סגן נשיא ארה"ב: אל תבנו יותר התנחלויות
בנאום בוועידת אייפא"ק העלה ג'ו ביידן דרישה חד-משמעית מישראל - להפסיק לבנות התנחלויות ולפנות מאחזים בשטחים. ביידן גם דרש מחמאס לשחרר את גלעד שליט מיד וללא תנאי
סגן נשיא ארה"ב, ג'ן ביידן, קרא הערב (יום ג') לישראל להפסיק לבנות התנחלויות ולפנות מאחזים ביהודה ושומרון. בנאום בוועידת אייפא"ק דרש האיש השני בחשיבותו בממשל האמריקני מחמאס לשחרר מיד וללא תנאי את החייל החטוף, גלעד שליט.
"ישראל צריכה להתקדם לקראת פיתרון של שתי מדינות. אתם לא תאהבו את מה שיש לי לומר, אבל אין לבנות יותר התנחלויות, יש לפנות מאחזים ולאפשר לפלסטינים חופש תנועה", אמר ביידן שזכה על דברים אלה למחיאות כפיים.
סגן נשיא ארה"ב קרא למדינות ערב לנקוט "מחוות משמעותיות" לקראת ישראל כדי להביא לסיום בידודה. עם זאת ציין: "ביטחונה של ישראל אינו נתון למשא ומתן. נקודה. ארה"ב תמשיך לספק לישראל את הסיוע לו היא זקוקה ותרשה לה לפעול על-פי שיקוליה ביחס למה שהיא חייבת לעשות על-מנת להגן על עצמה, אך על ישראל לפעול לקראת פיתרון שתי המדינות.
ביידן. להפסיק לבנות בהתנחלויות (צילום: AFP)
פרס לקלינטון: אין בינינו הבדלי גישות
בתוך כך, נועד נשיא המדינה, שמעון פרס, עם מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, ומאוחר יותר הוא ייפגש עם הנשיא האמריקני, ברק אובמה. פרס אמר לקלינטון כי ראש הממשלה נתניהו "מכיר במפת הדרכים, בהתחייבות לכבד הסכמים קודמים וברצונו לפתוח במשא ומתן עם אבו מאזן". זאת, על-אף שבנאומו הלילה בווידאו לבאי ועידת אייפא"ק נמנע נתניהו מלהשתמש בצמד המילים "מדינה פלסטינית".
הנשיא פרס ומזכירת המדינה קלינטון, הערב (צילום: לע"מ)
הנשיא הבהיר למזכירת המדינה כי ראש הממשלה עדיין מצוי בשלב של גיבוש המדיניות ובתום הפגישה ציין כי "אין הבדלי גישות בין ארה"ב וישראל. הנכס העליון שלנו הוא היחסים עם ארה"ב". בהתייחס לביקורת לפיה נסיעתו לוושינגטון נועדה "להלבין" את ביקור נתניהו בבית הלבן ב-18 בחודש, אמר פרס: "המסע שלי לכאן הוא למען מדינת ישראל, לסייע לממשלה הנבחרת של ישראל. אעשה את זה בחפץ לב ובגאווה כי זו חובתי". עם זאת ציין: "בואי לכאן חריג כדי שלא יתפרש כאילו אני מגיע במקום ראש הממשלה".
פרס נאם אמש בוועידת אייפא"ק והציג לאמריקנים את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ואת תמיכתו בו. "הוא היה פעם יריב פוליטי שלי, היום הוא ראש הממשלה שלי. הוא יודע היסטוריה ורוצה לעשות היסטוריה. במסורת שלנו עשיית היסטוריה זה עשיית שלום - ואני בטוח כי השלום הוא בראש מעיניו", אמר.
נאום פרס במרכז הכנסים בוושינגטון הופרע על-ידי קומץ מפגינים שהתמקמו בקדמת האולם הענקי, עלו על שולחנות וכסאות וקראו "לשחרר את עזה" ו"לסיים את הכיבוש". כמה מהם שייכות לקבוצת הנשים האנטי-מלחמתית "Corp Pink". המפגינים, שנרשמו לכנס, הוצאו מהאולם בכוח.