שניים תחת השמיים: מדריך לחתונה ירוקה
אם נפגשתם בהפגנה נגד סלילת כביש ביער, אתם ממחזרים כל מה שזז, מכינים קומפוסט בגינה ואוכלים רק אורגני - למה שלא תתחתנו בחתונה ירוקה? במקום גן אירועים - יער או גינה; במקום קייטרינג - החברים יבשלו; ובמקום רכב מקושט - אופניים זוגיים. קבלו מדריך
גם דריה ועומר חשבו כך, ובספטמבר 2008 מצאו מקום בדיוק בשבילם, אי שם בין יערות ירושלים לחורשות של שפלת יהודה. הם בחרו מקום מבודד, שהאירוע לא יפריע לאיש (וזה חשוב, כי חתונות זה עסק מרעיש, אפילו אם הדי-ג'יי ישנוני). והתחילו להרים את הפרויקט.
הכנת השטח: דריה ועומר כמעט ולא נגעו בכלום, פה ושם הרימו קישוטים שהכינו ממה שמצאו במקום (עלים, ענפים וכ"ד). הוזמנו רק כמה שולחנות לאורחים שזקוקים להם, ולכל השאר נפרשו מחצלות. בסופו של דבר לא נבנה שום דבר שאי אפשר לפרקו מייד ולהשיב למצב הקודם.
אקולוגיה זה הרי גם חברותא - לדאוג לקהילה שלך ולרווחתה, ולמגוון התרבויות שלא ייעלמו תחת תרבות אחת גדולה. את כל זה אפשר לארגן בקלות, עם קצת עזרה מחברים:
את כל ההפקה הרימו חבריהם של דריה ועומר מהקהילה (קהילת השבט העברי המתחדש), כך שלא ממש בוזבזו אנרגיות וכסף על אנשים שהם לא מכירים אישית, וגם נמנעו מהמָסחרה וממחירי החתונה המוגזמים תמיד. החברים ארגנו את השטח ובמהלך החתונה עצמה היו אחראים לטקס, למוסיקה, לצילום ולכל השאר.
את הבגדים (סארי מבד כותנה) תפרה דריה בעצמה; עומר רכש לעצמו בגדי כותנה ופשתן.
הקייטרינג היה בסגנון ה-potluck (סיר המזל). כל חבר הביא תבשיל משלו לסעודת החתונה. החברים התבקשו להביא מאכל שהם אוהבים במיוחד, כך שגם בתחום האוכל, חוץ מקירוב המסורות המשפחתיות, הייתה גם אנרגיה חיובית של בישול אישי ואהוב. האוכל הוגש בכלים חד פעמיים מתכלים (שניתן להכניס לערימת הקומפוסט) ונקנה סכו"ם רב פעמי שעדיין משמש את עומר ודריה בעסקיהם הנוכחיים.
האוכל היה צמחוני, ולא רק מטעמי בריאות: בשביל לגדל בשר פרה ועופות משתמשים בשטחים רבים הבאים על חשבון שטחי יער, ולכן גורמים להתחממות כדור הארץ.
תחת השמיים (צילום באדיבות דריה ועומר פלג)
באזור החתונה מצא הזוג בור שאליו הוכנסה כל האשפה האורגנית שניתן להפוך לקומפוסט לטובת אדמת המקום, וסביר להניח שמה שנשאר מאותה חתונה עדיין מזין שם את הקרקע ברגעים אלה. כך נחסכה הסעתו של הזבל לאתר אחר ועוד הוצאות אנרגטיות שהטיפול בו צורך.
הידעתם שגם שירותים יכולים להיות אקולוגיים? מכיוון שהאתר לא היה מקום מוסדר לאירועים, כמובן שלא הייתה שם תשתית ביוב. דריה ועומר החליטו להשקיע בעניין חשוב זה ולהביא תאי שירותים אקולוגיים יבשים. שירותי קומפוסט אלה הם שירותים ניידים בהם משתמשים בנסורת וגזירי עץ כדי לכסות את מה שצריך. בסופו של דבר ניתן ליצר קומפוסט משובח גם מזה, וגם אותו להחזיר לטבע. תאי השירותים הללו היו בסופו של דבר ההוצאה הגדולה ביותר של החתונה, כיוון שנשכרו מחברה המתמחה בתחום.
