שתף קטע נבחר

כוננות בינגון: נפתח משפטה של ראש האופוזיציה

תחת אבטחה כבדה נפתח בינגון משפטה של אאונג סן סו צ'י, הנאשמת כי הפרה את תנאי מעצר הבית שבו היא נתונה. פרקליטה טען כי מרשתו חפה מפשע, ותומכיה קראו לפעילים להפגין למען שחרורה. אם תורשע - עונשה המירבי יהיה חמש שנות מאסר

שוטרים הציבו הבוקר (יום ב') גדרות תיל מסביב לבית כלא ידוע לשמצה בעיר ינגון שבמיאנמר - שם נפתח משפטתה של מנהיגת האופוזיציה במדינה, כלת פרס נובל לשלום אאונג סן סו צ'י. היא עומדת לדין באשמה שנתנה מקלט לאזרח אמריקני שחדר לביתה, והפרה את תנאי מעצר הבית שבו היא נתונה זה שש שנים.

 

כוחות המשטרה במדינה, הנתונה תחת משטר צבאי, הידקו את האבטחה סביב בית הכלא ובעיר כולה - על רקע קריאות האופוזיציה, שהובילה ניסיון מרד נגד החונטה השלטת במדינה בסתיו 2007, לפעילים לצאת ולהפגין מול בית הכלא למען שחרורה של סו צ'י. כמאה מתומכיה של סו צ'י הצליחו להגיע לאזור הכלא, חרף המחסומים שהוצבו בבירה. אחד מהם נעצר.

 

סניגוריה של סו צ'י סיפרו כי המשפט אמור היה להיפתח ב-10:30 שעון מקומי (6:00 שעון ישראל). השלטונות מנעו את הכניסה לכלא משגרירי בריטניה, צרפת, גרמניה ואיטליה - וכן מדיפלומט אוסטרלי. היחיד שהותר להיכנס לאולם בית המשפט הוא דיפלומט אמריקני - מאחר שגם האזרח האמריקני שסו צ'י הואשמה כי נתנה לו מקלט עומד לדין.

 

ערב פתיחת המשפט טען פרקליטה של סו צ'י כי היא חפה מפשע. אם תורשע, ייגזר עליה עונש מאסר של עד חמש שנים. "אנחנו קוראים לכל הכוחות הפוליטיים המעוניינים לראות את אאונג סן סו צ'י חופשייה להתגייס מכל רחבי בורמה, לשאת תפילות בבתים ובבתי תפילה, ולערוך עצרות שקטות מחוץ לבית הכלא אינסיין", נמסר בהודעה שפרסמו שלושה ארגונים מקומיים, שאחד מהם הוא ארגון של נזירים בודהיסטים שהובילו את ניסיון המרד ב-2007. בורמה הוא שמה הקודם של מיאנמר.

 

ניסיון להשאיר את המנהיגה במעצר

נגד סו צ'י בת ה-63 הוגש ביום חמישי כתב אישום על הפרת תנאי מעצרה, לאחר שלכאורה העניקה מקלט לג'ון ויליאם יטו, מוותיקי מלחמת וייטנאם. "אחרי שהקשבתי לתיאור העניינים, ברור לחלוטין שהיא לא הפרה את תנאי מעצר הבית", אמר פרקליטה קיי וין לאחר שביקר בכלא בסוף השבוע. ב-27 במאי אמורה היתה להסתיים תקופת מעצרה - אחרי שש שנים רצופות. עם זאת, על פי הערכות, תכננה החונטה לחדש את מעצרה - למרות שהצעד מנוגד לחוק במיאנמר.

 

האישום הנוכחי שהוגש נגדה נתפס כניסיון של הממשלה לשמור על סו צ'י מאחורי סורג ובריח - במיוחד לקראת הבחירות

שתכננה לקיים בשנה הבאה, במסגרת "מפת הדרכים לדמוקרטיה", תוכנית שגורמים בינלאומיים כינו "עלה תאנה" להמשך המשטר הצבאי הדכאני במדינה.

 

מיאנמר נתונה תחת משטר צבאי מאז 1962. ב-1990 קיימה החונטה בחירות דמוקרטיות במדינה האסיינית - אך סירבה לכבד את התוצאות כאשר מפלגתה של סו צ'י גרפה ניצחון מכריע.

 

הבוקר טען הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולנה, כי אירופה צריכה לשקול להדק את הסנקציות על מיאנמר בשל יחסה כלפי מנהיגת האופוזיציה. "זה לא הרגע להסיר סנקציות - אלא להחריפן", אמר סולנה בפתח כינוס של שרי החוץ של האיחוד האירופי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוטרים מחוץ לבית הכלא אינסיין, הבוקר
צילום: AFP
צילום: איי פי
סו צ'י. ניסיון להשאירה במעצר?
צילום: איי פי
הפגנה למען שחרורה בבנגקוק
צילום: AP
מומלצים