האוצר: הוסר האיום מתחולה רטרואקטיבית
משרד האוצר מסר בתגובה לפסיקת ביהמ"ש בנוגע להכרה בהוצאות על טיפול בילדים כי להתפתחות משמעות חמורה, בעיקר בתקופה של משבר כלכלי
מהאוצר נמסר בתגובה להחלטת בית המשפט העליון היום כי הכרה בהוצאות של כל אם עובדת על טיפול בילדיה עלולה לעלות לאוצר באובדן הכנסות של 2-3 מיליארד שקל בשנה. להתפתחות כזאת יש משמעות חמורה, בעיקר בתקופה זו של ירידה דרמטית בהכנסות ממסים עקב המשבר הכלכלי והגירעון התופח בתקציב.
עם זאת, גורמים באוצר סבורים כי הוסר האיום מפסיקה תקדימית רטרואקטיבית שתחול אוטומטית על כל הנשים העובדות, למעט התובעת ורד פרי. בנוסף, אומרים באוצר כי ההחלטה מעניקה למחוקק פתח לתקן את החוק כך שימנע במפורש את ההכרה בהוצאות גם בעתיד.
תחולת הפסיקה היא מ-1 בינואר 2010, אבל רק לגביה מחייב בית המשפט את פקיד השומה לאשר לה קבלת החזרי מס על הוצאותיה ב-6 השנים שקדמו לתביעה. לגבי נשים אחרות יש בפסיקה זו, לכאורה, פתח להתדיינות אישית (אם לא התמקחות) עם פקידי השומה, במטרה לשכנע אותם כי אכן תורמת ההוצאה על טיפול בילדים להשגת הכנסה.
בכל מקרה, הליך כזה לא יהיה אפשרי לפני ראשית השנה הבאה, ובעיקר הוא לא יהיה גורף באופן שהפסיקה תחייב מראש את כל פקידי השומה להכיר בהוצאות החל משת המס הבאה בכל התדיינות. בחוגי האוצר מניחים כי הטרחה הכרוכה בהליך כזה תרתיע את רוב הנשים שהכנסותיהן מעל לסף המס מה גם שהן מהוות מיעוט בקרב הנשים העובדות.
הכנסת הקודמת פתחה בהליכים הפוכים של חקיקה פרטית לתיקון חוק מס הכנסה במטרה שיכיר במפורש בהוצאות של אם עובדת על טיפול בילדים. היוזם והמוביל של החקיקה היה אז יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, ח"כ גדעון סער (ליכוד), היום שר החינוך.
הוא עמד בראש קבוצת ח"כים גדולה, רובן נשים, שהניעה את שר האוצר דאז אברהם הירשזון, שלא לדחות על הסף את הצעת החוק אלא לראות בה פתח להידברות. אבל ההליך לא הושלם ונדרש מאמץ רב כדי לחדש אותו בכנסת הנוכחית. באוצר מקווים שהמשבר הכלכלי ירתיע את הממשלה החדשה, שגדעון סער חבר בה, לתמוך בהמשך החקיקה.
אבל האופטימיות הזאת היא זהירה ולא נקיה מדאגות שהאופוזיציה בסיוע חלק מהעבודה ישאבו עידוד מהפן העקרוני של פסיקת בית המשפט העליון, שיש בו הכרה לכאורה בחשיבות ההוצאה על טיפול בילדים כמנוף להגדלת מעגל התעסוקה בתוספת של אמהות שעד כה נרתעות מלצאת לעבודה בהיעדר הכנסה משתלמת.
רשות המסים: מכבדים את ההחלטה
מרשות המסים נמסר בתגובה כי הרשות מכבדת את החלטת בית המשפט. יחד עם זאת, נמסר מהרשות כי גם שופטי בית משפט עליון הבינו שמדובר במהפכה של ממש, ולכן בצעד יוצא דופן החליטו להגן על אינטרס ההסתמכות של גובה המס ולהחיל את ההלכה משנת 2010 ואילך.
הנהלת רשות המסים תקיים בימים הקרובים דיונים על משמעות פסק הדין והשלכותיו ותביא המלצות לפעולה לשר האוצר בהתחשב בפסיקת העליון, אילוצים תקציביים ואחרים.