צעד בכיוון הירוק: חוק האקלים האמריקני מתקדם
הצעת החוק - גולת הכותרת של חזון הנשיא אובמה להאבק בשינוי האקלים - קובעת שמפעלי תעשייה ותחנות כוח יפחיתו 80 אחוז מגזי החממה שהם פולטים במהלך 40 השנים הקרובות
לאחר שנים של סרבנות תחת ממשל הנשיא בוש, עשתה השבוע ארצות הברית צעדי חקיקה ראשונים במאבק בשינוי האקלים. בתחילת השבוע אישור הנשיא ברק אובמה תקנים חדשים בתחום צריכת הדלק במכוניות, ואמש (ה') עברה בוועדת האנרגיה של בית הנבחרים הצעת החוק להפחתת פליטות גזי החממה, שמדענים תולים בהם את האשמה להתחממות כדור הארץ.
מדובר בהצעת החוק הסביבתית המורכבת והשנויה ביותר במחלוקת בשנים האחרונות, שהיא אבן הפינה בחזונו (והבטחתו) של אובמה להאבק בשינוי האקלים. שתדלנים משני צידי המתרס - ארגוני שמירת סביבה ונציגי תעשיינים - השקיעו מיליוני דולרים בחודשים האחרונים כדי לכפות שינויים בנוסח הסופי ולעצב אותו לטובתם, וכצפוי גם המסמך בן 930 העמודים שאושר לבסוף בוועדה סופג לא מעט ביקורת מצד הגורמים השונים. (טיוטת הצעת החוק - כאן)
הצעת החוק משרטטת תוכנית להפחתה ניכרת של פליטת גזי החממה של ארצות הברית בפרק זמן של 40 שנה. השלב הראשון, לביצוע עד שנת 2020, יהיה הפחתה של 17 אחוז משיעור פליטת גזי החממה בשנת 2005. השלב השני יהיה הפחתה של 83 אחוז עד 2050. המהלך כולו יתבצע בעזרת מנגנון "הגבלה וסחר" בפליטות, שיאלץ מפעלי תעשייה, תחנות כוח ובתי זיקוק לרכוש היתרים לפליטת גזי החממה שלהם - לראשונה בתולדות ארצות הברית.
בנוסף, חברות חשמל אמריקניות יידרשו עד שנת 2020 להפיק 20 אחוז מהחשמל שהן מייצרות ממקורות מתחדשים כמו אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח - ולא משריפת פחם. כמו כן קובעת הצעת החוק תקנים חדשים בכל הקשור לחיסכון בחשמל בבניינים, תאורת רחוב ומפעלים.
ציר הקונגרס הדמוקרטי מקליפורניה הנרי ווקסמן, ועמית אדוארד מארקי, שניסחו את הצעת החוק, כינו אותה "היסטורית". "כאשר החוק הזה ייכנס לתוקף, ננתק את התלות שלנו בנפט ממקורות זרים, ונהפוך את ארצות הברית למובילה עולמית בשימוש באנרגיה נקייה, תעסוקה בתחום הסביבה והטכנולוגיה, ובתחום המאבק בשינוי האקלים", אמר ווקסמן.
צירים רפובליקנים הביעו התנגדות עזה להצעה, וטענו כי היא תגרום לעלייה ניכרת במחירי האנרגיה, ובפיטורים במגזר התעשייתי. הם הזהירו שהגבלת פליטת גזי החממה תאיים על הצמיחה של כלכלת ארצות הברית ותכביד עוד יותר על תעשיות שמתקשות ממילא להתמודד עם מתחרות באסיה. החשש הגדול ביותר הוא שמפעלים הצורכים הרבה אנרגיה - ופולטים הרבה גזי חממה - יבקשו להעביר את עיקר פעילותם למדינות כמו סין והודו, שם אין מגבלות דומות.
תומכי המהלך טענו מנגד כי השימוש באנרגיות נקיות יוריד את מחירי האנרגיה לצרכנים ויצור מקומות עבודה רבים חדשים בתחום האנרגיה הנקיה בתחנות כוח סולאריות, הקמת טורבינות רוח וכ"ד.
ההצעה עברה ברוב של 35 צירים בעד (רובם דמוקרטים) לעומת 25 צירים נגד (רובם רפובליקנים), ולאחר שסעיפים רבים שונו כדי להגיע לפשרה. הצעת החוק צריכה לעבור בעוד שתי ועדות בבית הנבחרים ואז תעלה להצבעות - קשות הרבה יותר - במליאת הבית ובסנאט לפני שתנחת על שולחנו של הנשיא לחתימה.
אובמה פעל מאחורי הקלעים לשכנע צירי קונגרס לתמוך בהצעת החוק. הוא מקווה שהצעת החוק תמשיך להתקדם בקונגרס בקיץ, כדי שיוכל להגיע לכינוס האו"ם בנושא שינוי האקלים בדצמבר עם הוכחה מובהקת לשינוי שהנהיג ביחסה של אמריקה לנושא. "אנו כעת קרובים יותר למימוש ההבטחה של כלכלה המבוססת על אנרגיה נקיה, שתהפוך את אמריקה לתלויה פחות בנפט ממקורות זרים, תפעל נגד מזהמי האוויר ותיצור מיליוני מקומות עבודה חדשים", הוא כתב בהודעת הבית הלבן.