נתניהו יציע להעלות את שיעור המע"מ ל-16.5%
רה"מ ושר האוצר יציעו לממשלה להעלות את המע"מ ב-1%, כדי להעניק לתקציב תוספת של 4 מיליארד שקל ולצמצם את הגרעון. בתום דיון לילי הגיע נתניהו להסכמה עם ברק, לפיה תקציב הביטחון לא יקוצץ ואף יגדל בכמיליארד שקלים
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, יובל שטייניץ, יציעו היום (ג') לממשלה להעלות את המע"מ לתקופה מוגבלת בשיעור של כ-1% במטרה לצמצם את הגרעון בתקציב ולאפשר עמידה במסגרת נוכח לחץ ההוצאות הנוספות. העלאת המע"מ ל-16.5% אמורה להביא לתוספת של כ-4 מיליארד שקלים לתקציב.
- הגזרות הצטמצמו: גם ביטול ההכרה בהוצאות על ילדים - בחוץ
- מורה נבוכים לתקציב המדינה: מדריך לקורא המבולבל
- דעה: לא סופרים את העובדים בדיוני התקציב
בשבע השנים האחרונות לא חל שינוי בשיעור המע"מ, ולהחלטה תהיה השפעה מיידית על שיעור עליית מדד המחירים לצרכן.
החלטות אלה התקבלו על ידי נתניהו ושטייניץ לאחר חצות, במקביל להמשך הדיונים בין הצוותים המשותפים לאוצר, להסתדרות ולמעסיקים, כדי לסגור את עסקת החבילה על התקציב.
המו"מ נפסק לפנות בוקר, לצורכי מנוחה ויחודש לקראת הצהריים, במקביל לישיבת הממשלה שתפתח בשעה 14:00.
ראש הממשלה נועד הלילה גם עם שר הביטחון, אהוד ברק, לדיון נוסף בניסיון לגשר על הפערים בנושא תקציב הביטחון. הדיון, שבו השתתף גם שר האוצר שטייניץ, התקיים עד 3:00 לפנות בוקר ובסיומו הודיעה לשכת ברק כי תקציב הביטחון לא יקוצץ - ואף יגדל בכמיליארד שקלים לצרכים מיוחדים עוד השנה. בסוף 2010 תהיה תוספת שניה של 1.5 מיליארד שקל שתבוא על חשבון תקציב 2011.
רוב הגזרות בוטלו
נראה כי ראשי האוצר, שנפגשו אמש עם ראש הממשלה בעקבות ההסכמות בין ההסתדרות ליועץ ראש הממשלה, אורי יוגב, לא הצליחו לשכנע את נתניהו לסגת מההסכמה להגדיל את מסגרת התקציב בכ-3% לעומת הגידול החוקי בשיעור של 1.7%. הרחבת מסגרת התקציב היתה אמורה להגדיל השנה את הגרעון המצטבר בתקציב בכ-6-5 מיליארד שקלים לכ-46 מיליארד שקלים, אולם תוספת ההכנסות המתוכננת צפויה למנוע את החריגה מתוואי הגרעון שנקבע - 40 מיליארד שקלים.
לכן - הגדלת המע"מ, תוספת ההכנסות לביטוח הלאומי וההכנסות מרכבי השטח, אמורה לצמצם את הגידול בגרעון כתוצאה מפריצת מסגרת התקציב.
ראשי האוצר נפגעו קשה מהסיכומים שהושגו בין יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, ויוגב מאחורי גבם, ואמש הודיעו כי לא יקבלו את הסיכומים הללו, אבל ראש הממשלה הכריע כנראה נגדם.
הנתק במגעים
בין ההסתדרות לאוצר שהקפיא אתמול לפני הצהריים את המו"מ, בוטל למעשה, ובמהלך הלילה חלה התקדמות בדיונים על עסקת החבילה. עיני ונשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, הצטרפו למו"מ לאחר חצות.
ההסתדרות חזרה והדגישה כי היא לא תיסוג מהסיכומים שהושגו בין עיני לבין יוגב, למרות התנגדות האוצר, ונראה כי ראש הממשלה החליט על צעדים נוספים לצמצום הגרעון. אבל כאמור, ההכרעה הסופית תיפול בישיבת הממשלה במשך היום או הלילה.
במסגרת הסיכום בין יוגב לעיני, שלשום, הסכימה ההסתדרות על הקפאה מזערית של 1.2 מיליארד שקל לשנתיים של תשלומי דמי ההבראה לעובדים, בתמורה לביטול רוב הגזרות החברתיות ויישום ההתחייבויות החברתיות הכלולות בהסכם הקואליציה עם העבודה. כמו כן הוסכם על תיקונים בחוקי העבודה, כפי שדורשת ההסתדרות, אולם תיקונים אינם בעלי משמעות תקציבית.
הטבות למגזר העסקי
מהתאחדות התעשיינים נמסר, כי נשיא ההתאחדות, ברוש, הגיע לפנות בוקר להסכם עם יועץ נתניהו, יוגב, בדבר ההטבות שיקבל המגזר העיסקי כדי לעודד את הצמיחה במשק, בגובה של כ-2.5 מיליארד שקלים.
בין השאר, טוענים בהתאחדות, סוכם בין ברוש ליוגב כי הממשלה תיתן עדיפות לחברות ישראליות במכרזים לביצוע עבודות גם בחברות הממשלתיות ובעיריות. עוד סוכם על הגדלת תקציב המדען הראשי ב-900 מיליון שקלים - מהלך שיעודד את תעשיית ההיי-טק. 900 מיליון שקלים נוספים יופנו לעידוד השקעות הון, ו-250 מיליון שקלים יוצאו כדי לעודד את התיירות לישראל.
עוד סוכם, על הנהגת מנגנון חופשה במימון המדינה על מנת למנוע פיטורי עובדים במודל של שבוע עבודה מקוצר, בניית קרן סיוע למפעלים במצוקה, הרחבת הקרן למפעלים בינוניים כך שמפעלים במחזור שנתי של 400-15 מיליון שקלים יהיו זכאים לקבלת הלוואות בערבות מדינה ועוד.
בין הגזירות שהצליחה לשכת התיאום לבטל, טוענים בהתאחדות התעשיינים, ניתן למנות את ביטול מס הדלקים, מניעת מיסוי כבד על אלכוהול מקומי ודחיית הוצאת רשויות רבות ובהן ירושלים מאיזורי העדיפות הלאומית לשנתיים. במקביל הסכימה לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים על העלאת חלקם של המעסיקים בביטוח הלאומי בשנת 2010 כך שיכסה תוספת תקציבית של 550 מיליון שקלים.
ברוש מסר, כי ההסכמות "יביאו לתוספת של למעלה מ-100,000 עובדים כבר בשנתיים הקרובות ומניעת פיטורים של רבבות".