עיראק: מוסלמים משמרים את קברי יחזקאל ועזרא
בשל מהומות ורדיפה דתית נמלטו יהודי עיראק מהמדינה. כ-60 שנה מאוחר יותר, קבריהם של הנביא יחזקאל, עזרא הסופר ודניאל עדיין מתוחזקים ומטופחים - הודות למוסלמים שיעים שרואים בהם מקומות קדושים לכל דבר. הצצה נדירה
כמעט כל מי שיכול היה לקרוא את הטקסטים והפיוטים החרוטים על קירות קברי הנביא יחזקאל, עזרא הסופר או דניאל, עזבו את עיראק לפני כמעט 60 שנה. אבל המורשת שבה אחזו והקדושה שייחסו למקום, נשמרים בקנאות דווקא על-ידי המוסלמים השיעים במדינה, המתחזקים את הקברים ביראת כבוד.
בשל מהומות ורדיפה דתית, נמלטו רוב יהודי עיראק מהמדינה בשנים 1948 ל-1951, כשהם מותירים מאחוריהם היסטוריה יהודית במקום בת 2,500 שנה. חלק מהיהודים עלו לישראל, וחלקם היגרו למדינות אחרות, וכיום כמעט לא נותר שם דבר. ואולם, בניגוד למה שניתן היה לחשוב, המקומות העתיקים והקדושים ליהודים לא נהרסו או נפגעו. להפך, הם מתוחזקים יפה ועיראקים מוסלמים ונוצרים עדיין מבקרים בהם.
בעיירה אל-כיפאל, דרומית לבגדד, נמצא מתחם קברו של הנביא יחזקאל, שליוה את היהודים לגלות בבל במאה השישית לפני הספירה. מחוץ למקדש מתנשא צריח מסגד מהמאה ה-14, אבל בפנים יש למקום צורה של בית כנסת עם ארון עץ, ששימש להחזקת ספרי התורה, ומעקה שבעבר שימש להפרדה בין גברים ונשים. בתוך המתחם, על קירות האבן העתיקים, חרוט כתב יד עברי.
לאחרונה התחילה ממשלת עיראק בפרויקט שיקום של פנים המתחם. שר התיירות והעתיקות של עיראק אומר כי השאיפה היא לא להסתפק רק בקבר יחזקאל וכמה אתרים נוספים, אלא להרחיב את האחזקה והשיפוץ גם לאתרים יהודים נוספים במדינה.
"המשרד דואג לכל אתרי המורשת בעיראק - בין אם הם נוצרים, יהודים או שייכים לכל דת אחרת", אומר דובר השר. "לעת עתה, התוכנית אינה כוללת בתי כנסת נוספים בשל מחסור במימון, אבל אני חושב שהם ייכללו בתוכניות השיפוצים העתידיות".
פאלאה עבדלי, האחראי על השיפוץ של מתחם קבר יחזקאל, מקווה שהמקום ישוב להיות מוקד משיכה למבקרים בני כל הדתות מכל העולם. "מעולם לא היו בבל עימותים דתיים", הוא אומר, "כולם אוהבים מאוד את יהודי עיראק, ואנו רואים בהם עיראקים בכל מובן".
"לא מבדילים בין הנביאים"
בעיר אל אזאיר, הסמוכה לבצרה, דואג באשיר זאאלן לתחזוקת קברו של הנביא עזרא, שחזר מהגלות לישראל יחד עם קבוצה קטנה
של יהודים במאה ה-5 לפני הספירה. בעוד שעל-פי עדותו של יוסף בן מתיתיהו נקבר עזרא בירושלים, לפי המסורת קיברו נמצא בעיראק. "אנחנו לא מבדילים בין הנביאים, זה לא משנה לנו אם הם היו נוצרים, יהודים או מוסלמים", הוא אומר.
האחראי על העתיקות בעיר, טאריק חסים, מוסיף: "הנביא עזרא היה אמנם מבני ישראל, אבל מוסלמים מבקרים במקדשו בדיוק כמו שהם מבקרים במקדשים אחרים. בעבר נהגו להגיע לכאן אנשים מכל הדתות והיה בסדר גמור. לא היו שום בעיות".