הלילה הלבן של המפגינים נגד "חוק הנכבה"
כ-40 אזרחים המודאגים מגל החקיקה האחרון בכנסת ניצלו את אירועי "הלילה הלבן" בתל-אביב כדי לצעוד בעיר כשסרטי הדבקה על פיהם - לאות מחאה על הפגיעה בחופש הביטוי
לילה לבן ודמוקרטי? לא כולם שמחו וצהלו באירועי הלילה הלבן בתל-אביב. קבוצת אזרחים מודאגים ניסתה להביע את חוסר שביעות רצונה מגל החוקים הלאומניים שהליכי חקיקתם הולכים ומתקדמים - בהם החוק האוסר לציין את "יום הנכבה", שאושר השבוע בוועדת שרים; החוק הקובע מאסר למי שישלול את קיומה של ישראל כמדינה יהודית, שעבר אתמול בקריאה טרומית בכנסת; והחוק השולל את אזרחותו של מי שלא יצהיר נאמנות למדינה, שיובא בשבוע הבא לאישור בוועדת שרים.
דרך אתר "פייסבוק", פתחה מארגנת המחאה, תמר גלזרמן, קבוצה שמתנגדת לאופנה החדשה, והלילה (ה'), יצאו כ-40 בני אדם לצעוד בשדרות רוטשילד בתל-אביב, בעיצומם של ארועי "הלילה הלבן", כשעל פיהם מודבק סרט הדבקה. "בדמוקרטיה לא סותמים פיות", אמרה תמר ל-ynet, בהתייחסה ל"חוק הנכבה". "אתה לא חייב להסכים עם מישהו כדי להבין שזכותו להתרגש ולהתאבל אם זה מה שבא לו. זו לא סוגייה מורכבת, אתה לא צריך להיות שמאלן רדיקלי כדי להבין שזו זכותו של אדם לעשות הפגנת אבל, אם זה מה שבא לו".
מפגינים בלילה הלבן: "חוק הנכבה - חוק מפחיד" (צילום: נרקיס טפלר)
"חופש הביטוי זאת לא פריווילגיה, זו זכות", היא מוסיפה. "התקווה היא להראות שיש פה קול שפוי ולהגיע לכמה שיותר אנשים. אני בטוחה שככל שישמעו על הצעות החוק ההזויות האלו יותר - כך גם מעגל המתנגדים יעלה. כשפתחתי את קבוצת הפייסבוק ומעל ל-1,000 אנשים הצטרפו תוך פחות מיום, הבנתי שאני לא לבד. בסיס הדמוקרטיה היא הזכות למחות וכמות האנשים שהראו נכונות רק חיזקה אותי. אני מקווה שבג"ץ יפסול את כל שלושת הצעות החוק המפחידות, מטרידות ומגוחכות האלו. אנחנו נקיים גם הפגנות גדולות יותר אם נצטרך".
מבטיחים הפגנות נוספות
את הצעדה לאורך השדרה ובחזרה לנקודת ההתחלה עשתה הקבוצה באיטיות ובדממה כשעל פיהם של הנוכחים סרט הדבקה, ורק השלטים מדברים בעד עצמם. "היה אחוז לא קטן של אנשים שהביעו תמיכה ושמו יד חזרה על הפה", אומרת גלזרמן. "היו אנשים לאורך הדרך שביקשו מסקינג-טייפ והצטרפו, והיו אנשים שהלכו איתנו איזה בלוק או שניים".
נגה ענבר, בת 25, הצטרפה גם היא להתארגנות הספונטנית, והופתעה מחוסר הידע של הציבור שבא לחגוג בתל-אביב, שלטענתה לא ידע אפילו להגות את המילה נכבה. "הבורות חוגגת", היא אומרת בצער. "אנשים קוראים לזה חוק הנחווה, נתקעו בנו באלימות, לא נתנו לנו לעבור, זרקו כל מיני משפטים כמו 'שמלאנים לכו הביתה'. לא מדובר פה על שמלאנות. זה בכלל זכות למחות ולציין את האירועים, חופש הביטוי".
"זה בא לאנשים בשיא הטירוף של הנהנתנות החייתית חסרת המעצורים הזו", היא מוסיפה. "זה בא להם במפתיע. זה היה מדהים, לא הגבנו אליהם, זה היה אקט די סימבולי".
גלזרמן וענבר מבטיחות כי השלב הבא במחאה יהיה הפגנה "רגילה", בעתיד הלא רחוק. גלזרמן מדגישה כי אין אף ארגון או עמותה מאחורי הפעילות, "רק אנשים שהזדעזעו באופן אישי. לא משנה מה הדעה שלך, כל אזרח מחויב לצאת כנגד החוקים האנטי-דמוקרטיים האלו כדי לשמור קודם כל על עצמם. אני רק מקווה שזאת לא תהיה המחאה האחרונה בישראל".