"אובמה לערבים: תנו לישראלים לטוס מעליכם"
נשיא ארה"ב מתכוון לבקש ממדינות ערב צעדים בוני אמון - בהם פתיחת הנתיבים האוויריים וקווי הטלפון לישראל. "וושינגטון פוסט": על הכוונת מרוקו, עומאן, קטאר ואיחוד האמירויות. נתניהו כבר בוושינגטון, ידגיש את חשיבות הנושא האיראני
עם בואו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לוושינגטון - מדווחים היום (א') בארה"ב כי הנשיא ברק אובמה מקווה לשכנע את מדינות ערב לבצע "צעדים קטנים" בוני אמון עם ישראל, כדי לשפר את האווירה ולאפשר לקדם את תהליך השלום הישראלי-פלסטיני. "וושינגטון פוסט" כותב היום כי המדינות שמצויות על הכוונת האמריקנית הן מרוקו, עומאן, קטאר ואיחוד האמירויות.
אובמה דיבר על הצורך בצעדים בוני אמון בפגישתו לפני שלושה שבועות עם עבדאללה מלך ירדן, בעקבות זאת פתח עבדאללה בסיבוב שכנוע בקרב מנהיגים ערבים.
לפי הדיווח, הצעדים הסמליים יכללו פתיחת קווי טלפון ישירים בין מדינות ערב וישראל ומתן רשות למטוסים מסחריים ישראלים לטוס בשמי מדינות אלו. יצויין כי כיום, ניתן לחייג מישראל לכל מדינה - אולם ממדינות ערב רבות, הכיוון ההפוך חסום.
עם זאת, ספק אם מדינות ערב יהיו מוכנות לצעדים בוני אמון לפני שישראל תממש את התחייבותה להקפיא את הבניה בהתנחלויות ותאפשר חופש תנועה גדול יותר של פלסטינים בגדה.
איראן בראש סדר היום
לאחר שהמשלחת הישראלית נחתה בצהריים בוושינגטון, אמר גורם בכיר בפמליית ראש הממשלה כי נתניהו יבקש להעמיד את האיום האיראני במרכז פגישת הפסגה עם אובמה, מחר בבית הלבן. "איראן היא סכנה קיומית לא רק לישראל. הנושא אינו רק טקטי", אמר הגורם.
בפמלייה מציינים מאמר של העיתונאי הישראלי-אמריקני הבולט ג'פרי גולדברג ב"ניו-יורק טיימס", המגדיר את איראן כסכנה קיומית, ומכנה אותה "עמלק המודרני". ישראל מבקשת, לפי דבריו של שר החוץ אביגדור ליברמן, להגביל את הדיאלוג עם איראן לשלושה חודשים. נושא זה צפוי לעלות בפגישה מחר.
ואולם בכל הקשור לדרישה זו - ממשל אובמה מסרב להכריז פומבית על כל הגבלה במועדים. דובר מחלקת המדינה הכחיש דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל" לפיו הוחלט לתת הזדמנות לדיאלוג עם איראן עד תחילת חודש אוקטובר, לפני שארצות הברית והמערב יעברו להטלת סנקציות חריפות.
הדובר איאן קלי אמר בתדרוך בסוף השבוע: "לא קבענו שום דד-ליין. אין לנו עניין בקביעת לוח זמנים ספציפי או אפילו תיאורטי. אנחנו עוקבים מקרוב לראות מה האיראנים עושים, ומעריכים התקדמות. כמו שאתם יודעים אנחנו לא מתכוונים לאפשר לזה להימשך לעד, אין לנו לוח זמנים לזה.
"החלטנו לשבת ליד השולחן של ה-5+1 (החברות בהקבועות במועצת הבטחון וגרמניה) ולהיות מעורבים", הדגיש הדובר.
"הגישה הקודמת של בידוד איראן לא עבדה, כך שאנחנו רוצים לתת צ'אנס למעורבות ורוצים שאיראן תבוא לשולחן המשא ומתן".
במהלך התייעצויות ההכנה היום ביקש ראש הממשלה להגיע לתאום מלא עם הממשל האמריקני בסוגיה האיראנית. בפמליה מדגישים שעם כל הכבוד לסוגייה הפלסטינית, הנושא האיראני הוא הנושא המרכזי מבחינת ישראל.