שתף קטע נבחר
 

מה לספרד ולחיסול שחאדה?

השופט שהחליט להעמיד לדין בכירים ישראלים, עשה זאת למרות שאין לעניין שחאדה דבר עם פשעי מלחמה

החלטת בית המשפט הספרדי להעמיד לדין בכירים ישראלים שהיו מעורבים בחיסולו של סלאח שחאדה, מאשררת את הידוע לנו: לבית משפט של כל מדינה יש סמכות להעמיד לדין אנשים החשודים בפשעי מלחמה או בפשעים נגד האנושות. גם לבית משפט בישראל. אבל יש לכך סייגים.

 

בחלק מהמדינות, ובכלל זה גם בישראל, העמדה כזו לדין נעשית רק באישור רשויות התביעה. סייג זה בא למנוע מצב של תלונות שווא והטרדות, וגם כדי למנוע עומס על בתי המשפט בגין טענות שווא. בספרד אין כלל כזה, למרות שהממשלה הספרדית מנסה להסדיר זאת בחקיקה. סייג נוסף להפעלת סמכות כזו הוא שהמדינה בה בוצעה העבירה לא חוקרת ולא מעמידה לדין את אזרחיה בתחומה כיוון שאין לה עניין לעשות זאת, או כיוון שאין לה מערכת משפטית עצמאית.

 

במקרים בהם מדובר במדינה בעלת מערכת משפטית הוגנת ועצמאית, לא נהוג שמדינות אחרות יתערבו בכך. הבעיה לגבי ספרד היא שהשופט הספציפי שקיבל את ההחלטה, גילה בעבר עניין רב להפוך את בית המשפט למעורב בעניינים בינלאומיים. הוא הפעיל את סמכותו למרות שבישראל יש כידוע מערכת משפטית עצמאית והוגנת, וועדת חקירה קמה נוכח הארוע הספציפי: הטלת פצצה במשקל טון לעבר סלאח שחאדה. 

 

נושא פשעי המלחמה לא נועד למקרים מסוג זה. השאלה העולה מהארוע היא האם היו צריכים להשתמש בפצצה בגודל מסויים דווקא שם. אבל אין ספק שהמטרה בדמות הריגת הטרוריסט היתה לגיטימית. מקרים של פשעי מלחמה מתייחסים בדרך כלל להריגה מכוונת בדם קר של אזרחים, ולא לשאלות של שיקול באיזה כלי להשתשמש נגד מטרה לגיטימית. בכל פעולה צבאית ייתכנו קורבנות אזרחיים אם המטרה הצבאית בקרבתם, והרשויות הצבאיות צריכות לנסות ולמזער את מספר האזרחים המעורבים.

 

עולה מהמקרה שאלה של שיקול מקצועי לגבי האמצעי הנכון אבל אין בשום מקרה טענה שישראל יצאה לפעולה על מנת להרוג אזרחים. לכן יש כאן שימוש לרעה בסמכות האוניברסלית לדון בפשעי מלחמה, ויש להניח שרשויות ספרד בעצמן יגישו ערעור על החלטת השופט: מערכת בתי המשפט אמורה לדון בענייני פליליים ולא בפעולות צבאיות של מדינות זרות.

 

עם זאת, עלינו לצפות להמשך הנסיונות של גורמים עויינים להטריד מפקדים ישראלים בבתי משפט שונים בעולם. הדרך היחידה למנוע זאת היא לפעול באמצעות הממשלות השונות.

 

בשלב זה הייתי מייעץ למפקדים הנידונים לא לבקר בספרד. תיאורטית, אם ההליך יימשך, ספרד יכולה להוציא פקודת מעצר ולבקש הסגרה גם ממדינות אחרות. אך יש להניח שלא ספרד ולא ממשלות אחרות יהיו מעוניינות בהתפתחות כזו. 

 

ממשלות זרות ערות לכך שצה"ל הוא צבא מאורגן שפועל לפי כללי המשפט הבינלאומי ושבישראל יש מערכת משפט עצמאית. ואכן, היו מקרים בהם חיילי צה"ל הועמדו לדין על הפרת דיני מלחמה, כפי שקורה במדינות אחרות לדוגמא בארה"ב, שהעמידה חיילים לדין במלחמת המפרץ. בכל מדינה יש חריגים שעומדים לדין.

 

הבעיה של ישראל לא היתה עם הממשלים המערביים. הנסיונות של ישראל הם להביא לכך שבכל מדינה תקודם חקיקה שתמנע מבית המשפט לפעול על סמך תלונות עם אוריינטציה פוליטית. בלגיה לדוגמא שינתה את החוק, אך יש להודות שעשתה זאת עקב לחץ אמריקני, כי כשהחלו להגיש תלונות נגד מנהיגים כמו קיסינג'ר, ארה"ב לחצה על בלגיה, ואף איימה להוציא את מטה נאט"ו מבריסל. מאחר שיש להניח שגם מדינות אחרות ינסו להטריד את האמריקנים - התקווה היא שגם כאן ארה"ב תפעיל לחץ כדי למנוע הטרדות מסוג זה.

 

ד"ר רובי סייבל, מרצה למשפט בינלאומצי באוניברסיטה העברית, לשעבר היועץ המשפטי של משרד החוץ 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים