שתף קטע נבחר

 

עדויות לוחמי כפיר: "אתה מביא מכה, הוא נרגע"

מח"ט כפיר אישר הפעלת כוח, אלוף הפיקוד העיר לו - ועומד בפני דרישה לחקירה. עדויות מהמשפט שהחל את הסערה הגיעו לידי ynet, ומהן עולה תמונה מורכבת. "גם פעילות קלה עם הברך הגיונית", הודה הקצין הנאשם, שהתעקש: כך מצילים חיים

פרשת ההתנהגות האלימה של לוחמים בחטיבת כפיר, שבגינה התפתח העימות החזיתי בין האלוף גדי שמני למפקד החטיבה, מקבלת ביסוס בעדויות שהגיעו לידי ynet. הנאשם, סגן אדם מלול, וחייל נוסף בכוח מסרו את העדויות אמש (יום ג') ותיארו אלימות לשם הפחדה "בלית ברירה". כשנשאל הקצין על מקרה שבו פלסטיני מרים ידיים בכוונה להפריע, השיב כי "בפעם הראשונה והשנייה אתה מוריד לו את היד. בפעם השלישית, אתה מביא לו מכה והוא נרגע".

 

התמונה המצטיירת מעדויות השניים מורכבת: לצד רצון עז להתמקד במשימה ולהצליח, הם מודים שלא ניתן להימנע מהפעלת אלימות - ממש כפי שתיאר במשפט המח"ט, אלוף-משנה איתי וירוב. בשל כך רשם לו אלוף שמני הערה פיקודית, וכעת הוא עומד בעצמו בפני דרישה לחקירה.

 הקצין הנאשם אישר בעדותו כי "פעילות קטנה עם הברך מאוד הגיונית", ובהקשר לבעיטה קלה אמר "זה משהו שלא שוללים אותו כל עוד זה נשאר מידתי".

 

הלוחם מהכוח סיפר בעדות כי מכה קטנה על הלחי אפשרית, על מנת לגרום לפלסטיני שמעורר המולה "להבין לבד ולשתוק". הוא מציין כי אין נוהל כתוב בנושא, ונותן כדוגמה התפרעות שחווה באחד המחסומים. "שם אם לא היו מפעילים כוח, היה אפשר להביא ביום עשר שקיות (לגופות) בשביל עשרה לוחמים".

 

- אמרת שהמטרה הייתה לתחקר פלסטינים ולהכניס אותם ללחץ, שידברו.

"בגלל שיש לך 10 דקות עד רבע שעה לבן אדם, אם לא תירה לו על הרגליים (לא מתכוון לירייה בפועל - ח.ג), הוא לא ידבר. אם תלחיץ אותו, יש סיכוי שהשב"כ יעלה על שיחת טלפון בין אנשים וזה יביא לתוצאות".

 

- איך יוצרים את המצב הזה של להכניס מישהו ללחץ?

"תופס אותו בכתפיים, מנער אותו, תופס אותו מהחולצה, גורר אותו. שם אותו על הרכב. כששלושה אנשים צועקים עליו באגרסיביות, אז אדם יזכור את זה. יהיה בטראומה".

 

- הזכרת שאם נבדוק, אז נגלה שזו לא הייתה פעולה חריגה של חיילים, בטח לא באירוע הזה.

"בטח ובטח שלא באירוע הזה. זה לא דבר חריג שלחיילים יש חינוך לאגרסיביות בצה"ל, בחילות השדה".

 

בהמשך הודה הלוחם כי ניתן לתת סטירות תוך כדי תשאול. "אתה גורם לזה שיפחד מספיק, כדי שידבר אם הוא רוצה ואם לא". הוא ציין כי אינו מכיר נוהל הקשור באלימות והדגיש כי אין לו כל עניין להרביץ או לעשות כל דבר אחר לערבי ללא סיבה.

 

"מכה על העורף, כדי לאפס אותם"

סגן מפקד הפלוגה הנאשם, סגן אדם מלול, העיד גם במשפטו של פקודו, סמל א', והבהיר כי הוא ואנשיו יעשו הכל על מנת "לנצח". הוא תיאר כיצד רק פעילות עיקשת מביאה לתוצאות - כמו בעת תפיסת הפלסטיני שרצח את הנער בבת עין, או בסיכול פיגוע התאבדות גדול. "הלכנו ברגל שלושה ק"מ בדממת אלחוט, בכזה שקט שנשברות לך הרגליים, כדי לסגור הכי בשקט על הבית. יצא איתי חייל עם 39 מעלות חום שמשתעל חזק. במשך חמש דקות הוא עצר את הנשימה כדי לא להרוס את המשימה. בשביל להציל חיים - אין אפס".


"אתה לא מטיח אותו, מצמיד אותו" (צילום ארכיון: AP)

 

סגן מלול אמר שלעיתים ההצלחות המבצעיות הללו מצריכות פעילות אגרסיבית. "היה ירי על גילה", תיאר, "נכנסנו לבית ג'אלה והרמנו את הכפר. כל פינה, כל חור, כל מקום - גז, הלם, גומי, ירי באוויר". הוא מספר כי לאחר מכן קיבל תלונות על ילדים פלסטינים שנפגעו מריקושטים ומעשן וחש אי נוחות, אבל טען שלא הייתה לו כל ברירה. "לא יכולנו לעשות זאת אחרת, כי הצלנו חיים".

 

מאוחר יותר, כשנשאל על מהלך תשאול פלסטינים ואם ניתן לתת מכה על העורף "כדי לאפס אותם", השיב סגן מלול בחיוב.

 

- במהלך התחקור, צריך לפעמים גם להצמיד פלסטיני כדי שלא יזוז?

"בטח, מן הסתם. זה חלק מאינטגרציה שקורית. אתה לא מטיח אותו, מצמיד אותו". 

 

 כשנשאל על עדותו של מפקד חטיבת כפיר, אל"מ וירוב, באשר להצמדה לקיר, דחיפה או מכה שאינה פוצעת כלפי מי שאינו חשוד, ציין קצרות שהדבר "נכון".

 

במישור האחר של הפרשה, שיגרה היום הסנגוריה הצבאית פניה דחופה לפרקליט הצבאי הראשי, תת-אלוף אבי מנדלבליט, בדרישה לפתוח בחקירה נגד אלוף שמני. בסנגוריה טוענים כי ההערה הפיקודית שנתן למח"ט, בעוד הדיון המשפטי מתנהל, עשויה להשפיע על השופטים - שהם פקודיו של שמני. אמש אמרו גורמים בסנגוריה ל-ynet כי החלטתו הפומבית של אלוף פיקוד המרכז עלולה אף להביא להדחת עדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
אל"מ איתי וירוב. הערה פיקודית
צילום גלי תיבון
אלוף גדי שמני. ייחקר?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים