איום גרעיני בקוריאה: רוסיה נוקטת צעדים צבאיים
אחרי הניסוי הגרעיני השני, הפעלת הכור מחדש, ניסויי הטילים והדיבורים על "הכרזת מלחמה" מצד סיאול - במוסקבה לא לוקחים סיכונים: פיונגיאנג, אומרים הרוסים, מנהלת "מלחמת עצבים", אך מחשש שהעימות יגלוש גם לפסים צבאיים - כבר ננקטים צעדי מנע. שר החוץ הרוסי: לפעול לחידוש השיחות
צפון-קוריאה ממשיכה לצפצף על העולם, ואפילו מוסקבה לא נשארת אדישה. גורם בשירותי הביטחון של רוסיה הודיע היום (ד') שארצו החלה לנקוט צעדי מנע - בהם צעדים צבאיים - בעקבות הניסוי הגרעיני שערכה שלשום המדינה הקומוניסטית הענייה. במקביל קראה רוסיה לאמץ במועצת הביטחון החלטה שתביא לחידוש השיחות עם צפון קוריאה, ולא להסתפק בענישה.
המשבר הצפון קוריאני - סיקור נרחב ב-ynet:
- צ' קוריאה הפעילה הכור: "סיאול הכריזה מלחמה"
- ארה"ב: המסר לצפון קוריאה - גם לאיראן
- מומחים: הניסוי הגרעיני היה קטן
- פרשנות: המפתח בידי סין
הגורם הביטחוני, שצוטט בעילום שם בסוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס", הבהיר כי הצעדים - שלא כללו הזזת כוחות - נחוצים למקרה שתפרוץ מלחמה גרעינית בחצי-האי הקוריאני. לדברי הגורם, הניסוי עלול להשפיע על ביטחון האזורים שבמזרח הרחוק של רוסיה, הגובלים בצפון-קוריאה. "התעורר הצורך בחבילה של צעדי מנע הולמים. אנו לא מדברים על הגברת הפעילות הצבאית אלא על צעדים למקרה של עימות צבאי, למקרה ששימוש בנשק גרעיני יצית את חצי האי".
רוסיה וסין נחשבות לבעלות בריתה ההיסטוריות של צפון-קוריאה, והסכמתן דרושה לקבלת החלטות נגדה במועצת הביטחון של האו"ם. בנוסף משמשת כעת רוסיה כנשיאה התורנית של מועצת הביטחון, ולפיכך חולשת על סדר היום במועצה. נשיאה, דמיטרי מדבדב, כבר גינה את הניסויים הצפון-קוריאניים האחרונים, אך משרד החוץ שלו הזהיר את הקהילה הבינלאומית מקבלת החלטות נמהרות.
שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר כי תגובת מועצת הביטחון להיות תקיפה, אך גם להביא לחידוש השיחות הבינלאומיות. "אנו לא צריכים למהר להעניש את צפון קוריאה רק לשם ענישה", אמר לעיתונאים במוסקבה. "על ההחלטה שתתקבל ליצור את התנאים לחידוש השחות הרב-צדדיות".
"מלחמת העצבים"
מוקדם יותר אמר גורם בכיר במשרד החוץ במוסקבה, כי אסור לתת ל"מלחמת העצבים" עם צפון-קוריאה לגלוש לעימות צבאי. "אנו מניחים שהאיומים המסוכנים הם חלק ממלחמת עצבים, שלא תתפתח למלחמה של ממש". הוא קרא לשמור על ריסון.
הבוקר הגיבה צפון-קוריאה לגינויים הבינלאומיים של הניסוי הגרעיני שערכה, ולאיום בסנקציות חדשות באו"ם, בהצהירה כי אינה מחויבת עוד לשביתת הנשק עם דרום-קוריאה, עליה חתמה בסוף המלחמה עמה בשנות החמישים.
ובינתיים, קריאת התגר של פיונגיאנג על הסדר העולמי נמשכת ללא מעצורים: היום דווח כי היא הפעילה מחדש את הכור הגרעיני ביונגביון וערכה עצרת המונית לרגל הניסוי הגרעיני, שהכעיס את העולם. המדינה הקומוניסטית
גם הכריזה כי החלטתה של שכנתה מדרום להשתתף בתוכנית האמריקנית ליירוט ספינות, החשודות בהפצת נשק להשמדה המונית, כמוה כ"הכרזת מלחמה". פיונגיאנג איימה להגיב ב"אמצעים צבאיים חריפים ומיידיים", אם הדרום יעכב או יערוך חיפושים בספינותיה.
במטה האו"ם בניו-יורק, המשיכה הלילה מועצת הביטחון לדון בגיבוש החלטה על סנקציות חדשות נגד צפון-קוריאה. שגרירי חמש החברות הקבועות במועצה - ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה וצרפת - וכן יפן ודרום-קוריאה, צפויים להיפגש שוב בהמשך היום. חברות המועצה, שגינו את הניסוי הגרעיני שנערך ביום שני, אמרו כי בכוונתן לאמץ החלטה מחייבת חדשה נגד צפון-קוריאה. רוסיה, הנשיאה התורנית של המועצה, הודיעה כי ההחלטה תתקבל "במהירות".