שתף קטע נבחר

 

נישואי הומואים: הערב ההכרעה בקליפורניה

הערכאה המשפטית הגבוהה במדינה תכריע האם להשאיר על-כנה את "הצעה 8", האוסרת על נישואי הומואים ולסביות. ההערכות: זו לא תבוטל, אך הנישואים שכבר התבצעו יקבלו תוקף. ואיך תגיב הקהילה הגאה?

בית המשפט העליון בקליפורניה יפרסם הערב (יום ג'), את הכרעתו בסוגיית "הצעה 8" – או בשמה המוכר יותר – האיסור על נישואי הומואים ולסביות. השופטים יודיעו האם החליטו לבטל את ההצעה, שעברה ברוב זעום במשאל עם בחודש נובמבר האחרון, וקובעת כי נישואים ייערכו אך ורק בין גבר לאישה.

 

בנוסף, יודיע בית הדין מה יעלה בגורלם של כ-18 אלף זוגות של הומואים ולסביות, שהספיקו להינשא בתקופה הקצרה שבין אישור הנישואים במדינה על-ידי בית המשפט העליון, במאי 2008 (הנישואים עצמם החלו ביוני), לבין ההצבעה על משאל העם.

 

נכון להיום חמש מדינות בארצות הברית מתירות נישואים גאים: נושאת הדגל מסצ'וסטס, קונטיקט, איווה, ורמונט ומיין. דיונים בנושא מתקיימים עדיין בבתי הנבחרים של ניו-המפשייר, ניו-יורק וניו-ג'רזי. כעת יכריע בית המשפט האם קליפורניה תשיב את מקומה ברשימה.

 

ההחלטה הקודמת של בית המשפט העליון בנושא התקבלה, כאמור, לפני שנה. בית המשפט קבע אז כי חוקת המדינה, בה מעוגנת "הזכות להינשא", מגנה גם על זכויותיהם של ההומואים והלסביות. בכך הפך בית המשפט את קליפורניה למדינה השנייה בארצות הברית, לאחר מסצ'וסטס, המתירה נישואים גאים.

 

לאחר שהתברר כי תושבי קליפורניה הצביעו ברובם נגד הנישואים, הגישו מתנגדי "הצעה 8" עתירה לבית המשפט העליון, בבקשה שיהפוך את ההחלטה על-פיה. הם טענו כי ההצעה מנוגדת לבסיס החוקה במדינה, ולכן על-מנת שבכלל תוגש להצבעת הבוחרים, עליה לזכות לתמיכה של שני שליש מחברי בית הנבחרים. זאת, לאחר שההצעה הועלתה להצבעה ברוב פשוט בלבד.

 

ההחלטה העומדת בפני שופטי בית הדין אינה פשוטה. מצד אחד, העם אמר את דברו. מצד שני, דבר העם מנוגד לא רק לחוקתה של קליפורניה (ובמקומות מסוימים גם לחוקת ארצות הברית), אלא גם להחלטה קודמת של אותו בית משפט עצמו.

 

עם זאת, מומחים מעריכים כי השופטים יקבלו בסופו של דבר את קול המצביעים, וישאירו את ההצעה על כנה. במקביל, הם צפויים להכריז כי הזוגות שהספיקו להתחתן יישארו נשואים. "זה לא יהפוך אותי לשמחה יותר, רק לנשואה יותר", אמרה פעילה גאה מסנטה-קרוז, שהספיקה להינשא לזוגתה.

 

בכל מקרה, לא מדובר במילה האחרונה. אם אכן בית המשפט יעניק תוקף להצעה, צפויים תומכי הנישואים הגאים להעלות את הנושא להצבעה חוזרת בשנת 2010, והפעם ידרשו לשנות את החוקה כך שייכתב בה במפורש כי להומואים ולסביות יש הזכות להינשא. אם בית המשפט יבטל את ההצעה, צפויים תומכיה לנסות להעביר מהלך בו היא תועמד להצבעה חוזרת, הפעם עם רוב מיוחס של חברי בית הנבחרים.

 

למה ניוסום ביקש לחכות?

דיווחים שונים בכלי התקשורת של הקהילה הגאה טוענים כי החלטת בית המשפט נקבעה לפני זמן מה ואמורה הייתה להתפרסם כבר ב-21 בחודש. לפי דיווחים אלה ההחלטה נדחתה לבקשתו של ראש עיריית סן-פרנסיסקו, גווין ניוסום. ניוסום, ששוקל התמודדות למשרת מושל המדינה, היה הראשון בקליפורניה שהתיר להומואים ולסביות להינשא בתחום שיפוטו, בהחלטה שעוררה את המהלך ששיאו היום.

 

אבל ניוסום הוא לא רק אביר זכויות ההומואים, הוא קודם לכן גם ראש עיר שדואג לשמירת הסדר הציבורי. ניוסום זכר את מה שבית המשפט ככל הנראה שכח: ה-21 במאי הוא לא סתם יום במדינת קליפורניה. ב-21 במאי 1979 ניתן גזר הדין במשפטו של דן וויט, האיש שרצח את הארווי מילק, מפקח עירוני ומנהיגה של הקהילה הגאה. וויט הורשע בהריגה ונשלח לשבע שנות מאסר.

 

הקהילה ההומו-לסבית לא שתקה, וכבר באותו ערב פרצו בקסטרו (הרובע ההומואי בעיר, אז וגם היום), "מהומות וייט", בסופן אושפזו כ-60 שוטרים ו-100 מפגינים, ונרשמו נזקים בסך של מיליון דולר. ניוסום, עם יד על הדופק, לא רצה שהמהומות יחזרו על עצמן.

 

יממה לאחר מכן, ב-22 במאי, מצוין יום הולדתו של מילק. לו היה חי, היה חוגג בשנה הבאה את יום הולדתו ה-80, ועל שולחנו של המושל, ארנולד שוורצנגר, עומדת מוכנה לחתימה הצעת החוק הקובעת כי יש לציין את היום כ"יום הרווי מילק" בכל רחבי המדינה. כעת בידי בית המשפט להחליט אם הוא יוכל להשקיף על ממשיכי דרכו בחיוך מסופק, או לטעת בהם הכוח להמשיך במאבק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"שמח שהסבתות שלי נשואות". מפגים צעיר נגד הצעה 8
צילום: AP
מפגין בעד ההצעה
צילום: רויטרס
מומלצים