סרי לנקה: סיוע לעקורים רק אחרי 'טיהור' המחנות
למרות שמזכ"ל האו"ם טען שקולומבו הסכימה לתת לעובדי סיוע גישה מיידית למחנות העקורים שנמלטו מהקרבות - היום הודיע נשיא סרי לנקה כי ראשית יש צורך לסרוק את המחנות כדי לוודא שמורדים לא הסתננו לתוכם. בינתיים, מצטופפים במחנות רבבות בלי מזון ובתנאים סניטריים לקויים
נשיא סרי לנקה מהינדה רג'פקסה דחה היום (א') את דרישתו של מזכ"ל האו"ם באן קי-מון להסיר את המגבלות על העברת סיוע למחנות האירעיים שאליהם הועברו האזרחים הטמילים שנעקרו מבתיהם עקב הלחימה בין הצבא למורדים.
הנשיא רג'פקסה אמר כי עובדי הסיוע יזכו לגישה מלאה למחנות העקורים רק לאחר שכוחות הביטחון יסיימו את הסריקות הביטחוניות במחנות. רג'פקסה אמר את הדברים בתגובה לדרישה שהציב באן במהלך ביקור בן יממה בסרי לנקה, לאפשר לסוכנויות סיוע זרות גישה מלאה למחנות, שם מצטופפים כ-300 אלף אזרחים טמילים, שנמלטו מבתיהם באזור הקרבות.
בשבוע שעבר, הכריזה הממשלה על ניצחון במלחמת האזרחים בת 25 השנים נגד לוחמי ארגון "נמרי השחרור של טמיל עילאם", שרצו ליצור מדינה עצמאית למיעוט הטמילי בצפון ובמזרח האי. ביקורו של באן בסרי לנקה נועד להפעיל לחץ על הממשלה להקל את מה שכינו עובדי הסיוע "המשבר ההומניטרי" השורר במחנות העקורים, שם סובלים העקורים ממחסור חמור במזון ומהתפרצות של מחלות עקב תנאים סניטריים לקויים.
רג'פקסה הבהיר עם זאת כי ראשית על הממשלה להבטיח את ביטחונם של העקורים, "לאור האפשרות הסבירה שלתוך המחנות הסתננו לוחמים מארגון המורדים". "לאחר שהתנאים הביטחוניים ישתפרו, לא נתנגד לסיוע מארגונים זרים שהביעו עניין אמיתי לסייע לטמילים העקורים", אמר הנשיא.
שלדי מכוניות, אוהלים שרופים. אזור הלחימה - מבט מהאוויר (צילום: AFP)
דבריו של הנשיא משקפים את חוסר האמון השורר בקרב חלקים מהציבור בסרי לנקה - הסבורים כי ארגוני סיוע בינלאומיים מוטים לטובת הטמילים. דבריו הבוטים של הנשיא עמדו בסתירה להודעה לעיתונות שפרסמה לשכתו של באן, שבה טען המזכ"ל כי האו"ם יוסיף לסייע לעקורים, וכי הנשיא הבטיח לתת לסוכנויות האו"ם גישה מלאה לאזורי הפליטים. בתום ביקור באחד המחנות אתמול, אמר המזכ"ל כי התנאים בשטח "קשים מאוד", וטען כי לממשלת סרי לנקה אין משאבים להתמודד עם הבעיה. "זה היה ביקור מאוד עצוב ומרגש", טען באן.
אדמה חרוכה ומכתשי הפצצות
במהלך הביקור, טס באן מעל רצועת החוף שבה החזיקו המורדים עד שהובסו בידי הצבא. האזור הפך לישימון של אדמה חרוכה, מנוקדת במכתשים שנוצרו עקב הפצצות, ומלאה בשלדי מכוניות ואוהלים שרופים. הממצאים בשטח
עמדו בסתירה לטענותיה של הממשלה בקולומבו, שהכחישה את האשמות המורדים כי ירתה אש תותחים וארטילריה לעבר המובלעת שבה היו כלואים עשרות אלפי אזרחים.
בהודעה משותפת שפרסמו הנשיא ומזכ"ל האו"ם, הבטיחה ממשלת סרי לנקה לשקם את הדמוקרטיה באזורים שנכבשו מידי המורדים הטמילים, ולנסות לשקם את הילדים-החיילים שגויסו לשורות המורדים.