תמונת מצב: 11 מתחרים על כל משרה במשק
דו"ח של משרד התמ"ת חושף: מאז תחילת המשבר פוטרו כ-140 אלף עובדים, ו-60 אלף מהם לא מצאו עבודה. אם המגמה תימשך, עלול מספר המובטלים להגיע ל-250 אלף ב-2010
עדות נוספת לעומק המשבר . על כל משרה פנויה במשק מתחרים השנה, בממוצע,11 מובטלים. כך עולה מניתוח שהכין מינהל מחקר וכלכלה במשרד התעשייה המסחר והתעסוקה. זאת, בהשוואה לארבעה מובטלים בממוצע שהתחרו על כל משרה פנוייה ב"שנים הטובות" - 2007-2008. כלכלני התמ"ת חוששים שאם תימשך המגמה השלילית הנוכחית בשוק העבודה, יתחרו עד סוף השנה על כל משרה פנויה 14 מובטלים.
שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, אמר כי "אני שם את נושא התעסוקה בראש סדר העדיפויות של המשרד, ופועל על מנת לעצור את גל הפיטורים ולהגדיל את היצע העבודה".
מהדו"ח עולה כי מאז תחילת ההאטה בשוק העבודה בישראל - מהרבעון השלישי של 2008 ואילך - נוספו למעגל האבטלה כ-60 אלף מפוטרים. מאז תחילת המשבר פוטרו, לפי הערכות התמ"ת, כ-140 אלף עובדים, שרק 80 אלף מהם מצאו עבודה חדשה - והשאר נותרו מובטלים.
כלכלני התמ"ת מעריכים כי פיטוריהם של כ-80 אלף איש הם חלק ממהלכו השגרתי של שוק העבודה, ואילו 60 אלף פוטרו, ברובם הגדול, בגלל המשבר הכלכלי - כאשר מספר העובדים שאיבדו את עבודתם בשל סיבות שגרתיות דומה למספר המפוטרים שמצאו עבודה, ומספר המפוטרים בגלל המשבר דומה למספרם של אלה שלא מצאו עבודה, כיוון שהמשבר גורם לירידה בביקוש לעובדים וגם בשל פרופיל שונה - גיל, תפקיד ומקצוע - של המפוטרים.
לקראת שיעור אבטלה של 8%?
עוד מעריכים כלכלני התמ"ת כי שיעור האבטלה יגיע במחצית הראשונה של שנת 2010 לכ-8% - 250 אלף מובטלים.
הביקוש לעובדים, הנמדדעל ידי מספר המשרות הפנויות, ירד ב- 56% מאז תחילת המשבר לרמה של 20 אלף משרות פנויות בממוצע ליום. כיום רמת הביקוש לעובדים דומה ואף נמוכה יותר מכפי ששררה בשנות ההאטה 2002 ו-2003.
מספר איושי המשרות במהלך המשבר הנוכחי (רבעון שלישי 2008 ורבעון ראשון 2009) ירד בכ- 22% לעומת הממוצע בתקופה טרום המשבר ומספר פליטות העובדים עלה ב- 11% באותה תקופה. מכאן, מעריכים בתמ"ת, כי עיקר הבעיה בשוק העבודה בחודשים האחרונים היא הצמצום במספר איושי המשרות.
מאזן התעסוקה (איושי משרות פחות פליטות עובדים) טרם המשבר היה חיובי ועמד על כ- 10 אלפים משרות בחודש. במחצית השנה האחרונה, לעומת זאת, מדובר במאזן שלילי של כ-8,000 משרות לחודש. זוהי הפעם הראשונה שבה מאזן התעסוקה שלילי מאז 2003.
ניתוח התמ"ת בחן את ההתפתחויות בשוק העבודה מאז תחילת האטה במשק. ההערכות מתבססות על נתוני סקר המעסיקים שעורך מינהל תכנון וכלכלה מאז 1997, הכולל ראיונות עם כ-2400 עסקים ברבעון המהווים מדגם מייצג של המגזר העסקי, וכן על נתוני הלמ"ס. הסקר הוגש לשר התמ"ת לקראת ביקורו היום בלשכת התעסוקה בירושלים.