שתף קטע נבחר

מטיילים בעקבות הנופלים

משפחות רבות בוחרות להנציח את יקיריהן שנפלו במערכות ישראל דרך מסלולים ופינות חמד בטבע. הנה סיפורם של שלושה אתרים כאלה, שבהם הזיכרון משולב בתקווה

"גן שרון" ע"ש שרון אלמקיאס ז"ל

סרן שרון אלמקיאס ז"ל נהרג בתשעה בינואר 2005, בהיותו בן 24. שרון, בוגר בית הספר הריאלי בחיפה והפנימייה הצבאית הצמודה לו, שירת בחטיבת גולני במשך חמש שנים, במגוון תפקידים מבצעיים בפלוגת ההנדסה של סיירת גולני, וכן כסגן מפקד הפלוגה המסייעת בגדוד 12.

 

בינואר 2005 הוביל שרון ז"ל שיירה צבאית בגבול הצפון, מנחל שיאון לכיוון הר דוב, כאשר נורו לעברו 3 קליעים, מהם נהרג.

 

תיאור המסלול

המסלול לזכרו של שרון הינו מסלול שביל רכס הכורכר בעתלית, מצפון לדרום. המסלול עובר מול בית הספר היסודי גלי עתלית, בו למד שרון. מנהלת בית הספר היא שיזמה את הרעיון לצרף את "גן שרון", הצמוד לבית הספר, למסלול, ואכן, הגן הוא חלק בלתי נפרד מהנצחתו של שרון. בתוך הגן ישנה אנדרטת זיכרון, עליה מוטבע שמו של שרון, וכן פסל בזלת לזכרו. הפסל מורכב משתי אבנים שבורות, 15 טון כל אחת, המסמלות, מחד, את השבר בחיים אשר נוצר עם מותו של שרון, ומאידך את המשכיות החיים באמצעות הילדים שמגיעים לשחק במקום.

 

חיילי המחזורים השונים בבא"ח גולני מגיעים ל"גן שרון" ללמוד על מורשתו, שם הם מקבלים הדרכה מתלמידי בית הספר ושומעים מפיהם על שרון, חייו ומורשתו. בתוך הגן ישנה אנדרטה של חטיבת גולני, עם לב שבור וסמלה של החטיבה. ליד האנדרטה ישנו עץ זית בן אלף שנים שהובא למקום במיוחד מהגליל, המסמל את חטיבת גולני, בה שרון כל כך רצה לשרת.

 

באזור ישנו גם גן זיכרון לחללי עתלית, מחצבות עתיקות מתקופת הצלבנים, "קולומבריום" (מתקן לגידול יונים שחצוב בסלע מהתקופה הצלבנית) ונוף מרהיב.

 

השמירה על נוף הולדתו של שרון ועל המורשת אשר השאיר אחריו נעשית באמצעות הארכיאולוגיה והלמידה על האזור שהיה כה אהוב על שרון, ואילו ההנצחה נעשית בשיתוף החברה להגנת הטבע, אשר בימים אלו, בשיתוף עם המשפחה, פועלת על-מנת לרשום את השביל על שמו ולזכרו של שרון אלמקיאס.


מימין: פסל הבזלת, עץ הזית העתיק ופסל הבזלת (צילומים: דובר צה"ל)  

 

"שביל אמיר" ע"ש סא"ל אמיר מיטל ז"ל

סא"ל אמיר מיטל ז"ל נהרג בתשעה בדצמבר 1988, בהיותו בן 29. אמיר, שהיה מפקד סיירת גולני ומפקד גדוד 12, נהרג במהלך פשיטה של חטיבת גולני על מפקדותיו של ג'יבריל, סמוך לביירות שבלבנון. אמיר נהרג במבצע "כחול וחום", מבצע אחרון מסוגו שנעשה ע"י צה"ל בתקופה ההיא במתכונת פנים-לבנון.

 

חבריו של אמיר מהסיירת החליטו לשמר את זכרו באמצעות הקמת שביל על שמו, בסיוע רשות הגנים והקרן הקיימת לישראל. מדי שנה בתקופת שמחת תורה (יום הולדתו של אמיר) מתכנסת המשפחה בתיאום עם סיירת גולני וחבריו של אמיר באזור פארק אדמית ומערת קשת (קרוב לחניתה ליד קיבוץ אדמית). בין המשתתפים נמנים גם אלוף פיקוד הצפון, האלוף גדי אייזנקוט, אשר שירת כמג"ד לצידו של אמיר, והרמטכ"ל רא"ל גבי אשכנזי, אשר השתתף במפגש פעמים רבות.

לאחר מכן, ממשיכים הנוכחים להתכנסות באוהל בדואי אשר הקים "ג'ונסון", הגשש אשר שירת עם אמיר ז"ל במשך שנים, ולחם לצידו במבצעים רבים.

