הממונה על ההגבלים רוצה יד חופשית בקנסות
רונית קן אמרה היום בדיון בוועדת הכלכלה כי היא מבקשת לתקן את חוק ההגבלים, כך שתוכל להטיל יותר בקלות קנסות מינהליים על תאגידים שהפרו את החוק. לדבריה, נדרש שינוי מבני בשוק הבנקאות בישראל
הממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן, מבקשת לתקן את חוק ההגבלים כך שתינתן לה יד חופשית להטיל קנסות מנהליים על תאגידים שהפרו את החוק בהסדרים כובלים ובתיאום מחירים, לפי בדיקתה. עד כה מגביל החוק להטלת קנסות רק בתנאים ספורים. הצעת החוק המתוקנת תוגש בקרוב לאישור הכנסת.
- קן: לא נרפה בתחום ההגבלים, למרות המשבר
קן דיברה היום (ג') בוועדת הכלכלה, בדיון שעסק בממצאי הדו"ח שלה בנושא עמלות הבנקים. קן הדגישה, ואף תיקנה את הדוברים, כי לא קבעה בדו"ח שהבנקים תיאמו ביניהם את תעריפי העמלות, אלא רק שהם "החליפו" ביניהם מידע לגבי העמלות.
קן קנסה את הבנקים ב-290 מיליון שקלים בצו שהוציאה לאחר שהבנקים דחו סנקציות אחרות שבסמכותה. זאת בהנחה שהקנס בו איימה עליהם לא יהיה כה גדול.
נציגי הבנקים הודיעו היום כי הם מערערים על תביעת הממונה ועל הקנס שהטילה בבית הדין המיוחד להגבלים עסקיים, בטענה שהחלטתה שגויה. בועז רדאי, נציג בנק הפועלים גם ציין שקביעת הממונה "מטעה את הציבור", שכן ממצאיה מתייחסים למצב שהיה בשוק עד 2005 ומאז "העולם השתנה".
"שינוי מבני עדיף על רגולציה"
בדיון חזרה ועלתה התלונה כי הרפורמה בעמלות שהפעיל המפקח על הבנקים לא השיגה את מטרתה המוצהרת לשפר את התחרות במערכת הבנקאות, ונראה שגם קביעת הממונה בדו"ח לא תשפר את המצב כל עוד המפקח על הבנקים לא יתערב בתקנות שיגבילו את צעדי הבנקים.
קן השיבה: "יש בעיות במבנה של שוק הבנקאות בישראל, ונדרש שינוי מבני שיהיה הכלי מספר אחת להגברת התחרות. יש תשובות לבעיה אבל השינוי המבני עדיף על הרגולציה". קן הדגישה שקיימים עדיין חסמי כניסה ומעבר בין הבנקים. לדבריה יש מקום לאכוף על הבנקים "כללי התנהגות" , אבל רצוי יותר לתת זמן להטמעת הרפורמות כי אי אפשר לצפות מהם לתוצאה מידית.
הפרופסור דוד לב-הרי מהאוניברסיטה העברית, שהיה אחד הראשונים שחקר וחשף את קשר העמלות, אמר כי לא היה צריך את דו"ח הממונה כדי לדעת איך מתנהגים הבנקים. הוא תקף את יישום הרפורמה של בנק ישראל, שרק הפחיתה את מספר העמלות אבל לא את המחירים שהבנקים ממשיכים לגבות - עמלות כמו חצי אחוז "על דמי שמירה, על ניירות ערך" ואפס עלות והוצאות. "גובה העמלות הוא הדבר החשוב ואצלנו הן עדיין גבוהות מכל מקום אחר בעולם", אמר לב-הרי.
אקוניס: הוועדה לא תפסיק לעסוק בנושא
נציג המפקח על הבנקים, עו"ד אמיר בכר, אמר כי חוק הרפורמה הוא חסר תקדים. הודות לו מספר העמלות הצטמצם ובניגוד לעבר יש היום שקיפות לגבי גובה העמלות שמאפשרת לצרכן להתמקח עם הבנקים.
חברי הוועדה התרעמו על היעדרו של המפקח, רוני חזקיהו, שהוזמן לדיון אך לא הופיע בעצמו. ח"כ יצחק וקנין (ש"ס) הזהיר כי "לא יצא כלום גם מהופעתו, כי בהופעותיו בעבר הוא התחמק מתשובות שהוצגו לו. לא יצא כלום עד שהמפקח ייקח את המושכות לידיים ויעשה סדר בקביעת תקרה לעמלות. לבנקים נוח שהוא לא קובע כלום והשוק עובד איך שבא לו".
יו"ר הוועדה, ח"כ אופיר אקוניס, אמר בסיכום כי יהיה המשך לדיון והמפקח יוזמן לדווח על פעילותו בעקבות דו"ח הממונה. "הוועדה לא תפסיק לעסוק בנושא העמלות לפני שההתנהגות השערורייתית של הבנקים תגיע לקיצה".