שתף קטע נבחר

אם אין מים, למה המדינה מעודדת הקמת בריכות?

האם יכולה המדינה לעודד חיסכון במים בערב ולקדם הקמת בריכות חדשות בבוקר? מתברר שכן: הוועדה המקומית לתיכנון באזור שורק רוצה להקל על התושבים להקים בריכות פרטיות דווקא עכשיו. מהנדסת הוועדה: אין חוק שאוסר אז אין בעיה. החברה להגנת הטבע: חשבנו שהמדינה צריכה להוביל את המאמץ לחיסכון במים

בימים של משבר מים חמור מבקשת המדינה מכולנו לחוס על כל טיפה. אך מתברר שבה בעת היא גם מקדמת מהלך שיאפשר ל-22 יישובים להקים בריכות שחיה פרטיות. רשות המים אמנם אינה אוסרת מפורשות על מילוי בריכות פרטיות חרף המשבר הקשה, אך קשה להבין איך עידוד הקמת בריכות שחיה עולה בקנה אחד עם הקמפיין לעידוד החיסכון במים (שגם עלה לא מעט כסף). 

 

התוכנית השנויה במחלוקת גובשה בוועדה המקומית לתיכנון ולבנייה "שורקות" - ועדת תיכנון שבמרחב שלה חמש מועצות אזוריות (נחל שורק, גן רוה, חבל יבנה, גדרות וברנר), ובהם יישובים כגון נטעים, קדרון, כפר מרדכי, גן הדרום, גן שורק וכפר הנגיד.

 

על-פי חוקי התכנון, נחשבות בריכות שחיה כתוספות בניה המצריכות היתרים ואישורים. אלא שהתב"ע (תוכנית בניין עיר) ביישובים שבמועצות אלה לא כללה היתר לבניית בריכות פרטיות ובוועדה אמרו שבמשך תקופה ארוכה נאלצו לתת למי שפנה בבקשה שכזו היתר חריג. לפיכך החליטו כעת לגבש תב"ע חדשה ליישובי האזור, ולכלול בה את האפשרות להקים בריכות פרטיות.

 

מטרת התב"ע החדשה, הסבירו, היא להקל על תושבי האזור לקבל את האישורים הללו. לאחר שהמהלך יקבל את כל האישורים, יוכל כל תושב באזור להקים בשטח ביתו בריכת שחייה פרטית בעומק של עד שני מטרים ובנפח של 150 קוב. 

 

"החלטנו ליזום תב"ע חדשה במקום פתרונות נקודתיים, כדי ליצור פיתרון שיהיה תקף לכולם", הסבירה ל-ynet מהנדסת הוועדה, אנה קוגן. לדבריה, ההחלטה באה בעקבות בקשות רבות של תושבי האזור שרוצים להקים בריכות פרטיות והתוכנית ביישובים לא מאפשרת זאת.

 

קוגן נשאלה על המסר שעולה מהמהלך, כשהמדינה מעודדת למעשה הקמת בריכות בשעה שכולם נקראים לחסוך במים, אך הדפה את הביקורת. היא הדגישה שהוועדה בה היא משרתת רק יזמה את המהלך, והוועדה המחוזית היא הגוף שאישר את התוכנית, והאישור מוכיח שהביקורת אינה במקומה. היא העריכה שהתוכנית תאושר סופית בעוד כמה חודשים. "אם המדינה הייתה רוצה לאסור על הקמת בריכות פרטיות היא הייתה יוזמת חקיקה בנושא. אם אין חוק אז אין בעיה", הוסיפה.

 

טעם לפגם

ארגוני הסביבה מותחים ביקורת חריפה על המהלך. הם מודים שאין בתוכנית פגם חוקי לכאורה, אך המסר הציבורי שהיא משדרת מקומם. אחת הטענות הבולטות נשמעה מכיון החברה להגנת הטבע: "בתקופה זו של משבר מים החמור בתולדות המדינה, וקמפיינים גדולים לחיסכון, היינוו מצפים לרגישות יתר מצד גופים רשמיים", אמרו בחברה. 

 

רכז ים וחופים בחברה להגנת הטבע, משה פרלמוטר, הוסיף ואמר: "מדינת ישראל חייבת לסגל לשנים הבאות נורמות של חיסכון במים וסגנון חיים המותאם למדינה הנמצאת במחסור חמור. מצב משק המים כיום הוא קשה ביותר ולא צפוי להיפתר בשנה או בשנתיים הקרובות. לכן, הייתי מצפים מרשויות וגופים רשמיים של המדינה לעמוד בראש המחנה ולהוביל את הנושא של חיסכון במים, ולא להגיש בקשה להקמת בריכות שחייה חדשות".

 

תגובות:

מרשות המים נמסר כי הנושא הועבר לגורמים המתאימים ברשות המים אשר יילמדו את הנושא.

 

ממשרד הפנים נמסר: הוועדה המחוזית נותנת את האפשרות לעצם בניית ברכות השחייה, וקובעת את כללי בנייתן כפי שאפשרות זו עומדת כיום בפני ישובים רבים מאוד בישראל. ככל שהרשויות האמונות על מצב המים בישראל יוציאו הנחיות חדשות בהתאם לתקופות יובש זמניות, יחולו הנחיותיהן על תכנית זו כפי שיחולו על כל מדינת ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים