הורים למפגרים: חוק ההסדרים יפגע בילדינו
טיוטת חוק ההסדרים מעוררת זעם רב בקרב הורים לילדים מפגרים, המתנגדים להפרטה המתוכננת של המעונות הממשלתיים. ניצולי שואה כועסים על העברת הטיפול בעניינם לביטוח הלאומי: "מנסים להיפטר מאיתנו, אנחנו לא מקרה סעד"
טיוטת חוק ההסדרים ממשיכה להכות גלים ואוכלוסיות הצפויות להיפגע הביעו זעם על יוזמת משרד האוצר. הורים לילדים הסובלים מפיגור שכלי אמרו הערב (יום ה') כי בכוונתם להתנגד לכוונת האוצר להפריט את מעונות ילדיהם.
רק לפני שנתיים ראתה ישראל מאבק ציבורי מוצלח שסיכל את הפרטת המעונות הממשלתיים לבעלי פיגור שכלי. אולם על פי טיוטת חוק ההסדרים החדשה יועברו שניים מתשעת המוסדות לידיים פרטיות. עמותת אקי"ם ומשרד הרווחה מתנגדים בחריפות, אך במשרד האוצר מתעקשים כי המהלך יטיב עם כל המעורבים: מלבד חיסכון של מיליוני שקלים לקופת המדינה, יוקל העומס על משרד הרווחה.
מנכ"ל אקי"ם, יוסי מלכה, סבור כי הפרטה תפגע פגיעה חמורה באיכות החיים של אלפי ישראלים הלוקים בפיגור שכלי. "פירושה זעזועים שיגרמו לפגיעה בשיקום ובתפקוד ברמה היום-יומית בילדינו, שהיא הקבוצה הפגיעה ביותר בחברה הישראלית. אקי"ם לא תניח לממשלה להפוך את ילדינו לעסק ולכן תיאבק בכל הכלים העומדים לרשותה כדי שהחלטה אומללה זו לא תצא לפועל".
גבעול פלג, שבנה סובל מפיגור שכלי ונמצא במעון ממשלתי כמעט 20 שנה, אמרה ל-ynet: "אני לא רוצה שעמותות פרטיות יגדילו רווח על חשבון הילדים. אני חוששת שאם באמת יפריטו, המטפלים החדשים רק יזיקו לטיפול כי הם לא מכירים את הילדים. בנוסף, למעונות הממשלתיים אין שום אינטרס לחסוך, בעוד שבמעונות פרטיים יש אינטרס כזה. כוח העבודה שם לא קבוע והקביעות עבור הילדים שלנו היא חלק חיוני מאוד. חיי ילדינו נתונים בידיהם".
שר הרווחה, יצחק הרצוג, אמר בתגובה כי גם הוא מתנגד למהלך. "נתנגד לכך בתוקף", התריע. "לא יקום ולא יהיה. נוציא את העז הזו מספר התקציבים".
ניצולי השואה: אנחנו לא מקרי סעד
גזירה נוספת המופיעה בטיוטת חוק ההסדרים קובעת כי הלשכה המטפלת בנכי רדיפות הנאצים, הנמצאת תחת אחריות משרד האוצר, תועבר לידי הביטוח הלאומי ושר הרווחה. בעקבות הפרסומים סיפר ארגון הגג של ניצולי השואה כי קיבל עשרות טלפונים מניצולי שואה שהביעו מחאה על המהלך.
יו"ר ארגון הגג, נוח פלוג, טוען כי הניצולים תמימי דעים ביחס לשינוי הצפוי. "אלה ניצולי שואה שחלקם נלחמו במלחמה ולכן האחראים להם הם משרדי
האוצר או הביטחון. אנחנו לא השכבות החלשות ולא מקרי סעד. למשרד האוצר פשוט אין סבלנות אז הם רוצים להיפטר מאיתנו. גם כך בכל שנה יורד מספר הניצולים ב-10 אחוזים - אז שיחכו".
במשרד האוצר מבטיחים כי העברת הלשכה תשפר את הטיפולים בניצולים. "המוסד לביטוח לאומי הוא הגורם המרכזי במדינה המשלב קצבאות ותגמולים לפי חוק הביטוח הלאומי. במצב הקיים יש כפילות של גורמים המטפלים ביישום חוקי התגמולים לנכים, ובביטוח הלאומי יש מערכות מנוסות המטפלות בנושאים דומים המסוגלות לתת מענה גם לניצולי שואה". במוסד לביטוח לאומי אמרו בתגובה כי "יש לבחון את המשמעויות וההשלכות של ההצעה. במוסד לביטוח לאומי עדיין לא התקיימו דיונים בנושא".