"אסור להעביר את הקרקע לידיים פרטיות"
ח"כ דב חנין אמר בכנס האגודה לצדק חלוקתי בנושא הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל: צריך לעשות שינויים במינהל כדי לשפר את תפקודו, אבל אסור להעבירו במחטף לבעלי הון
- "הבייבי" של ביבי - "חיסול קרקעות המדינה"
ועדת השרים אישרה את הרפורמה במינהל
לדברי חנין, "המינהל אכן מנהל כיום את הנכס הזה באופן שהוא לא יעיל ואינו טוב. אכן, צריך לעשות בו שינויים ושיתפקד טוב יותר, שיהיה שקוף יותר, דמוקרטי יותר, אבל אסור להעביר את המשאב הזה (הקרקע- ת.ג), המשאב היקר ביותר של המדינה לידיים פרטיות, וודאי שאסור לעשות זאת במחטף שבו הוא נעשה".
"הרפורמה פונה לאותן תחושות מוצדקות של הציבור שנתקל בבירוקרטיה של המינהל. החוכרים אומרים לעצמם איזה יופי, לא נצטרך מעכשיו את כל האישורים המיותרים. אבל זאת לא המטרה שלה. מאחוריה עומדת קואליציית המקרקעין של המדינה".
"אני חושש מהאפשרות שהיא נותנת לבעלי הון זרים לרכוש קרקע שמיועדת לתושבי המדינה ואני חושש שהיא תטרפד את הסיכוי להסדר קרקעות עם הבדואים בנגב ואני חושש שהשפעתה על חיי היומיום של תושבי המדינה תהיה שלילית", אמר חנין.
חנין הצהיר כי הוא יוזם מאבק פרלמנטרי בכנסת נגד הרפורמה.
לשאלת ynet כיצד לדעתו תשפיע הרפורמה על חיי היומיום של מרבית האזרחים, בעיקר בתחומי הביורוקרטיה ומחירי הדירות, אמר חנין: "הבעיה האמיתית עם הרפורמה היא שאי אפשר לדעת,ומהבחינה הזאת היא דומה לרפורמה בשוק ההון: גם שוק ההון נוהל על ידי גורם ציבורי בצורה גרועה ועבר בחופזה לידיים פרטיות שאנחנו יודעים מה עשו בו"
"אני לא מאמין שיזמים פרטיים ימכרו נדל"ן בזול יותר מאשר המינהל, כיוון שהאינטרס של יזם הוא לשמור את הקרקע לעליית מחירים ולמכור בשיא, אבל הבעיה האמיתית היא לא שצפוי שינוי לכאן או לכאן במחיר הדירות אלא שפשוט אף אחד לא יכול לדעת לאן הרפורמה תוביל", אמר חנין.
"בישראל אין בעיית קרקעות"
פרופ' ערן פיטלסון, מומחה למדיניות ציבורית מהאוניברסיטה העברית, הוסיף כי בישראל אין בעיה של קרקעות, ויש קרקעות רבות שכבר אושרה עליהן בנייה, והן עדיין מחכות לשוק שימכור אותן.
לדבריו, כאשר בדקו בעבר רפורמות של העברת בעלות לשוק הפרטי, ראו שהיא לא תרמה לא להורדת מחירים, לא להגדלת ההיצע בשוק, ולא לגידול במספר התחלות הבנייה ומספר יחידות הדיור.
"אפשר וצריך ללחוץ על מינהל מקרקעי ישראל למכור יותר וביעילות רבה יותר, ואילו על יזם פרטי אי אפשר ללחוץ, אם הוא ירצה לשמור את הקרקע ולמכור אותה מאוחר יותר במחיר גבוה יותר, איש לא יכול למנוע זאת ממנו", אמר פיטלסון.
ד"ר יפעת הולצמן-גזית מבית הספר למשפטים במכללה למינהל ציינה שהעברת התכנון והפיתוח לוועדות המקומיות הכלולה ברפורמה תעביר את העומס הקיים היום במינהל לוועדות, שגם כך עמוסות מאוד, ותיצור צוואר בקבוק חדש. לדבריה, העברה זו נעשית מבלי לבדוק אם יש לוועדות כוח אדם לדון בכל כך הרבה תוכניות, ואם כל תוכניות הנדל"ן במדינה בכלל מתאימות לדיון בוועדות כאלו.