מדינת ישראל חוגגת 61 שנות עצמאות
חגיגות העצמאות נפתחו בטקס הממלכתי בהר הרצל. יו"ר הכנסת ריבלין הדליק משואה וקבע כי "ישראל דמוקרטית ויהודית יותר". טקס המשואות עומד בסימן מאה שנה לתל אביב ובין המדליקים: ראש העיר לשעבר שלמה (צ'יץ') להט וקובי אוז
חגיגות יום העצמאות ה-61 של מדינת ישראל נפתחו אמש (יום ג') בטקס הממלכתי בהר הרצל בירושלים. השנה עומד יום העצמאות בסימן מאה שנה לתל-אביב, העיר העברית הראשונה, וגם מדליקי 12 המשואות בטקס קשורים כולם לעיר העברית הראשונה.
יושב ראש הכנסת, ראובן ריבלין, התייחס בטקס למעבר מיום הזיכרון לחללי מערכות לישראל לחג העצמאות. "הגאווה הדומעת של כל אחד מאתנו, כאן, בהר הזיכרון הלאומי ובכל מקום בו פועם לב ישראלי, ברגע שבו אנו עוברים מקודש לקודש, מ'יזכור' ל'הלל' - זהו סיפורו האמיתי של היום הזה. סיפור זה איננו רק של גאולת תש"ח אלא גם של דור תשס"ט, שנאלץ אף הוא, יום-יום, להמשיך ולשלם בעד חירותו ועצמאותו", אמר.
ריבלין ביקש להודות לכוחות הביטחון וציין כי "רק לאחרונה עמדנו נפעמים למראה גיבורי החיל שחירפו נפשם במבצע "עופרת יצוקה". גרוננו נשנק למראה דמויות מופת החיות בתוכנו, ממש כאן, בישראל של 2009 - זו השואפת כל כך לנורמליות, זו שיותר מכל הייתה רוצה קצת מנוחה. גבורתם מזכירה לנו אילו תעצומות נדרשות ותדרשנה מעמנו כדי לקיים כאן חיים נורמליים במציאות לא נורמלית".
יו"ר הכנסת פנה לעם בישראל ואמר כי המדינה בשנת 2009 אינה פחות מרשימה מזו של 1949. "להיפך: היא דמוקרטית יותר, היא פתוחה יותר, והיא גם יהודית יותר בזהותה ובתרבותה. היא סובלנית יותר, היא מתוחכמת הרבה יותר, והיא דמגוגית קצת פחות. ישראל של 2009 אולי אידיאולוגית פחות, אבל יש בה הרבה יותר אידיאליסטים. האידיאולוגיה שלהם אולי פחות מנוסחת, פחות אדוקה, אבל היא אנושית יותר, אוהבת יותר, קשובה יותר לבני האדם".
בתום נאומו הדליק ריבלין את משואת העצמאות הראשונה והקדיש אותה בין היתר ל"תושבי עוטף עזה, גיבורים בעל כורחם כבר שמונה שנים ויותר. לכבוד גלעד שליט, שעדיין לא שב מן המשימה שאליה יצא בשליחותנו ושאנו כמדינה, כעם וכבני אדם איננו שוכחים לרגע. לכבוד חלוצי גוש קטיף השבים ונאחזים באדמת הארץ הטובה, משתדלים להעלות ארוכה לפצעיהם, ומלמדים את כולנו, שוב, פרק מפעים בתולדות הציונות".
לתפארת מדינת ישראל
- ראשון מדליקי המשואות הוא שלמה (צ'יץ') להט, ראש העיר השביעי של תל אביב, שכיהן במשרה 20 שנה. להט, יליד ברלין, עלה לארץ בגיל שש והצטרף כנער להגנה. במלחמת העצמאות השתתף בקרבות הדרום והנגב, וסיים את השירות בצה"ל אחרי 28 שנים בדרגת אלוף.
- את המשואה השנייה הדליק הרב אברהם חיים אדלר, חזן העיר תל אביב. אדלר, בוגר האקדמיה למוסיקה דתית יהודית בעיר, משמש כחזן בבתי כנסת ובקונצרטים בארץ ובעולם, ובין היתר אומר אדלר מדי שנה את תפילת יזכור במצעד החיים באושוויץ.
יום נעים לחגיגות (צילום: גיל יוחנן)
- את המשואה השלישית הדליקה הציירת והפסלת לאה מג'רו-מינץ, נכדתו של שמעון רוקח, יוזם ומקים נווה צדק, השכונה העברית הראשונה של יפו והגרעין לייסוד תל-אביב. לאה שיקמה את בית סבה בשכונה ופתחה אותו לציבור. באמנותה היא מביעה זה כ-60 שנה את תכונותיה המיוחדות של האשה, יחד עם שותפותה השוויונית בעיצוב העולם.
