שתף קטע נבחר

 

מזכ"ל האו"ם: לשנות את המדיניות בהתנחלויות

שר החוץ הרוסי, שארצו היא הנשיאה התורנית של מועצת הביטחון, כינס ישיבה לדיון בסכסוך הישראלי-פלסטיני. ישראל החליטה לא להשתתף בטענה שלמועצה אין את הסמכות להתערב בנושא: "התהליך המדיני הוא נחלת שני הצדדים בלבד"

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, קרא הערב (יום ב') לישראל "לשנות מן היסוד" את המדיניות בהתנחלויות. הוא דיבר בדיון במועצת הביטחון של האו"ם, שדנה בסכסוך הישראלי-פלסטיני.

 

השגרירה גבריאלה שלו החליטה לא להופיע לדיון, שנערך ביוזמת רוסיה ובדרג שרי החוץ, בטענה שלאו"ם אין סמכות להתערב במשא ומתן בין הצדדים. הישיבה אמורה להסתיים בהצהרה נשיאותית.

 

רוסיה היא הנשיאה התורנית של מועצת הביטחון ושר החוץ, סרגיי לברוב, ניהל את ישיבת המועצה שנערכה בדרג שרי החוץ. המשלחת הישראלית החליטה לא להשתתף בדיון, מכיוון שעמדת הממשלה בירושלים היא שהסכסוך עם הפלסטינים צריך להיפתר במשא ומתן ישיר בין הצדדים, וללא כפייה מצד גוף בינלאומי. הנציג הפלסטיני, ריאד מנצור, נכח בישיבה.


המזכ"ל באן והשר לברוב בפתח הישיבה, היום (צילום: AFP) 

 

בדיון השתתפו מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, ושרי החוץ של בריטניה וצרפת, דיוויד מיליבנד וברנאר קושנר. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, לא הופיעה ולכן שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, מילאה את מקומה. שגרירת ישראל באו"ם, גבריאלה שלו, שלחה מכתב שבו הסבירה מדוע לא באה.

 

"ישראל החליטה לא לקחת חלק בדיון המתקיים היום במועצת הביטחון", כתבה שלו. "החלטה זו נגזרת מעמדתנו העקרונית שלפיה התהליך המדיני הוא נחלת שני הצדדים בלבד, ואין מקום למעורבות המועצה בפתרון הסכסוך. יתר על כן, העיתוי הנוכחי - כאשר ממשלת ישראל נתונה בעיצומו של עיון מחדש במדיניותה, לקראת ביקור ראש הממשלה בארצות הברית - אינו מתאים לדיון".

 

המזכ"ל קרא לישראל "לשנות מן היסוד" את מדיניות הבנייה וההתנחלות ביהודה, שומרון ומזרח-ירושלים. "הגיע הזמן שישראל תשנה את מדיניותה באזור זה, כפי שהבטיחה אך טרם קיימה", הדגיש באן.

 

מועצת הביטחון הכירה בחשיבות יוזמת השלום הערבית

לברוב ציין בדברי הפתיחה של הדיון כי הסיבה להתכנסות שרי החוץ היא מבצע "עופרת יצוקה" ומינויו של בנימין נתניהו לראש ממשלת ישראל. "אסור שהמצב יחזור לנקודת הפתיחה, אלא על הצדדים להמשיך מהנקודה שבה אנחנו מצויים היום - עיקרון שתי המדינות וכן מזרח תיכון בלי טרור וכיבוש, אלא שיתוף פעולה בין שני עמים שווים". בתום הדיון צפוי לברורב להקריא הצהרה נשיאותית.

 

"מועצת הביטחון מביעה את הצורך הדחוף להשגת שלום כולל במזרח התיכון", אמר לברוב. "נדרשת פעילות דיפלומטית נמרצת להגשמת המטרה שהציבה

הקהילה הבינלאומית - שלום בר קיימא באזור, המבוסס על מחויבות נצחית להכרה הדדית, חופש מאלימות, הסתה וטרור, ופתרון של שתי מדינות, המבוסס על מחויביויות והסכמים קודמים".

  

בהצהרה הנשיאותית מוזכרות החלטות 242 ו-338 של האו"ם וכן כל ההחלטות שנתקבלו מאז במועצת הבעטחון, לרבות עקרונות ועידת מדריד. בהצהרה נכתב ש"המועצה רשמה לעצמה את חשיבות יוזמת השלום הערבית מ-2002". עוד נאמר בהצהרה כי מועצת הביטחון חוזרת על המאמצים הדחופים של הצדדים להשגת שלום כולל, "המבוסס על חזון של שתי מדינות דמוקרטיות, ישראל ופלסטין, שיחיו זו לצד זו בשלום". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישראל מתנגדת להתערבות. שלו
צילום: רויטרס
מומלצים