שתף קטע נבחר

 

מעשה אבות סימן לאמנים

"אם אין אני לי מי לי", "סייג לחוכמה שתיקה" וגם "אל תרבה שיחה עם האישה" הם חלק מעשרות הפתגמים שנאמרו על-ידי חכמי המשנה וקובצו במסכת אבות. בספר חדש מעניק להם פרופ' אביגדור שנאן פרשנות חדשה, כשלצידם תמונות של יצירות אמנות המרחיבות את היריעה

"משה קיבל תורה מסיני ומסרה ליהושע, ויהושע לזקנים, וזקנים לנביאים", מתארת מסכת אבות את העברת התורה מעת קבלתה בחג השבועות, ועד לימי המשנה. מאז, המשיכה התורה שבעל-פה לעבור מדור לדור עד ימינו אנו, ולא הפסיקה להתפתח ולהתרחב. בספר חדש שיצא לאור כעת חוזר פרופ' אביגדור שנאן למסכת אבות, כדי להעניק לה פירוש עדכני וישראלי.

 

מסכת אבות כוללת עשרות אמרות ופתגמים שנכנסו לשפת היום-יום בעברית, בהם: "אם אין אני לי מי לי", "סייג לחוכמה שתיקה", "מרבה נכסים מרבה דאגה", ורבים אחרים. המסכת תפסה מעמד של כבוד בעולם היהודי ומחוצה לו, ולא בכדי היא תורגמה לשפות רבות ונכתבו עליה מאת פרושים על-ידי יהודים ושאינם יהודים.

 

מתוך הספר - פרקי אבות:

 

"פרקי אבות – פירוש ישראלי חדש" של שנאן, איש האוניברסיטה העברית בירושלים ומבכירי חוקרי האגדה, מבקש למעשה ליצוק יין ישן ועתיק בקנקן חדש. על שלושה דברים עומד הספר החדש: פירוש המבוסס על ממצאי המחקר והידע המצטבר של הדורות האחרונים, דיונים המקשרים את דברי המסכת אל החברה הישראלית, ויצירות אמנות המשולבות עם הטקסט ומעניקות לו פרשנות נוספת.

 

את פירושו הניח שנאן תחילה על יסוד לשונם ורקעם ההיסטורי של הדברים שנאמרו. בהתאם לכך הוא טוען כי גם אם יוסי בן-יוחנן אמר כי "כל זמן שאדם מרבה שיחה עם אישה, גורם רעה לעצמו ובוטל מדברי תורה וסופו יורש גיהינום" – אין לקחת עניין זה ברצינות מוגזמת, שכן מדובר בתקופה פוריטאנית, והיום אפשר ואף רצוי לשוחח ולדבר עם נשים.

 

אמונה לצד אמנות

לצד כל משנה במסכת מופיע צילום של יצירת אמנות עתיק או עכשווית, שאמורה לספק זווית נוספת לדברים. את ה"שידוך" בין יצירות האמנות והמשניות יצר חוקר האמנות דוד שפרבר. כך למשל, למשנה הראשונה המספרת על שלשלת הדורות והעברת התורה שודך ציור מהגדת ראשי הציפורים, שנכתבה ואוירה בגרמניה בסביבות שנת 1300. זוהי ההגדה העברית המצוירת הקדומה ביותר ששרדה עד ימינו.

 

באיור לפיוט "דיינו" שבהגדה מופיע תיאור של מעמד מתן תורה, ובו מקבל משה מידי האלוהים את שני לוחות הברית, אך מעביר הלאה,

אל הבאים אחריו, חמישה (כסמל לחמשת חומשי תורה). בהסבר לאיור, נכתב: "כך מתבטאת התפישה שכל התורה - כולל המסורת שהועברה בעל פה - כלולה באירוע המכונן של מתן תורה. וכך נאמר בתלמוד הירושלמי 'אפילו מה שתלמיד ותיק עתיד להורות לפני רבו - כבר נאמר למשה בסיני'".

 

כדי להקל על ההתמצאות בפירוש החדש צורף לספר גם מפתח עניינים המקל על מציאת פרשנויות ואמרות בנושאים שונים. בין היתר ניתן למצוא התייחסויות מיוחדות ל: אימהות, בר/בת מצווה, דרך ארץ, זקנה, ייסורים, כבוד, כסף, מוות, נשים, שכר ועונש, ועינוי הדין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' אביגדור שנאן
פרקי אבות
עטיפת הספר
משה קיבל תורה מסיני...
מומלצים