דיון בווידאו: הפיילוט של דודו טופז
הבדרן ניצל את האפשרות להישאר בבית המעצר ולא להיחשף בפני העיתונות, בדיון בבקשת המשטרה להאריך את מעצרו, אלא לצפות בדיון מתא מיוחד באבו-כביר. כך פועלת השיטה
עציר? בשביל מה לנסוע עד לבית המשפט - אפשר לקיים את הדיון המשפטי מבית המעצר: דודו טופז, החשוד שהזמין את תקיפת בכירי התקשורת, נותר הבוקר (יום ב') בבית מעצר אבו כביר ולא הגיע לבית המשפט לדיון בהארכת מעצרו. במקום זה יישב טופז בחדר סגור עם מצלמות טלוויזיה באבו-כביר ומשם ישתתף בדיון. מהצד השני, השופט ויושבי בית המשפט יראו אותו על מסך.
שיטת "היוועדות חזיתית" בבתי המשפט הופעלה לראשונה לפני כשנה. היא פועלת עדיין כפיילוט בבית המעצר באבו-כביר ובבית משפט השלום בתל-אביב - שם יתקיים דיון בעניינו של טופז.
מסך הטלוויזיה בבית המשפט (צילום: עופר עמרם)
עצורים שהמשטרה מבקשת להאריך את מעצרם נשאלים באבו-כביר האם הם מעוניינים שהדיון יתקיים באמצעות וידאו. אם העציר מסכים הוא נלקח לחדר מיוחד בבית המעצר, בו יש מצלמות ומסך טלוויזיה. במהלך הדיון העצור עומד בצמוד לדוכן והצילומים שלו מועברים בשידור חי לבית המשפט. העצור מנגד רואה על המסך שלפניו את השופט, נציג המשטרה וסנגורו, אשר נמצאים באולם הדיונים.
אבל יש גם חסרונות לשיטה. בזמן הדיון ב"היוועדות חזותית". יש עצירים שמעדיפים "לצאת לטיול" לבית המשפט - שם הם גם פוגשים את בני משפחותיהם.
היתרון בשיטה הוא שהעצור לא צריך לקום מוקדם, להתארגן ולצאת לבית המשפט. ההיוועדות חוסכת גם את ההמתנה הארוכה בתאי המעצר ובבתי המשפט ובנוסף מונע מהם התחככות עם עצורים נוספים, בהמתנה מורטת העצבים בבית המשפט עד לחזרה לתא בבית המעצר. גם עצורים שלא רוצים להיחשף בפני המצלמות מעדיפים את השיטה הזו.
מדי יום מתקיימים דיונים בשיטת "היוועדות חזותית". בסוף חודש יולי תסתיים תקופת הפיילוט - בפרויקט המשותף לשירות בתי הסוהר ולבתי המשפט - ואז יוחלט אם להרחיב את השיטה הזאת לבתי משפט אחרים בארץ.