מסתמן: בתי הדין שפועלים בגואנטנמו לא ייסגרו
אובמה אמנם הבטיח לסגור את הכלא השנוי במחלוקת במפרץ גואנטנמו, אך מדברי בכירים בממשלו, נראה שאין בכוונתו לסגור את בתי הדין הצבאיים שהקים ג'ורג' בוש. מומחה: ברגע שאתה הופך לנשיא, אתה מבין שקשה לקיים דברים שקל להבטיח
האם אובמה ימשיך להאבק בטרור בשיטה של בוש? מיד עם כניסתו לבית הלבן, בחודש ינואר, הורה הנשיא ברק אובמה להערך לסגירת מתקן המעצר לחשודים כטרוריסטים במפרץ גואנטנמו שבקובה בתוך שנה ולבחון מחדש את מערכת בתי המשפט הצבאיים שהקים קודמו, ג'ורג' בוש, לשפיטתם. עתה נראה, כי ממשלו נערך להחיות את השימוש במערכת, עם כמה תיקונים קלים.
ההחלטה, שטרם הוכרזה רשמית, אך דווחה מפי גורמי ממשל בכירים בעיתון "ניו-יורק טיימס", מהווה למעשה הודאה מצד אנשי הנשיא החדש בכך שקשה מאוד לממש את הבטחתו מימי קמפיין הבחירות. אובמה השעה את מערכת בתי הדין בצבאיים והורה לאחר השבעתו על בחינה בת 120 ימים של התיקים שגובשו נגד 241 העצורים בגואנטנמו.
הבחינה המשפטית אמורה הייתה להסתיים ב-20 במאי, ואולם שני גורמים בכירים בממשל אמרו אתמול (שבת) כי תידרש ארכה של שלושה חודשים. משמעות העיכוב היא המשך הקיפאון בהליכים המשפטיים של העצורים. אחד הגורמים אמר כי ממשל אובמה מתכוון לנצל את הארכה כדי לבקש מהקונגרס לשפר את בתי הדין הצבאיים הקיימים, שלטענת מבקרי המערכת מפרים את החוק האמריקנים משום שהם מגבילים את זכויות העצורים.
כעת, כשתאריך היעד לסוף הבחינה הולך ומתקרב, ואיש לא יודע לאן ניתן להעביר את כל העצורים, נראה שממשל אובמה מתכוון לתמוך במערכת המשפטית שאותה ביקר בעבר, אחרי שיוכנסו בה כמה שינויים. בשימוע בסנאט בשבוע שעבר, נשאל שר ההגנה רוברט גייטס אם הממשל מעוניין לנטוש את שיטת גואנטנמו. "כלל וכלל לא", השיב, "בתי הדין עדיין על השולחן". הוא ציין כי תשעה עצורים כבר נשפטים באותם בתי דין.
שר המשפטים האמריקני, אריק הולדר, אמר כי ניתן להמשיך להפעיל את בתי הדין, אך הם יצטרכו "להיות שונים מאלו שפעלו בעבר". לדברי הולדר, הממשל שוקל להעמיד לדין כשני-שליש מהעצורים בגואנטנמו, בעוד שהיתר כנראה ישוחררו או יישלחו להישפט במדינות אחרות. בעבר הביעו גורמים בממשל תקווה שהעצורים יישפטו בבתי דין פדראליים אזרחיים.
בין השינויים המתוכננים בחוק שבאמצעותו פועלים בתי הדין הצבאיים, לפי הדיווחים, יהיו מגבלות חדשות על השימוש בראיות. חלק גדול מהראיות שהצטבר נגד כמה מהעצורים הוא
מסווג ולא ניתן לעשות בו שימוש בבית משפט אזרחי מבלי לחשוף סודות מדינה. ארגונים למען זכויות אדם וזכויות האזרח מתחו ביקורת על המהלך. "להחיות מערכת פגומה שנועדה לחמוק מההליך התקין ושלטון החוק תהיה טעות חמורה וצעד גדול לאחור", אמר ג'מיל ג'אפר, מארגון האמריקני לזכויות האזרח.
גם הרפובליקנים לא נותרו אדישים. "סגירת גואנטנמו אינה אופציה טובה אם לא קיימת אלטרנטיבה בטוחה", אמר מנהיג המיעוט בסנאט, מיטש מקונל. פול רותשטיין, מומחה לאתיקה משפטית מאוניברסיטת ג'ורג'טאון, הסכים כי "ברגע שאתה הופך לנשיא ורואה את המגוון הרחב של נושאים שעמם אתה מתמודד, חלק מהדברים שנראה שקל להבטיח או לדבר עליהם במהלך הקמפיין נראים לפעמים כסבוכים יותר".