פקק בחוף הים: שבעה צבי ים הושבו לטבע
צבי הים החומים והירוקים, שנפצעו מרשתות דייגים ומנועי סירות, ניצלו בזכות דייגים מקומיים. במשך חודשים הם טופלו ושוקמו במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים, ולרגל ציון עשור למרכז שוחררו בטקס חגיגי על ידי הדייגים המצילים
אחרי חודשים של טיפול מסור במרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים, הושבו היום (ג') לטבע בחוף בית ינאי שבעה צבי ים חומים וירוקים שנפצעו בחודשים האחרונים בחופי ישראל. בטקס החגיגי, שציין עשור להקמת המרכז השתתפו בין היתר, גם הדייגים המקומיים שמשו את הצבים מהמים והביאו אותם לטיפול במטרה להציל את חייהם. באותה הזדמנות גם הונחה גם אבן הפינה למרכז החדש שיוקם בקרוב.
"הגורם האנושי עדיין מהווה את הפגיעה הגדולה ביותר בשמונת מיני צבי הים. בישראל מי שסופג עיקר הפגיעה הם מיני הצבים החומים והירוקים", הסביר יניב לוי, מנהל המרכז בעשור האחרון. "הצבים מסתבכים נלכדים ברשתות דיג מסחרי, נפצעים מקרסים או ממנועי סירות בים. גם הפסולת הרבה בים גורמת להם לבלוע שקיות, אביזרי דיג ופלסטיק. במקרה הטוב, הם סובלים מפגיעה בגפיים ומגופים זרים במערכת העיכול, אך רבים המקרים בהם הם מוצאים את מותם בעקבות פעילות אנושית".
כדי לטפל בצבים הפצועים והתשושים, להשיב אותם לסביבתם הטבעית ולטפח את הדורות הבאים, הוקם לפני כעשור המרכז להצלת צבי ים בבית הספר הימי "מבואות ים" במכמורת. מאז הקמתו טופלו במקום מאות צבים, וכ-150 הושבו בחזרה לטבע.
שיקום בקצב של צב
הצבים ששוקמו בחודשים האחרונים במרכז סבלו ממגוון פציעות: החל מקרסים שהוצאו בניתוחים מגופם, תשישות, פגיעות ירי ודלקות.
"שיקום זוחלים הוא תהליך איטי המצריך סבלנות רבה", הסביר לוי. "אנשי ומתנדבי המרכז מטפלים במסירות בכל צב פצוע, מנסים להשיב את בריאותו ורק כאשר אנו מוודאים שהוא יכול לשחות, לצלול ולצוד בכוחות עצמו, הוא מושב בחזרה לטבע".
משתקמים ושבים לים (צילום: רועי גזית)
המודעות למצבם של צבי הים, במיוחד לפרטים הפצועים בחבורה, היא קריטית להצלתם בקרב דייגים או על ידי אזרחים המוצאים את הזוחלים הימיים מוטלים פצועים בחופי הארץ. בעזרת גרעיני רבייה, פרויקטי מחקר וההקמה העתידית של המרכז, מקווים כי ניתן יהיה להציל צבים פצועים נוספים, להגדיל את אוכלוסיית הצבים ולהשיבם לטבע.
להערכת לוי ישנן כ-2,500 נקבות מטילות ובריאות של צבי ים חומים ופחות מ-450 נקבות של צבי ים ירוקים באזור ישראל, אך אוכלוסיית צבי הים באזור הים התיכון וחופי ישראל סובלת מירידה מתמשכת במספרה ונתונה בסכנת הכחדה. פרויקטים לשימור אזורי הטלה, העתקת קיני צבים לאזורים מוגנים בעשורים האחרונים, מסייעת לבקיעתם של עשרות אלפי צבים.