ליברמן: מי קבע שהתנחלות זה מכשול?
"עד 67' היה שלום?", תוהה שר החוץ, וקובע שהמחלוקות עם אובמה - אם בכלל - הן טקטיות בלבד
לא מעט גבות הורמו בירושלים, עם פרסום יוזמת השלום של הנשיא ברק אובמה - שנוסחה ללא תיאום עם ישראל. אבל אם שואלים את שר החוץ, התמונה הכללית ורודה הרבה יותר.
"יש הבנה מוחלטת עם ארצות-הברית בנוגע ליעדים האסטרטגיים", אומר היום השר אביגדור ליברמן, ומפרט: "בראש ובראשונה פירוק איראן מהשגת נשק בלתי קונבנציונלי, זיהוי שלה כגורם לאי-יציבות במזרח התיכון וכמעורבת בפעולות חתרניות במצרים, לבנון ורצועת עזה. הזיהוי הזה משותף לכולם. כמו כן ברור שיש לשמור על הפער האיכותי של מדינת ישראל, וכי היעד הסופי הוא ביטחון ויציבות כלכלית עם הפלסטינים".
ליברמן משבח את ראש הממשלה נתניהו, "על הדרך מעוררת הכבוד בה ייצג את ישראל בארצות-הברית". לדבריו, "יש אמנם ויכוח על הדרך, אבל מסכימים על היעדים. הוויכוח הוא טקטי, הפגישה הייתה הרבה יותר פוזיטיבית ממה שדווח פה ושם".
בפנייה לפלסטינים, אמר היום (ה') שר החוץ, שדיבר במפגש של איגוד לשכות המסחר: "אם עשיתם פעולה בלתי מתקבלת על הדעת, אני מציע שתדעו לתקן אותה. אני מקווה שדברים יסתדרו. צריך להתמקד במה שקורה על הקרקע, בלי סיסמאות, לשפר את המצב הכלכלי של הפלסטינים, לשפר את הביטחון הכללי והאישי. יש פה הרבה עבודה. חבל שבמקום להתמקד בה, נתמקד בוויכוחים מיותרים".
שר החוץ הישראלי הביע אכזבה מהרשות הפלסטינית, בהנהגתם
של אבו-מאזן וסלאם פיאד. "אי-אפשר להחזיק את המקל בשני קצוות, מצד אחד להסתמך על שולחננו לקבל עזרה וסיוע - ומצד שני לפנות לבית הדין בהאג בהאשמה של פשעים נגד האנושות. זה נוגד את כל ההסכמים שחתמנו עליהם, נוגד את כל הרוח של ההסכמים ואין סיכוי שנסכים עם המצב הזה. אנחנו לא מחפשים עימותים, אנחנו תומכים בהידברות ומנסים לבנות פה מציאות של דו-קיום. אבל ההתרפסות שלנו נגמרה".
אשר לצעדים שישראל נדרשת לנקוט, לפי ממשל אובמה, ליברמן לא מבין על מה המהומה: "מנסים להציג את ההתנחלויות כמכשול לשלום. אני אומר: בואו נשאיר בצד דעות קדומות. למה החליטו שדווקא ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון מהווה מכשול לשלום? מה היה עד 67'? לא הייתה התיישבות וגם אז לא היה שלום - היה בדיוק אותו דבר, בדיוק אותו מתח וטרור".