שתף קטע נבחר

 

התקציב יגדל רק ב-1.7%; ש"ס והעבודה התנגדו

השרים אישרו את הצעת האוצר להגדיל את ההוצאות כרגיל ב-1.7 אחוזים ואת יעד הגירעון החדש - אך נתניהו השאיר פתח לשינוי. ש"ס והעבודה דרשו להכניס את היד עמוק יותר לכיס הלאומי, גם סער הצביע נגד. לא נדונה בינתיים דרישת האוצר לקיצוץ רוחבי של 14 מיליארד שקל

האם ראש הממשלה עבר את המבחן הגדול הראשון, או שייצר לעצמו את המחלוקת המשמעותית הראשונה בקואליציה? שרי הממשלה אישרו אחר הצהריים (יום א') את הצעתו של שר האוצר, יובל שטייניץ, להותיר את גידול ההוצאה השנתית במסגרת תקציב המדינה על 1.7 אחוזים בלבד, ל-2009 ו-2010. בהצעה תמכו 20 שרים ו-10 התנגדו, בהם שרי העבודה וש"ס ושר החינוך, גדעון סער.

 

במסגרת ההחלטה אושרה חריגה מיעד הגירעון הקבוע, שעומד על אחוז בודד מהתוצר הלאומי הגולמי (תל"ג) - זאת בשל הירידה החדה בהכנסות המדינה ממסים. המטרה היא להחזיר את הגירעון באופן הדרגתי עד שנת 2014 למסגרתו המקורית.

 

לפיכך, יעד הגירעון יעמוד השנה על כ-45 מיליארד שקל, כ-6 אחוזים מהתל"ג. בהתאם להגדלת ההוצאה ב-1.7 אחוזים נוספים ב-2010, יעמוד הגירעון בשנה הבאה על 5.5 אחוזים מהתל"ג, כ-41 מיליארד שקלים.

 

ישיבת הממשלה, הבוקר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לא ברור עדיין כיצד ינהגו מפלגת העבודה וש"ס בהמשך הדרך. שתי המפלגות תבעו להגדיל את הגירעון כדי להתאושש מהמשבר הכלכלי ולעצור את הגידול באבטלה. בש"ס היו מי שתבעו 6 אחוזים של הגדלת ההוצאה, ובעבודה דיברו על בין 2.5 ל-4 אחוזים.

 

שטייניץ אמר לאחר ההחלטה כי היא תחזק את בלימת האבטלה, ומנה צעדים שמתרחשים עוד לפני אישור התקציב עצמו, לתמיכה במגזר העסקי. "האחריות חיונית לטובת הצמיחה. למרות הגירעון העצום אנחנו לא מצמצמים את ההוצאה ולא מתפרקים מהמשמעת התקציבית אלא שומרים על הקיים", אמר שר האוצר.

 

היום לא נערך בממשלה דיון בסוגיית הקיצוץ הרוחבי בתקציב המדינה שהוצג על ידי ראש אגף התקציבים באוצר, רם בלניקוב, בסך של 14 מיליארד שקלים - על רקע הירידה מהכנסות במסים. כמו כן ייתכן דיון בהצעת שר המשפטים יעקב נאמן - שזכתה לתמיכת שטייניץ - לקצץ אחוז אחד או יותר משכרם של השרים וסגניהם.

 

מה עושים עם הפצוע המדמם?

את הדיון בממשלה הובילו נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, ראש המועצה לכלכלה וחברה הפרופסור מנואל טרכטנברג, מנכ"ל האוצר ירום אריאב ובלינקוב. פישר יצא נגד התובעים להרחיב את מסגרת התקציב מעבר לגידול השנתי הקבוע, לאור המשבר הכלכלי.

 

לטענתו, על סמך נתוני קרן המטבע העולמית גידול ההוצאה יגרום לתוצאה הפוכה מהמטרה של יציאה מהמיתון.

 בשנים האחרונות נמצא היחס בין החוב לתל"ג בירידה, אולם כתוצאה מהגדלת התוצאה והגדלת הגירעון, היחס עולה. משמעות הדבר - עלייה ניכרת בריבית שתשלם המדינה על האשראי שהיא מגייסת בשוק הבינלאומי, שתוביל לגריעת בין 3 ל-4 מיליארד שקל מהתקציב בשנה.

 

השרים שתבעו הרחבה ניכרת של התקציב השתמשו בדימויים מהווי בתי החולים, והמשיכו להתנצח. שר הביטחון אהוד ברק השווה את המצב לאתלט שנפצע מירייה במהלך האימונים ונמצא בסכנת חיים. לדבריו, "בשעה שמטפלים בפצוע מדמם על שולחן הניתוחים ביחידת הטראומה דואגים קודם כל לייצב את מצבו, בלי לבדוק לכמה מנות דם הוא זקוק".

 

לעומתו טען שר האוצר שטייניץ כי גם בעת טיפול בפצוע מדמם הרופאים נזהרים שלא לפגוע בעורק הראשי - אחרת יגרמו למות הפצוע מסיבות אחרות. הוא הוסיף: "אנחנו בבעיה לא פחות חמורה מזו שירדה על אירופה וארצות הברית, אבל אצלנו אין תחושת חירום שמחייבת את כל הגורמים לשלב ידיים ולעשות מעשה - ביציאה מהמשבר בהיקף שמעבר לעסקים הרגילים. לעשות מעשה נכון ניתן רק בהסכמה רחבה".

 

משתתפי הדיון טענו כי מתקבל אצלם הרושם שכל הדוברים מתנגדים להרחבת התקציב, ושאלו אם יש בכלל מומחים שחושבים אחרת. על כך השיב מנכ"ל האוצר אריאב שיש בקרב המומחים קונצנזוס לגבי המצב.

 

עסקת חבילה עם ההסתדרות?

לשרים נמסר כי במקביל מתקיימים מגעים עם נציגי ההסתדרות והמעסיקים על עסקת חבילה, אחרי התנגדות נחרצת שהובעה מצדם היום. בסיכום הדיון, השאיר ראש הממשלה נתניהו פתח לשינוי ההחלטה על מסגרת התקציב. נתניהו אמר כי אם יתקבלו נתונים חדשים ושונים שמתבססים על חישוב אחר של היקף הגירעון, הממשלה תכונס לישיבה נוספת בנושא.

 

קודם שאושר יעד הגרעון טענו שרים בממשלה כי מדובר בקיצוץ הגדול ביותר בתולדות המדינה,

אך בשיחה עם ynet הבהיר בלניקוב כי מדובר בקיצוץ שנפרס על פני שנתיים. "אנחנו מגדילים את ההוצאות ב-1.7 אחוזים בלבד, כדי לעמוד ביכולת הממשלה להחזיר את החובות. זאת על רקע המשבר הכלכלי שמונע מאיתנו לגבות מסים כמו בעבר".

 

שר האוצר הבהיר, כי מדובר בסך הכל בגידול בתקציב לעומת 2008, בסך 636 מיליוני שקלים למשך שנתיים. הקיצוץ הגדול שאותו דרש האוצר נועד לצמצום הגירעון הצפוי. ראש הממשלה נתניהו אמר בפתח הישיבה כי צפויים ויכוחים קשים סביב הנושא, אולם לדבריו, אין מנוס מקיצוץ שכזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. מגדילים ומגבילים
צילום: רויטרס
שטייניץ וברק. העימות נמשך
צילום: אלכס קולומויסקי
פישר. נגד הגדלת ההוצאות
צילום: דודי ועקנין
מומלצים