טנזניה: הפתעה לישראלים - קרב בין תאו ללביאות
מאבק בין נקבת תאו שניסתה להגן על עגל מפני אריה וארבע לביאות, תועד במצלמת חובבים על ידי משפחה מהיישוב נטף, שהגיעה לראשונה לטיול ספארי בטנזניה, אפריקה. "היינו בדרך מחוץ לשמורה ואז התחיל האקשן", מספרת אם המשפחה. "לא ציפינו להפתעה כה חייתית"
התצפית על החיות נעשית מתוך רכב שטח, אחד מיני עשרות שמגיעים מדי יום אל המכתש. בעלי החיים אינם נרתעים מנוכחות בני האדם ברכבים וממשיכים בשגרת חייהם. "הם כבר רואים בנו חלק מהמערכת שלהם וזה מאפשר תצפית בלתי אמצעית על כל מה שמתרחש", הוא מוסיף.
הלביאות קפצו על ההזדמנות
ביום השני בטיול המטיילים עשו דרכם אל מחוץ לשמורה בשעות אחר הצהריים. "החוק במקום קובע כי צריך לצאת מהאזור עד לשעה שש ובדרך חזרה, התחיל האקשן", מגלה מאור. "על הדרך הופיעו אריה ולביאה שהלכו בקירבת הרכב. במרחק של כמה עשרות מטרים, הבחנו לפתע בנקבת תאו עם עגל מנותקים מהעדר".
עדרי התאו נוהגים להימצא בשטח בריכוזים של מאות פרטים, כשהחלשים והצעירים נמצאים במרכז העדר, כדי שיהיו מוגנים מפני טורפים. העובדה שהשניים נמצאו בשטח פתוח, נטולי הגנה, הרחק מהעדר והיוו הזדמנות קלה לטורפים לארוחת ערב.
"אחרי שעות רבות בנסיעה בג'יפ, היינו עייפים וכשראיתי את הלביאה והאריה לצידנו, הייתי מתוסכלת כי לא הצלחתי לצלם אותם, אבל אז הלביאה קלטה את התאו והעגל, והחלה להתגנב לעברם", היא מתארת את תחילת האירוע הדרמטי.
הסוללה במצלמה של כרמל כבר היתה מרוקנת וגם הזמן שנותר על הקלטת במצלמת הוידאו שלו אזל, לאחר יום של צילומים, כך שמלאכת התיעוד היתה מוטלת על כתפיה של מאור, שצילמה את המתרחש ללא חצובה עם זמן מועט ביותר שנותר על קלטת הצילום. בדומה לסרטון שצולם לפני כשנתיים בפארק קרוגר על ידי תיירים, גם כאן המזל עבד שעות נוספות.
אל הלביאה הצטרפו במהרה שלוש נוספות שהקיפו את התאו והעגל. במשך דקות ארוכות הן ניסו לבודד אותו ממנה ואף הצליחו להפילו פעם אחת על הקרקע, אך גורשו על ידי האם. לבסוף, אחת מהן הצליחה ללכוד אותו, גררה אותו אל אחד הסלעים הגדולים והחלה לאכול ממנו.
"מחריד להביט בעגל נאבק על חייו"
בנותיה של מאור התרגשו והזדעזעו לראות את הלביאות מנסות לטרוף את העגל. "זה שונה לחלוטין מצפייה בסרט של נשיונל ג'יאוגרפיק. כשאתה רואה את הדרמה בשטח, זה מצד אחד מחריד להביט בעגל נאבק על חייו, אבל מצד שני, קשה שלא להסתכל על המאבק לחיים של כל צד", מספרת מאור.
הלביאות ניצחו במאבק ההישרדות
לנקבת התאו נותר רק להביט בחוסר אונים בלביאות הורגות את העגל בן מספר הימים. בתחילה סברו כרמל ונהג הג'יפ כי הלביאות תסתפקנה בעגל, אך ההזדמנות לטרף עצום ככל הנראה הכריעה את הכף. "נקבת התאו שוקלת כמה מאות קילוגרם וקשה להן להכניע אותה לבד", מספר כרמל. "הלביאות רדפו אחריה, איגפו אותה, זינקו עליה בכל הכוח וניסו להפילה, אך ללא הצלחה".
לאחר מספר דקות, גם הלביאה שהרגה את העגל הצטרפה לחברותיה והותירה אותו ללא השגחה. מאור מוסיפה כי נהג הג'יפ היה מופתע מאוד שהלביאות ניסו לטרוף את התאו.
"הוא מוביל מטיילים כבר עשר שנים באזור כדי לחפש חיות והיה המום שזה קרה באור יום. הוא דיווח בהתלהבות לכל חבריו הנהגים באזור בשידור חי על המתרחש ולא הפסיק לצחוק".
בתחילה שיערה מאור כי התאו עשויה להחזיק מעמד בקרב על חייה. "היא נאבקה בהן בכל הכוח, הן נגסו בה, שרטו אותה וקפצו עליה, אך כשהאריה הגיע לזירה, כבר ידעתי שהסיפור גמור. במאמץ קבוצתי הם הצליחו להכניע אותה והפילו אותה על האדמה".
אך הדרמה לא הסתיימה. בזמן שהחבורה היתה עסוקה בהכנעה הסופית של התאו, התגנב למקום צבוע מנומר שזיהה הזדמנות לארוחה בחינם והגיע לגנוב את פגר העגל. הוא הספיק להתרחק עימו מספר מטרים, אך אחת הלביאות לא ויתרה והחלה לרדוף אחריו.
"היא השיגה אותו ומשכה בחלקו האחורי של העגל, כשהצבוע מושך מהראש", מתארת מאור את המאבק. "הצבוע הפסיד ונאלץ לברוח, כשראה את האריה נוטש את התאו ומגיע לעברו. בסופו של דבר, האריה גירש גם את הלביאה מהעגל והחל לטרוף אותו ראשון".
כרמל מוסיף כי מדובר בסיטואציה נדירה. "אני מדריך טיולים באפריקה משנת 1985 והייתי בה כבר מאות פעמים. צפיתי בצ'יטות ואריות מתנפלים על תאו זקנים, אבל זו פעם ראשונה שאני רואה את הטרף מול העיניים. צלמי טבע יכולים לבלות פה חודשים ולחכות לרגע הנכון ובסוף מגיעים מטיילים מישראל ומתעדים את הרגע הכי נדיר שיש", הוא מסכם.
מאור שצפתה לראשונה השבוע בסרט שצילמה, עדיין לא מאמינה שהצליחה לתעדו. "בפעם הבאה שאגיע לאפריקה, אקח איתי ציוד צילום מקצועי", היא מבטיחה. "הבנות שלי עדיין לא מסוגלות לראות את הסיטואציה מחדש, הן מעדיפות לזכור את החוויות הפחות מדממות בטיול, אבל בסופו של דבר, זה הטבע בהתגלמותו. מי שחזק שורד".