הנשיא אובמה חידש את הסנקציות על סוריה
הנשיא האמריקני אותת לממשל בדמשק כי נכונותו לפתוח במגעים אינה סימן לחולשה ואינה מהווה ויתור על התנאים להתקרבות בין המדינות. אובמה חתם על צו לחידוש הסנקציות הכלכליות והסביר: "סוריה מאיימת על ביטחון ארצות הברית"
חרף הביקור "המועיל" של שליחי ארצות הברית בדמשק, החליט הערב (יום ו') הממשל האמריקני להמשיך במלואן את הסנקציות על סוריה. הנשיא ברק אובמה חתם על צו להארכת הסנקציות בשנה נוספת, לפני שתוקפן יפוג ביום ראשון. החרם האמריקני כולל בין היתר הגבלת ייצוא לסוריה והקפאת נכסי המדינה בשטחי ארה"ב.
עוזר מזכירת המדינה למזרח התיכון, ג'פרי פלטמן, וראש מחלקת המזרח התיכון בבית הלבן, דן שפירו, ביקרו השבוע בדמשק. אתמול הם סיפרו כי יצאו מסוריה בתחושה חיובית, אחרי פגישתם עם שר החוץ ווליד אל-מועלם, אך בד בבד הם הדגישו כי הדרך להסדרת היחסים בין שתי המדינות היא ארוכה.
הממשל מדגיש כי הוא נאמן להתחייבות הנשיא אובמה לקיים הידברות ישירה גם עם אויבים. עם זאת, לא נפתרו הבעיות המרכזיות שמטרידות את
מנוחת וושינגטון - התמיכה הסורית בטרור בלבנון, ברצועת עזה ובעיראק.
פלטמן ושפירו שהו בדמשק רק שעות ספורות אחרי ביקורו המתוקשר של נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, המנסה לשמור ביתר שאת על ציר טהרן-דמשק ולמנוע מארה"ב לתקוע טריז בין שתי המדינות. דובר מחלקת המדינה בוושינגטון, רוברט ווד, הדגיש כי ארצות הברית "עדיין מודאגת מפעילויותיה של סוריה. אנחנו רוצים לראות צעדים מעשיים של הממשל בדמשק".
אובמה שיגר מכתב לקונגרס שבו הסביר מדוע החליט להאריך את הסנקציות. "פעולותיה של ממשלת סוריה - בהן התמיכה בטרור, רדיפה אחר נשק להשמדה המונית וערעור היציבות בעיראק - ממשיכות להוות איום גדול על הביטחון הלאומי, על מדיניות החוץ ועל הכלכלה של ארצות הברית".
הקונגרס לחץ על אובמה
חתימתו של אובמה על המשך הסנקציות מאותתת לסוריה כי נכונותו לפתוח במגעים אינה סימן לחולשה ואינה מהווה ויתור על התנאים האמריקניים המוכרים להתקרבות בין שתי המדינות. סוריה נמצאת ברשימת הטרור של ארה"ב מאז שנת 1999, הסנקציות הכלכליות הוטלו ב-2004 ומאז הן הוחרפו על רקע תמיכת אסד בארגוני החמושים בעיראק.
רציחת ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי לפני ארבע שנים הביאה לשבירת הכלים, כאשר ארה"ב האשימה את סוריה ברצח והחזירה את שגרירהּ מדמשק. בבירה הסורית נותרה שגרירות בדרג נמוך והשגריר הסורי
בוושינגטון מעולם לא הוזמן לקיים פגישות עם פקידי ממשל בוש. מאז כניסת אובמה לבית הלבן הוזמן השגריר הסורי עימאד מוסטפה לפגישות עם פלטמן, אולם השיחות לא הובילו להתקרבות ממשית בין שתי המדינות.
גם מצד הקונגרס הופעל לחץ על הבית הלבן להמשיך בסנקציות על סוריה. האישיות הרפובליקנית הבכירה בוועדת החוץ של בית הנבחרים, אליאנה רוס-ליטנאן, כתבה לנשיא אובמה כי "סוריה פועלת להשגת טילים ונשק לא קונבנציונאלי, לרבות יכולות גרעיניות. המשטר הסורי ממשיך לממן ולספק סיוע גדול לקבוצות קיצוניות פלסטיניות ואיסלאמיות, כמו חמאס וחיזבאללה".