אם לא ביער - אז בגינה הציבורית
אבל לא חייבים "ללכת עד הסוף" כמו דריה ועומר. יעל כהן ודייויד פרלמן פארן (שהכירו מסגרת פעילותם בארגון "מגמה ירוקה") יצאו מהיער - אבל הרימו חתונה אקולוגית עירונית ואקטיביסטית.
את ערב חתונתם בסתיו 2004 הם חגגו בשמורת הטבע נאות קדומים, אתר מסודר אבל טבעי, שהכסף המושקע באירוע הולך למען שמורת הטבע התנ"כית היפיפייה. באותו ערב שותפו החברים בהפקה ודאגו לאוכל (הצמחוני), לתמונות, ללהקה ולמוסיקה. את השולחנות קשטו פולי קפה, רימונים ושתילים, שלאחר מכן חולקו לאורחים. כשצעדו יעל (בשמלת כלה יד שניה) ודיויד (בבגדים שתפרה לו חברה) אל החופה פוזרו לפניהם עלים יבשים שנאספו במקום.
למחרת היום נמשכה המסיבה. יעל ודיויד הצטרפו אל רוכבי האופניים של המסה הקריטית של ת"א (אירוע המקדם סלילת מסלולי אופניים ושימוש בתחבורה ציבורית וירוקה בעיר). הושגו אופניים לכל האורחים ויעל - בשמלת הכלה - נישאה בקרונית המחוברת לאופניים של דיויד ברחבי העיר. השיירה הגיעה אל גן מאיר ושם נערכה מסיבת רחוב לכל האורחים ולכל דכפין. החשמל של הדי-ג'יי, אגב, יוצר על ידי דיווש באופניים.
אם גם אתם רוצים חתונה ירוקה - הנה כמה עצות:
- בגדים: מומלץ לקנות בגדי חתונה פשוטים שיוכלו לשמש אתכם לשימוש חוזר. אפשר לנסות להשיג שמלה יפה מיד שניה ולעשות לה התאמה. אם בכל זאת הולכים על משהו גרנדיוזי, שקלו לתרום אותו בסוף החתונה לטובת אנשים שאין להם.
- הזמנות: הכי ירוק זה לשלוח במייל. מי שרוצה בכל זאת נייר, אפשר להשקיע בנייר ממוחזר. או להיות יצירתיים וליצר משהו בעצמכם מניירות שאתם ממילא אוספים למיחזור.
- כמות: הכלל ברור: פחות אורחים - פחות זיהום.
- האוכל: צמחוני כמובן. למי שיש אמצעים יכול להשקיע גם באורגני, ואת מה שנשאר אפשר לתרום לבתי תמחוי.
- כלים: ניתן להגיש את האוכל בכלים מתכלים. אם אתם יצירתיים ניתן למצוא עלים רחבים (עלי בננה) ולהגיש את האוכל בהם, ולהשתמש בחומרים טבעיים לקישוטי האוכל ושיפודו (מקלות וניל, קינמון, רוזמרין וכו').
- חשמל: חתונה לאור היום באקלים נוח צורכת הרבה פחות אנרגיה מאשר חתונת ערב בשיא החום.
- תחבורה: אם הרבה אורחים באים ממקום אחד, ניתן לארגן הסעות משותפות ובכלל עדיף שזה יהיה קרוב, כדי לבזבז כמה שפחות דלק ולהפחית בזיהום האוויר.
- מזכרות: כדאי להשקיע במשהו ירוק וידידותי לסביבה: שתילים, מתנות שיוצרו על ידי אוכלוסיה נזקקת, וכד'.
הכתבה באדיבות פורטל GetGreen