים קיבלה ריבית אפסית. הבנק השיב לה רק 6,000 שקל. לטענתה, חייבים לה מאות אלפי שקלים
הקשישה טענה בתביעה כי רשלנות הבנקים היא שאפשרה להוציא את הגניבות לפועל. חומיידי טענה כי כל הכספים נמשכו על-פי הוראות הקשישה והיא הייתה מודעת לכל הוצאה. "התובעת קיבלה דיווח שוטף - דפי חשבון של הבנקים, וחברות האשראי, עיינה בהם וזרקה אותם... העובדה כי במשך שנתיים לא אמרה דבר ולא התלוננה, מצביעה על כך כי כל ההוצאות והמשיכות נעשו באישורה, בידיעתה בהסכמתה ועבורה", טענה המטפלת.
התנהגות הבנקים - "רשלנות" ו"מחדל"
הבנקים דחו את הטענה כי התרשלו. בין היתר טענו כי החתימה על ההמחאות הייתה דומה לזו של הקשישה, וכי בחלק מהמקרים הייתה הקשישה עצמה נוכחת בבנק, אם כי נשארה לשבת בעוד המטפלת ניגשת לדלפק. השופטת, חנה ליפין, קבעה כי אין לתת אמון באף אחת מגרסאותיה של חומיידי, וציינה כי "עדותה של הנתבעת בפניי היתה היתממות ו'גלגול עיניים' וזאת בלשון המעטה". היא חייבה אותה לשלם את מלוא סכום התביעה - 228 אלף שקל.
את התנהגות הבנקים כינתה השופטת "רשלנות" ו"מחדל". לדבריה, "לבנק לא היו נגרמות כל הוצאות מיוחדות, לו היה ולו פעם אחת שואל את התובעת, האם נתנה אישור לנתבעת למשוך שקים במקומה, או היה בודק, ולו פעם אחת את החתימות, או היה שואל את התובעת אם אמנם היא מושכת שקים בתדירות כזאת גבוהה לטובת הנתבעת.
"ההסתברות היא כי יקרה כזה נזק באופן הגיוני ועל פי ניסיון החיים המצטבר, כאשר יותר ויותר קשישים נזקקים לעזרת זרים, ויותר ויותר מתגלים מעשי ניצול לרעה ומרמה של מטפלים בקשישים. הסתברות זו צריכה להיות לנגד עיניהם של פקידי הבנק".
השופטת חייבה את בנק המזרחי לשלם לקשישה סכום של כ-80 אלף שקל, שנמשכו מחשבונה, את בנק לאומי לשלם לה כ-40 אלף שקל ואת בנק דיסקונט לשלם כ-15 אלף שקל. בנוסף חייבה את הנתבעים לשלם לקשישה את הוצאות המשפט ושכר טרחת עורכי דין. שני נתבעים נוספים, חברות האשראי - זוכו.
הבנקים לא בדקו את החתימות על ההמחאות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים