סין ורוסיה אוסרות על יבוא בשר חזיר ממקסיקו
התפרצות השפעת הובילה מספר מדינות לאסור על יבוא בשר חזיר ובשר בכלל ממקסיקו ומספר מדינות בארה"ב, והגבירה את החשש לניצול המצב לצורך הגבלת הסחר העולמי
התפרצות שפעת החזירים הובילה מספר מדינות לאסור על יבוא בשר חזיר, והגדילה את החשש שהמחלה תתרום להתגברות הפרוטקציוניזם (העדפת תעשיות מקומיות) בסחר העולמי, שסובל מהאטה בגלל המשבר הכלכלי הגלובלי.
חוקי החסר הבינלאומיים מאפשרים למדינות להגביל או לאסור על יבוא מסיבות בריאותיות או סיבות של בטיחות, אך הן חייבות לבסס את ההגבלות או האיסור על
עדויות מדעיות. יו"ר המו"מ החקלאי לשעבר בארגון הסחר העולמי, סטיוארט הרבינסון, אמר שההיתר הזה "לא נועד להציב מחסום לא מוצדק בפני הסחר".
התפרצויות מוכחות של שפעת החזירים במקסיקו, שם מתו 103 אנשים כתוצאה מהמחלה, וכן בארה"ב, קנדה וספרד הובילה להגברת הכוננות במשרדי בריאות ברחבי העולם. קיים חשד למקרים של שפעת חזירים גם בבריטניה, צרפת, איטליה וישראל.
אתמול אסרה רוסיה (שאינה חברה בארגון הסחר העולמי) על יבוא בשר שאינו מטופל תרמית ממקסיקו, טקסס, קליפורניה וקנזס, וכן על איסור יבוא בשר חזיר ממדינות אלו ושמונה מדינות נוספות בארה"ב, ממרכז אמריקה ומהקריביים.
סין, צרכנית בשר החזיר הגדולה בעולם, אסרה גם היא יבוא של חזירים חיים ומוצרי חזיר ממקסיקו, טקסס, קליפורניה וקנזס. איחוד האמירויות הערביות שוקל להטיל איסור על יבוא מוצרי חזיר ממקסיקו וארה"ב.
חשש מניצול שיקולי הבריאות
ארגון הסחר העולמי עוקב אחר האיסורים, וקיים חשש שמדינות ינצלו את שיקולי הבריאות והבטיחות כדי להגן באופן בלתי חוקי על תוצרת מקומית. זאת, בעיקר לנוכח המשבר הכלכלי, שהוביל להתגברות הנטייה לפרוטקציוניזם. ביום חמישי שעבר אמר נשיא הבנק העולמי רוברט זואליק כי תשע מ-20 מדינות ה-G20, כולל רוסיה וארה"ב, נקטו או מתכוונות לנקוט בצעדים להגבלת הסחר, לנוכח המשבר הכלכלי.
ארגון הבריאות העולמי אומר שאי אפשר להידבק בשפעת החזירים מבשר חזיר נגוע. סגן מנהל תחום הבטיחות והסביבה בארגון, קייג'י פוקואדה, אמר כי ברגע זה אין כל עדות שמראה כי אנשים נדבקים בשפעת מחשיפה לבשר חזיר או לחזירים. למעשה, ארגון תחלואת בע"ח העולמי OIE אומר שאין לכנות את המחלה הנוכחית בשם "שפעת חזירים", מאחר והיא כוללת גם נגיף שפעת של בני אדם, ולא נמצא חזיר אחד שחולה בה עד כה.