הביג בן חוגג יומולדת 150
מגדל השעונים הכי מפורסם באנגליה, שהפך סמל לעמידתם האיתנה של הבריטים במלחמת העולם השנייה, חוגג 150 שנה. הנה 11 עובדות שלא ידעתם עליו. בונג!
הוא ממש לא מודרני, בטח שלא הייטקיסטי והוא גם די זקן - אבל הביג בן עדיין מדוייק לחלוטין. וגם במאה ה-21, צלצול הפעמונים הוויקטוריאניים שלו הוא עדיין "הקול של בריטניה" והמגדל שבו הוא שוכן עדיין נחשב לאתר הכי מפורסם בלונדון. היום הוא חוגג יומולדת 150, וזה הזמן ללמוד עליו כמה דברים שלא ידענו:
- ה"ביג בן" הוא למעשה שמו של הפעמון הראשי בלבד, אך הוא הפך לכינויו של המבנה כולו. על מקור השם יש מחלוקת עד היום.
- השעון והמגדל התחילו את דרכם ברגל שמאל. תהליך הבנייה נתקל באינספור עיכובים, קשיי תקציב וסכסוכים ביורוקרטיים. ראשית התברר כי המגדל קטן מדי עבור מנגנון השעון. הפעמון הראשי, שהיה עשוי נחושת ובדיל, נסדק כבר בזמן הניסויים. הוא הותך מחדש, הוקטן והונף בזהירות לראש המגדל. בינתיים המחוגים הוחלפו גם הם, פעמיים, משום שהגרסאות הראשונות שלהם היו כל כך כבדות, שלא הצליחו להקיף את חוגת השעון.
- ב-31 במאי 1859, השעון החל רשמית את פעולתו. פעמון הביג בן החל לפעול כמה ימים מאוחר יותר, אך תוך מספר חודשים נסדק שוב ולא חזר לפעול עד ל-1862.
- הביג בן משתתק לעתים נדירות בלבד, אבל מלחמות ותאונות קורות. ב-1916, למשל, הפעמונים הושתקו במשך שנתיים תמימות, מחשש שידריכו את הצפלינים המפגיזים של הגרמנים לבניין הפרלמנט.
- במלחמת העולם השנייה השעון לא השתתק, וצלצולם של הפעמונים גם תחת ההפגזות הכבדות על לונדון נחשב כסמל לביטחונם של הבריטים, העשויים לבלי חת.
מתים על הביג בן (צילום: רויטרס)
- בליל ה-10 במאי, 1941, הופגז בית הפרלמנט. הלהבות הגיעו עד למגדל הפעמונים, פיצוץ קטן הרס חלק מהשעון, אבל הוא לא הפסיק לפעול לשנייה.
- אורכו של מחוג השניות הוא 4.2 מטרים.
- משקלו של מנגנון השעון הוא כחמישה טון, והוא נמתח שלוש פעמים בשבוע.
השעון שלא מפסיק (צילום: רויטרס)
- הפעמונים, המבוססים כנראה על ארבעה תווים מ"משיח" של הנדל, מצלצלים מדי רבע שעה. ה"בונג" של הביג בן עצמו נשמעים רק מדי שעה עגולה.
- גובהו של המגדל הוא 96 מטר. מכיוון שאין בו מעלית, המעוניינים להגיע לחלקו העליון צריכים לטפס במעלה 334 מדרגות לולייניות.
יומולדת שמח!
צילום: סי די בנק
מומלצים