רבנים: צדקה – לא לכל קבצן; רבים מהם נוכלים
האם יש לתרום לקבצנים ופושטי היד בצמתים וברחובות? האם הם אכן זקוקים לכסף והפעולה מוגדרת כצדקה? הרבנים שרלו, אבינר וליאור נדרשים לסוגייה
המשבר הכלכלי בעיצומו ומספר פשוטי היד ברחובות הולך וגדל. האם מצוות הצדקה מתייחסת באופן שווה לכל אחד מהם? ynet יהדות דגם שלושה שו"תים שניתנו בתקופה האחרונה על ידי רבנים בולטים בציונות הדתית, והם מלמדים על תמימות דעים: לא כל פושט יד הוא נזקק - רבים מהם נוכלים. יש לתת צדקה רק לאדם או לארגון המבטיחים שהכסף ממלא את ייעודו.
התשובה הטרייה ביותר ניתנה על ידי ראש ישיבת ההסדר בפתח תקווה הרב יובל שרלו בערב חג השבועות. אחד הגולשים באתר כיפה שאל: "בזמן האחרון יוצא לי לחשוב הרבה האם אני צריך לתרום לקבצנים ברחוב. הכוונה לקבצנים - לזרם החרדי וה'נחמנים' שקופצים כמעט בכל מקום".
הרב שרלו השיב כי מדובר ב"שאלה עדינה מאוד", וקבע: "לצערנו הגדול יש כל כך הרבה רמאים, ולפיכך מה שנכון לעשות הוא לתרום למוסדות שאתה תומך בהם וגם יודע שהכסף לא 'זולג' אלא אכן הולך לייעודו". הוא הוסיף כי באופן עקרוני אין כל חיוב לתרום למוסדות – "גם בשל העובדה שאינך רוצה לתרום למוסדות אלה וגם בשל העובדה שאינך חייב לתת אמון במי שמתרים כי הוא אכן מעביר את הכסף למוסדות האלה".
הרב אבינר: 90% מהם נוכלים
קיצוני יותר הוא רב היישוב בית אל שלמה אבינר, שטען לאחרונה כי הקבצנים, ברובם המוחלט, הם רמאים ואינם באמת נזקקים. בשו"ת סלולרי שפורסם בשבוע שעבר בעלון בתי הכנסת "עולם קטן" הוא נשאל "האם חובה לתת צדקה לכל פושט יד?", והשיב: "רק אם יש הוכחה שהוא עני. 90% מהם הם נוכלים".רב נוסף שנדרש לסוגיה הוא יו"ר ועד רבני יש"ע, הרב דב ליאור. בתכנית שאלות ותשובות עמו ששודרה בערוץ 7 לפני כחצי שנה, עלתה לשידור אחת המאזינות וסיפרה: "אני עובדת במרכז העיר. ישנם הרבה קבצנים, ואני משתדלת לתת להם, גם אם סכומים קטנים. אישי טוען כי אין לתת צדקה למי שלא צריך, וזה ואפילו לא נחשב לצדקה, אך איך ניתן לדעת אם הקבצן זקוק לכסף באמת? ואם זה לא נחשב לצדקה - למה לתת לקבצנים?".
הרב ליאור קבע בתשובתו: "בגלל שלא יודעים מי באמת זקוק לכסף - מִספק לא חייבים לתת. את מצוות צדקה אפשר לקיים על ידי נתינה לארגוני צדקה מהימנים או משפחות נזקקות שאת מכירה באופן אישי".
לתת או לא לתת? קבצן בצומת
צילום: שי רוזנצוויג
מומלצים