 

תיאור המסלול

שביל ההליכה יוצא מהחנייה המרכזית בקיבוץ אדמית, לאורך הצוק המשקיף לחיפה ולנהריה, עד למצפה בקצה הצוק, לפני מערת קשת. בפסגת הצוק, מוצב בתקופת שמחת תורה, מזה כ-17 שנים, נציג מטעם חיל החינוך אשר מספר למבקרים על אמיר ז"ל וכן נותן סקירה על האזור ועל הנוף המרשים. במצפה מוצב שלט הנצחה לזכרו של אמיר, אשר הניחה במקום סיירת גולני, לפני כ-17 שנים.

 

יופיו של המסלול והמיקום הגיאוגרפי המרשים שלו מושך אליו מבקרים רבים במשך כל עונות השנה. במקום נשתלו עצי זית ועצי אלון, ואף ניתן למצוא שם שבילי תבלינים. כמו כן, בפארק קיים מבצר צלבני מרהיב. לפארק ייחוד נוסף, שכן במקום פרויקט מיוחד להצלת עצים, ושתילה של עצי זית ואלון חדשים. בפארק עצמו שולחנות פיקניק מסודרים, והוא מאובטח. הכניסה חינם.


שביל אמיר 

 

"משעול חגי" ע"ש רס"ן חגי ביבי ז"ל

רס"ן חגי ביבי ז"ל נהרג בתאריך ה-22 באפריל, 2003, בהיותו בן 24. חגי התגייס לגדוד צבר בחטיבת גבעתי, הצטיין כחייל ויצא לקורס מ"כים ולאחרי מכן לקורס קצינים. בסיום הקורס ביצע מספר תפקידים בגדוד: מ"מ מרגמות, קצין מבצעים במוצב הבופור ועוד. בהמשך, יצא חגי לקורס מ"פים. לאחר שהצטיין חגי בתפקידו כמ"פ בפלוגה מסייעת בגדודו, מונה למפקד פלוגת החוד של גדוד צבר בחטיבת גבעתי - פלוגה ייחודית ואיכותית המבצעת את הפעולות המורכבות ביותר בגדוד.

 

באירוע במהלכו נהרג חגי, זוהה מחבל חמוש ע"י כוח תצפית באזור כיסופים ברצועת עזה. התצפית הודיעה על זיהוי המחבל ברשת הקשר למפקד הגזרה, שלא היה במקום. חגי, שהיה מפקדה של הגזרה השכנה, לקח לידיו את האחריות על האירוע יחד עם סגנו, אלכס (ליאונרדו) וייסמן ז"ל. עם הגיעם למקום, צרור יריות שירה לעברו המחבל פגע בחגי והוא נהרג במקום.

 

על התנהגותו המופתית באירוע בו נהרג, קיבלה משפחתו של חגי צל"ש ממפקד פיקוד הדרום. בנוסח הצל"ש נכתב: "בפעולה זו הפגין חגי ביבי ז"ל אומץ לב תוך חתירה למגע ולקיחת אחריות פיקודית בגזרה שכנה שאינה באחריותו. בכך הפגין התנהגות ערכית הראויה לחיקוי ע"י מפקדי צה"ל".

 

חבריו ומשפחתו של חגי החליטו לשמר את זכרו באמצעות אנדרטה על שמו. האנדרטה קרויה "משעול חגי" והיא ממוקמת בנקודת תצפית המשקיפה הן על ירושלים והן על אזור מעלה אדומים, עיר הולדתו של חגי. כל פרט באנדרטה משקף את אישיותו ואת רוחו של חגי.



האנדרטה המשקיפה על ירושלים ומעלה אדומים 

 

תיאור המסלול

האנדרטה ממוקמת בנקודת תצפית על העיר ירושלים מצד אחד ועל אזור מעלה אדומים מהצד השני, ונמצאת בקרבת פארק הנוער של מעלה אדומים. מיקומה מדגיש את תחושת החיים שקיימים וממשיכים.

 

הגישה אל האנדרטה היא דרך שבילים העולים אליה, המסמלים את מסלול חייו ואת רוחו של חגי: לא קלים, לא מתפשרים ותמיד נוסקים מעלה. ליד האנדרטה ישנו מטע זיתים. הזית הוא עץ חזק, אחד משבעת המינים המסמל את השורשיות והחיבור של חגי לארץ. בכניסה לאנדרטה ממוקם לוח שיש גדול, עליו ציטוט מספר חגי.

 

בנקודת התצפית ישנו סלע גדול ועליו ציטוט בו השתמש חגי בשיחותיו עם חייליו.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרון אלמקיאס ז"ל
צילום רפרודוקציה: דובר צה"ל
אמיר מיטל ז"ל
צילום רפרודוקציה: דובר צה"ל
בגן ע"ש אמיר
צילום: דובר צה"ל
חגי ביבי ז"ל
צילום רפרודוקציה: דובר צה"ל
התצפית ע"ש חגי
צילום: דובר צה"ל
מומלצים