המדינה סוגרת את הברז לעמותות
ל-ynet נודע כי בחודש הבא תופסק העברת הכספים לעמותות סיוע עבור פרויקטים, שעלותם נמוכה מחצי מיליון שקלים. בין הנפגעים: נוער עולה בסיכון, מכורים לסמים ושלל תוכניות, שמשרדי הממשלה מתפארים באישורן: "עשרות פרויקטים יופסקו, רבבות ייפגעו". ולכל המהלך הזה הספיק אישורם של שלושה ח"כים
בשקט, בשקט - יד אחת נותנת ויד שנייה לוקחת כמעט הכל מהקטנים והחלשים שכל כך זקוקים לסיוע: מתחילת החודש הבא תפסיק המדינה להעביר כספים לפרויקטים של עמותות המופעלות על-ידי משרדי ממשלה, שקיבלו עד כה חצי מיליון שקלים או פחות. כך נודע ל-ynet. ההחלטה בנושא התקבלה בפורום מצומצם ביותר, וללא דיון מקדים של הגורמים הנוגעים בדבר.
התוצאה: מאות פרויקטים, המופעלים על ידי משרדי ממשלה שונים בתחומי רווחה, קליטה, חינוך, בריאות ועוד, שעלותם פחותה מהסכום הזה ייפסקו ואלפי אזרחים ייפגעו.
גם העמותות, שרבות מהן מתקשות לשרוד עקב המשבר הכלכלי, יהיו בסכנת קריסה. במשרדי ממשלה אומרים כי נוצב מצב אבסורדי, בו הממשלה התפארה בהקמת קרן שתתמוך בהן בתקציב של 100 מיליון שקלים ומאידך היא תפסיק את הזרמת הכספים לעמותות הקטנות.
במשרד הקליטה אומרים כי עשרות תוכניות, שנועדו לסייע לעולים ייפגעו. מנהלת שירות הרווחה במשרד, שרה כהן, אמרה ל-ynet: "כעת מדובר בעשרות תוכניות, רק במשרד הקליטה. הפרויקטים המשותפים קיימים בכל משרדי ממשלה, כתוצאה מסגירתם, עשרות אלפים ייפגעו. זה יגרום לנו לעבוד אך ורק עם ארגונים גדולים ויש עמותות קטנות שהתוכניות המשותפות שלנו בנויות על היתרון היחסי שלהן".
התקנה החדשה, שהגיש משרד האוצר, תיכנס לתוקף לאחר שאושרה בוועדת החוקה של הכנסת בספטמבר 2008, בנוכחותם של שלושה חברי כנסת בלבד. מעיון ברשימת הנוכחים בוועדה בעת קבלת ההחלטה עולה, כי אף גורם מקצועי ממשרדי הממשלה הרלוונטיים לא נכח בישיבה וכך גם נציגי העמותות. הדבר נודע גורמים המקצועיים במשרדי ממשלה - ודרכם גם לכמה יושבי ראש של עמותות - רק לפני כחודש, כאשר יועצים משפטיים הוזמנו למשרד המשפטים בכדי להכיר חוקים ותקנות חדשים שעברו.
בנפגעים: נוער עולה בסיכון
ברשימה חלקית של משרד הקליטה, שהגיעה לידי ynet ניתן למצוא פרויקטים של קידום יזמות עסקית וחברתית בקרב נוער עולה בסיכון, תמיכה במרכז חינוכי טיפולי לנוער עולה בסיכון, קבוצות טיפוליות של נוער עולה מכור ומשתמש מזדמן בסמים והוריהם.
עמותת עלם, למשל, מפעילה יחד עם משרד הקליטה שלושה פרויקטים, שניים מעניקים מענה לבני נוער בסיכון והשלישי הוא אתר אינטרנט לתמיכה נפשית לבני נוער דוברי רוסית. ההשקעה של משרד הקליטה בכל אחד מהפרויקטים נעה סביב 200 אלף שקלים. מנכ"ל העמותה, ציון גבאי: "כשהתקנה תכנס לתוקף ומשרד הקליטה יפסיק לממן, לא נוכל להמשיך איתם ומאות בני נוער יחזרו להסתובב ברחובות. השקענו שנה בהקמת פרויקט האינטרנט ובהכשרת העובדים וללא התמיכה נאלץ לסגור אותם. התקנה החדשה גרועה פעמיים - דווקא עכשיו , כשעמותות מנסות לשרוד מגיעה הגזרה הזו מצד הממשלה. התחושה האישית שלי, שיד ימין לא יודעת מה עושה יד שמאל".
מנכ"ל משרד הקליטה, דמיטרי אפרצב, פנה בשבוע שעבר לחשב הכללי במשרד האוצר בבקשה להוציא את תוכניות הרלוונטיות בתחום הרווחה, אשר נפגעות כתוצאה מכניסה לתוקף של התקנה.
כאמור, לא רק עמותות הפועלות עם משרד הקליטה ייפגעו, אלא גם גופים הפועלים עם משרדי ממשלה אחרים.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "השינוי בתקנות נעשה במסגרת הליך חקיקתי ואושר על-ידי ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת. נוסח טיוטת הצעות לתיקונים פורסם מבעוד מועד לכלל הגופים הממשלתיים וגורמים אחרים. סוגיה זו תיבחן במכלול השיקולים הרלוונטיים וככל שיידרש נפעל להצעת תיקון חקיקתי בהתאמה".