שתף קטע נבחר

גרינפיס: המשק ירוויח 10 מיליארד שקל אם ייגמל מנפט

רגע לפני שהצעת חוק בנושא אנרגיות מתחדשות עולה לדיון בכנסת קובע דו"ח של ארגון גרינפיס: מעבר של ישראל לניצול מקורות אנרגיה מתחדשים ונקיים יניב למשק 10 מיליארד שקלים וגם 5,000 מקומות עבודה חדשים, בעיקר בפריפריה

העולם מנסה להיגמל מהתלות בנפט ממקורות מפוקפקים ומפחם מזהם, ולעבור למקורות אנרגיה מתחדשים - לא רק למען אוויר נקי יותר אלא גם בגלל שיקולים מדיניים וההבנה שעתודות הנפט ייגמרו מתישהו. מנגד אומרים שמקורות אנרגיה נקיים כמו שמש ורוח יקרים יותר.

 

ישראל אינה שונה מהבחינה הזו, וכמעט כל החשמל שלה מופק מפחם. דו"ח חדש שהזמין ארגון "גרינפיס" מגלה כי מעבר של ישראל לניצול מקורות אנרגיה מתחדשים ונקיים יניב למשק 10 מיליארד שקלים וגם אלפי מקומות עבודה חדשים.

 

במחקר שבוצע במשך חמישה חודשים בחנו החוקרים, ד"ר עמית מור ושמעון סרוסי את הרווח שייוצר כתוצאה מהשקעות באנרגיה נקייה - דוגמת אנרגיה סולארית, אנרגיית רוח וביו-מסה - בין השנים 2008 ל-2030. החוקרים, מחברת "אקו אנרג'י", מצאו עוד כי לא רק שהשקעה זו תניב רווח מרשים אלא גם כי ההשקעה זו תתבטא ביצירת כ-5,000 מקומות עבודה חדשים במשק, בעיקר בצפון הארץ ובדרומה.

 

הצעת החוק של הארגון מבקשת להציב יעדים לאומיים רב שנתיים לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות וכן לוחות זמנים, תמריצים כלכליים ותעריף ירוק מיוחד שישולם לצרכנים שהופכים ליצרנים.

 

הצעת החוק קובעת, בין השאר, כי בכל שנה תשקיע מדינת ישראל אחוזים מזעריים מכלל ייצור החשמל במשק לטובת חשמל מאנרגיות מתחדשות: כך הוצע לקבוע יעד של אחוז אחד עד שנת 2010, שני אחוזים עד 2013 ותוספת של אחוז אחד בכל שנה משנת 2013 ואילך במטבר עד ל-10 אחוזים בשנת 2020 ו-20 אחוזים עד לשנת 2030.

 

בכל הנוגע ליעדים עד לשנת 2013 מצאו החוקרים כי הצעת החוק קובעת יעדים בלתי אפשריים ולכן ביקשו לבחון שלושה תרחישים אפשריים - תרחיש סביר, תרחיש אופטימי ותרחיש פסימי. במסגרת התרחיש הסביר - עליו המליצו בסופו של דבר עורכי המחקר - הוצע להציב יעד של עד 20 אחוזים לייצור חשמל מאנרגיות ידידותיות לסביבה. בדיקת העלויות והרווחים כתוצאה מהשקעה כזו העלתה כי המשק הישראלי ירוויח בין 2.5 ל-2.9 מיליארד דולרים (שווה ערך לכ-10 מיליארד שקלים).

 

אחת התועלות המרכזיות עליהן מצביעים החוקרים היא יצירת מקומות עבודה. לדבריהם, במעגל הישיר תיצור השקעה זו מקומות עבודה בתחומי ההנדסה, התכנון, בנייה והקמה של מתקנים סולאריים ותעסוקה בתחומי הפעלה ותחזוקה של טורבינות רוח ולוחות סולאריים. במעגל המשני מציינים החוקרים כי המעבר יספק עבודה גם לרואי חשבון, עורכי דין, אנשי שיווק ופרסום ונותני שירותים משרדיים.

  

בארגון "גרינפיס" קיבלו בסיפוק את מסקנות הבדיקה וציינו כי "החוק יסייע לישראל לעמוד בדרישות הקבלה לארגון ה- OECD (מועדון המדינות המתועשות) אשר מונה שורה של דרישות סביבתיות בתחום החשמל וביניהם הסרת חסמים בפני טכנולוגיות אנרגיה מתחדשת".

 

עו"ד נילי גרוסמן, מנהלת מאבק האנרגיה ושינויי האקלים בארגון, אמרה כי "ממצאי הדו"ח מנפצים את התפיסה השגויה והמיושנת לפיה אנרגיה מתחדשת אינה רווחית. אני קוראת לשרי ישראל להתחשב ברווחיות החוק".

 

בהתייחסו לתוצאות המחקר, אמר ד"ר עמית מור, מנכ"ל חברת אקו-אנרג'י כי "עמידה ביעדי הפקת אנרגיה מתחדשת בישראל תניב למשק רווח של 10 מיליארד שקלים וכל זאת ללא הקצאה מתקציב המדינה. אנרגיה מתחדשת תעודד תעשיית יצוא משגשגת, תקטין את התלות האסטרטגית של ישראל ביבוא דלקים, תשפר את איכות הסביבה ותיצור אלפי מקומות תעסוקה". 

 

עיתוי פרסום הדו"ח איננו מקרי כמובן. הדו"ח בחן את הכדאיות הכלכלית של "חוק אנרגיות מתחדשות", אותו יזמו פעילי הארגון ושהוגש לכנסת על-ידי חברי הכנסת ניצן הורביץ (מרץ), דב חנין (חד"ש) ואופיר פינס (עבודה). החוק צפוי לעלות להצבעה בוועדת שרים לחקיקה ביום ראשון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
במקום נפט: רוח ושמש
צילום: AP
מומלצים