סערת חוק הנכבה: "טמטום" או זכות לגיטימית?
משפטנים חוששים כי הצעת החוק שתאסור את ציון יום "אסון" הקמת ישראל תפגע קשות בחופש הביטוי ובזכויות אדם: "לאיזו רמה של טמטום עוד אפשר להגיע?", תמה ד"ר אייל גרוס, מומחה למשפט חוקתי. פרופסור אליאב שוחטמן תומך: "אין שום פסול בכך. אנשים שוכחים איפה אנחנו חיים"
הצעת החוק שתעלה להצבעה בכנסת בגיבוי הממשלה האוסרת על ציון "יום הנכּבה" ("אסון" הקמתה של מדינת ישראל) מחוללת סערה בקרב משפטנים ואנשי רוח, הטוענים כי זכויות האדם וחופש הביטוי, שהיו נר לרגליה של הדמוקרטיה הישראלית, יספגו מכה קשה. "לאיזו רמה של טמטום עוד אפשר להגיע?", תמה ד"ר אייל גרוס, מומחה למשפט חוקתי מאוניברסיטת תל-אביב, "זה מסוג החוקים שרוצים להכריח את כולם לחשוב אותו הדבר. אני לא מכיר חוקים דומים באף מדינה דמוקרטית".
על-פי ההצעה, שנולדה ביוזמת ח"כ אלכס מילר (ישראל ביתנו), עלול מי שיציין את היום להישלח לשלוש שנות מאסר. ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את ההצעה חרף התנגדותם של כמה שרים ונציגת היועץ המשפטי לממשלה, וזו תובא עוד השבוע להצבעה טרומית במליאת הכנסת.
עו"ד תיאודור שוורצברג, מומחה לבג"ץ וזכויות אדם, סבור כי יש בחוק החדש משום פגיעה בחופש הביטוי. "מי שרוצה לציין את יום העצמאות כנכּבה - זו זכותו. אני יכול להבין את החשש שמא ציון היום יהפוך בקלות להסתה נגד ישראל, אבל במקרה כזה ישנם איסורים על-פי חוק", הוא אומר.
"החוק הפלילי קובע את הגבול בין חופש הביטוי לבין הסתה נגד המדינה. לכן אין צורך ב'חוק הנכּבה'. בכל מקרה יהיה לו מאוד קשה לעמוד במבחן בג"ץ", הוא מוסיף. "המגמה הכללית בעולם הנאור היא כמה שפחות להגביל את חופש הביטוי. הצעת החוק הזו לא רק שהולכת נגד מגמת העולם הדמוקרטי - אלא גם בעייתית מאוד מבחינה חוקתית".
לדברי ד"ר אייל גרוס, מומחה למשפט חוקתי, חוקים כדוגמת "חוק הנכּבה" פסו מן העולם. "אפילו בארה"ב הפטריוטית קיים פסק דין ידוע של בית המשפט העליון לפיו החוק האוסר על שריפת הדגל - סותר את החוקה".
לדברי גרוס, הטוטליטריות של ברית המועצות כבר נפלה, אבל כנראה שמישהו בכנסת מתגעגע לימים בהם הייתה רק אמת אחת שהוכתבה על-ידי הממשלה. "אפשר לנסוע לסין הקומוניסטית, שם חופש הביטוי לא חזק במיוחד ואפשר להצטרף לטורקים שתמיד מתעצבנים על-כך שארמנים מציינים שעשו להם עוול. למה לא להעביר חוק שאוסר על יהודים להתלונן על אנטישמיות כי זה אולי פוגע במישהו?"
"הנכּבה - זכות לגיטימית להביע כאב"
גם נשיא האגודה לזכויות האזרח, הסופר סמי מיכאל, מצטרף לדעת המשפטנים. "בשנה האחרונה אנו עדים להידרדרות מדאיגה בהגנה על חופש הביטוי ובשמירה על ערכים דמוקרטיים", הוא אומר. "ציון הנכּבה אינו מאיים על ביטחונה של מדינת ישראל, כי אם זכות יסוד לגיטימית של כל אדם, קבוצה או עם להביע את כאבו בהתרחש אסון. לא מדובר רק על זכויות המיעוט הערבי אלא בחציית כל הגבולות בדרך הבטוחה לדיכוי אכזרי של חופש הביטוי של כולנו".
אך יש גם מי שסבור ש"חוק הנכּבה, הוא מהלך לגיטימי. פרופסור אליאב שוחטמן, משפטן ממכללת "שערי משפט", טוען כי "למדינה יש את הזכות לחנך את הציבור ולעצב את דמות האזרחים, גם בכלים של חקיקה.
בשיחה עם ynet אמר שוחטמן: "אני לא רואה שום פסול בכך שמדינה שטוענת כי היא יהודית - לא נותנת לגיטימציה לשלילת עצם קיומה ככזו. תאר לעצמך שיהודי ארה"ב יכריזו יום אבל ב-4 ביולי, הרי זה לא מתקבל על הדעת".
"כיצד אזרחים רואים את יום הולדתה של המדינה בה הם חיים כלא לגיטימי? אנשים שוכחים איפה אנחנו חיים. יש פה מאבק על שטח הארץ שלנו. מבחינת המשפט הבינלאומי, זכותו של העם היהודי להקים מדינה יהודית פה בארץ ישראל. הטענה המושמעת כיום כאילו זו מדינת כל אזרחיה מנוגדת למשפט הבינלאומי ולמה שנכתב בכתב המנדט הבריטי. ברגע שבא ציבור ערבי במדינה ואומר כי הקמת המדינה היהודית היא אסון, זה לא רק נוגד את ההשקפה הציונית אלא גם את עקרונות המשפט הבינלאומי. כמו שלי אין זכות להשמיץ אנשים ברחוב, להם אין זכות להשמיץ את המדינה".
ומה דעתכם? האם אתם תומכים בחוק, או מתנגדים לפגיעה בחופש הביטוי? סמנו "בעד" או "נגד" והגיבו