- את המשואה הרביעית הדליק המדען מנחם (חמי) גוטמן, פרופסור בדימוס לביופיזיקה, מנחה קבוצת מחקר באוניברסיטת תל אביב ובנו של הצייר והסופר נחום גוטמן - שחי בתל-אביב מיום ייסודה ומאז ליווה בציוריו ובסיפוריו את העיר.
- את המשואה החמישית הדליק יאיר רוטלוי, דור שלישי לתעשיינים בתחום הטקסטיל וההלבשה. בשנת 1924 הקים סבו את מפעל רוטקס בתל אביב, שלימים אוחד עם מפעל לודז'יה, והיה לאחד המפעלים הגדולים בעיר. יאיר הצטרף לניהול המפעל ב-1956, ובד בבד קיבל על עצמו תפקידים שונים בארגונים ציבוריים וחברתיים.
- את המשואה השישית הדליקה שולה וידריך, שהקדישה את 25 השנים האחרונות לחקירת תל אביב, לחשיפת עברה, סיפוריה, אישיה, בוניה ומעצביה, ומדריכה בה סיורים. וידריך פרסמה עשרות תחקירים, מאמרים וספרים על מבנים, רחובות ואנשים בעיר, ולבתה היא קראה בשם תל אביב.
יום הולדת 61 למדינה. החגיגות בהר הרצל (צילום: גיל יוחנן)
- את המשואה השביעית הדליקה השחקנית יבגניה דודינה, בוגרת האקדמיה המלכותית למשחק במוסקבה, שעלתה לארץ והיתה ממקימי תיאטרון גשר ביפו. דודינה, שהופיעה על הבמה בעברית עוד לפני שידעה לדבר עברית, משחקת כיום בתיאטרון הלאומי הבימה.
- את המשואה השמינית הדליק איש הרדיו עמיקם גורביץ, שבין היתר קורא זה יותר מ-50 שנה את "יזכור" ופסוקי תנ"ך בטקס הדלקת המשואות עצמו. גורביץ' התנדב לפלמ"ח ולאחר מכן לחם במלחמת העצמאות. הוא התמחה בהבעה בעל פה ובהיגוי עברי, עיצב עשרות אירועי תרבות והיה שותף לשימור מורשת הפלמ"ח ולמוזיאון בית הפלמ"ח.
- את המשואה התשיעית הדליק יונס יוסף נזריאן, יליד טהרן, שהוברח לישראל ב-1949, שב לאיראן וחזר לתל אביב בעקבות המהפכה האיסלאמית. הוא ממייסדי קרן תל אביב, והקים את קרן יונס וסוראיה נזריאן ואת קרן אמא הפועלות לקידום החינוך וצמצום פערים כלכליים וחברתיים.
- את המשואה העשירית הדליק המוזיקאי והסופר קובי אוז (יעקב אוזן), יליד שדרות והיום תל אביבי. אוז ניגן בלהקת "שפתיים" והקים את להקת "טיפקס". הוא כתב והלחין עשרות פזמונים, פירסם שני ספרים ובימים אלה מעלה מופע דיאלוג פיוטי עם מורשת הסובלנות של סבו רבי ניסים מסיקה.
- את המשואה ה-11 הדליק נציג צה"ל, סגן-אלוף אורן כהן, מפקד גדוד 13 בחטיבת גולני. סא"ל כהן במבצע "עופרת יצוקה" שבו איבד
ארבעה מלוחמיו. כחודש לאחר פציעתו חזר לפקד על הגדוד תוך כדי תהליך שיקום. את המשואה השיא לכבוד צה"ל, למען כל אנשי כוחות הביטחון, לשלום השבויים והנעדרים, להחלמת הפצועים, להקלת מצבם של הנכים ולנחמתם של משפחות כל חללי ישראל.
- את המשואה ה-12 והאחרונה, משואת הנוער, הדליקו מיכל סמדר מירון ואנג'ליקה יואבוב, המייצגות את תנועות הנוער בתל אביב. מירון היא תלמידת כתה י"ב באולפנית, מדריכה בסניף תל אביב-מרכז של בני עקיבא. יואבוב ממלאת בטקס את מקומו של אבאנוב שהואן החולה, והשניים חברים בסניף "המחדשים" לנערים עובדים של תנועת הנוער העובד והלומד ביפו, ומשתתפים בקבוצה שבה פועלים יחד יהודים, נוצרים ומוסלמים, בהדרכת ילדים משכונת יפו ד'.
לקראת יום העצמאות פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים לרגל
חגיגות ה-61. מהנתונים הללו עולה כי אוכלוסיית המדינה מונה כ-7,411,000 בני-אדם, 75.5 אחוזים מהתושבים הם יהודים, כ-1,498,000 הם ערבים וכ-320,000 איש מוגדרים "אחרים". לפי התחזית לשנת 2030 אוכלסיית ישראל תמנה במועד זה כ-10 מיליון איש.
ומהו מזג האוויר בחגיגות ברחבי הארץ? מחברת מטאו-טק נמסר כי היום יהיה יום נפלא למנגל ותחול עלייה קלה בטמפרטורות.