כמה עולה חייל? כמה הוא אוכל? הצצה לתחשיב
דיוני התקציב האחרונים גילו נתונים מעניינים על הוצאות הצבא: חייל בשירות חובה עולה לצה"ל 21,236 שקל בשנה. אבל איך זה מתחלק? לא מעט על המשכורת, ההסעות והוצאות נוספות. וההשקעה היומית באוכל? פחות ממנת פלאפל. הרשימה לפניכם
כמה כסף עולה המזון שאוכל חייל סדיר בשנה אחת במדים? מהו הסכום שצה"ל משלם עבור נושאים הקשורים לחינוך ודת? ומה שיעור הנכים בצה"ל שנפגעו בתאונות עבודה? תשובות לשאלות אלה בדרך כלל נותרות עמוק בתחשיבי משרד הביטחון, ונשארות בעלטה. עם זאת, על רקע דיוני התקציב בימים האחרונים התגלו נתונים שחושפים פרטים מעניינים על הוצאות הצבא.
כך למשל, חייל בשירות חובה עולה לצה"ל 21,236 שקל בשנה. חלק מרכזי בסכום זה, כ-6,400 שקל, הוא עבור המשכורת החודשית של החייל (מעט יותר מ-500 שקלים בחודש, בממוצע). סכום מרכזי נוסף, 5,500 שקל, הוא עבור נסיעות והובלות של החייל ממקום למקום. לאחרונה עלתה האפשרות לגרום ל"הסטה" של עומס החיילים הנוסעים ברכבת, לצורך חיסכון בעלויות.
דעה רווחת בציבור היא כי חיילים וחיילות רבים מעלים במשקלם במהלך שירות החובה. אז כמה הם באמת אוכלים? מתברר כי אוצר המדינה מוציא כ-2,500 שקל בשנה בממוצע על מזונו של חייל יחיד. מדובר בהוצאה יומית של 6.85 שקלים לערך. אל תנסו לרכוש אוכל בסכום שכזה באזרחות.
חיילי צה"ל יוצאים מרצועת עזה אחרי "עופרת יצוקה" (צילום: רויטרס)
על הרפואה מוציאים בצה"ל בממוצע למשרת במדים כ-1,800 שקל בשנה ואילו על שירותי חינוך ודת סכום סמלי של 380 שקל בכל שנה.
נתונים אחרים מתייחסים לאגף השיקום בצה"ל שמטפל הן בנכים והן במשפחות החללים. מפילוח נתוני הנכים על פי נסיבות פציעתם בין השנים 1984 ל-2006 ניתן לראות שרק אחד מכל חמישה נכי צה"ל
נפצע במהלך פעילות מבצעית. מרבית נכי צה"ל הוגדרו כך בשל מחלה (38%) ו-11% קיבלו הכרה בנכותם בעקבות תאונות עבודה. בימים האחרונים קמה זעקה בקרב נכי צה"ל, בשל כוונת האוצר להעביר את האחריות לטיפול במי שלא נפצע בפעילות מבצעית לידי הביטוח הלאומי.
הנתונים גם מציגים את התפלגות החללים שמשפחתם הוכרה כמשפחה שכולה. בשנת 2007 - 11 אחוזים מהחללים נהרגו בפעילות מבצעית, 19% מהחללים מצאו את מותם בחופשה ואילו 26% נוספים ככל הנראה שלחו יד בנפשם, אך משפחתם מקבלת את אותן זכויות כמו כל חלל.