איך מתכננים טיול בקרוואן?
כשהרכב והמלון נעים על אותם גלגלים, משיגים גם גיבוש משפחתי וגם חיסכון בעלויות. כלכליסט מביא את המדריך להזמנת חופשה בבית ממונע
טיול בקרוואן מתאים במיוחד למשפחות שרוצות להתגבש, לכאלה שמציינות בר מצווה, לזוגות צעירים או לפנסיונרים שהבטיחו לעצמם לראות עולם לאט ולמצות כל רגע. "מה שנתפס לפני עשור כטיול שמסובך לארגן אותו, נעשה נגיש, משפחתי ופשוט," אומר טל קארו, מנהל הפורומים של למטייל.
התייר הישראלי, כך מתברר, קצת שבע מנופש באירופה או מקלאבים בטורקיה, ולדברי קארו מעדיף את הולנד, גרמניה וארצות הברית כיעדים קלאסיים לטיולי קרוואנים, ובשנים האחרונות גובר לדבריו גם הביקוש לחופשות על גלגלים באיטליה, קרואטיה וסלובקיה. בדרום אמריקה, אסיה ואפריקה אין בינתיים תשתיות מספקות, ולכן הטיולים בקרוואנים שם שכיחים פחות, ואילו ניו זילנד ואוסטרליה רחוקות מכדי להוות יעד לחופשה משפחתית רגילה, ולכן מרבית המטיילים בהן בקרוואנים הם מוצ'ילרים או טיילים שזמנם אינו מוגבל.
את טיולי הקרוואנים אפשר להזמין באינטרנט, אך כיום פועלות בארץ חברות שמתמחות בארגונם, בהן מוטורהום ובנדנה קרוואנים, שמפשטות תהליכים בעבור הנוסע הישראלי. לפניכם המידע שחשוב לדעת לפני שיוצאים לדרך.
עלויות
כשמתכננים טיול קרוואנים צריך להשתחרר מ"הספורט הלאומי" של הזמנות ברגע האחרון. קרוואן כדאי להזמין חצי שנה ויותר מראש, ועדיף אפילו בשניים או שלושה יעדים. דמי הביטול שתתבקשו לשלם יעמדו על כ25- דולר בממוצע, אך ההזמנה המוקדמת מבטיחה את המחירים הנמוכים ביותר, שכן השכרת הקרוואנים מתנהלת על פי היצע וביקוש. הקרוואן הראשון שמושכר בעונה עולה לעתים חצי ממחירו של האחרון. פרטים: טיול ממוצע בן שבועיים לאירופה, הכולל השכרת הקרוואן, דלק, תשלום לחניונים וכניסות לאתרים, יעלה כ4,000- יורו למשפחה בת ארבע נפשות.
בחירת הקרוואן
כדאי להזמין קרוואן שמדורג ברמה אחת גבוהה יותר ממה שנראה לכם מתאים, על פי מספר הנפשות וסידור המיטות. ברמה הבסיסית יש מיטה לכל אדם, אבל חסר מקום לזוז בנוחות. ברמת שנקראת פמילי פלוס יש מיטות קומתיים, מיטה זוגית מעל תא הנהג ופינת אוכל. קרוואנים ברמה הגבוהה מצוידים בריפודי עור ובשני תאי מקלחת ושירותים. מומלץ לברר כמה סיבובי השכרה עבר הקרוואן והאם יש מזגן (בארה"ב תמיד
יותקן אחד על הגג, באוסטרליה בדרך כלל לא) ותיבת הילוכים (בארה"ב אוטומטית עם מנוע בנזין, באוסטרליה ידני ומבוסס דיזל.( הנהיגה בקרוואן, למרות גודלו, אינה מצריכה רישיון מיוחד, ודי ברישיון הנהיגה הרגיל. פרטים: מחירים ליום בעונה: אירופה: 250-120 יורו, ארה"ב: 900-200 דולר, אוסטרליה וניו זילנד: עד 300 דולר מקומי.
ביטוח
חשוב לוודא את מהות הכיסוי הכלול בהשכרת הקרוואן, שכן כל נזק לכלי הרכב עלול להסתכם בהוצאה כבדה לכיס. גם ביטוח למקרה של ביטול חשוב כאן, בעיקר משום שכדאי לבצע את ההזמנה זמן רב מראש. לפני כניסה למדינות במזרח אירופה יש לברר אם הפוליסה תקפה בהן, וכמו תמיד חשוב לזכור לא לחנות למשך זמן באזור מבודד ולא להשאיר חפצי ערך גלויים לעין. בחברת בנדנה (בשיתוף הפניקס) מציעים ביטוח מיוחד לקרוואנים, הכולל הפחתת ההשתתפות העצמית במקרה של נזק לקרוואן וכיסוי לרכוש אישי כמו מחשב נייד ואופניים - ציוד חשוב בטיול קרוואנים. פרטים: 1.70 דולרים לנוסע ליום.
משך הטיול
טיול קרוואנים ממוצע באירופה נמשך כשבועיים, ובארצות הברית מינימום שלושה. באוסטרליה ובניו זילנד, בשל המרחקים העצומים, הוא נמשך חודש לפחות. באירופה לוקחים ומחזירים את הקרוואן באותו המקום, כך שצריך לארגן לוח זמנים לטיול מעגלי.
החניונים
בסעיף הזה אין מקום לספונטניות, כי לינה שלא בחניון ייעודי עלולה להוביל לקנס גבוה. החניונים באירופה מצוידים במתקן מרכזי משותף שבו אפשר לבשל, לכבס ולהתקלח. רבים מהאתרים נמצאים על שפת אגמים ויש בהם בריכות. בחניונים בארצות הברית אפשר לחבר את הקרוואן לרשת החשמל, למערכת ביוב, למים, לאינטרנט ולטלוויזיה בכבלים. פרטים: אירופה: 30-20 יורו ליממה, ארה"ב: 50-5 דולר ליממה.
תכנון מסלול והנחות
כדאי להצטייד בספרים ובמפות כבר מישראל. כדאי גם להיעזר במגוון תוכנות ובכרטיסי חבר, שיחסכו הוצאות בזמן הטיול: חברת בנדנה קרוואנים מייצגת בארץ את האיגוד האירופי לחניונים, ,ACSI ומשווקת די.וי.די לתכנון טיולים עם מפות הכוללות 8,600 חניונים 27) יורו.( כמו כן מציעה בנדנה כרטיסי הנחה לחניונים ולאטרקציות 17) יורו) וחברות בפספורט אמריקה, שמקנה 50% הנחה במבחר חניונים בארה"ב 44) דולר.( חברי מ.מ.ס.י 75) שקל לשנה) זכאים לייעוץ בתכנון הטיול, ויכולים לרכוש כרטיס של Camping Car International (CCI) המקנה חוברת הנחות לאתרי לינה באירופה 115) שקל.( די שאחד מהנוסעים יבצע את הרכישה וכולם נהנים.
הוצאות נוספות
יש להביא בחשבון הוצאות יומיות נוספות של כ100- דולר בארה"ב או 100 יורו באירופה לדלק, כלכלה וכניסה לאתרים ל4- נפשות. השכרת מצעים, מגבות, עזרים למטבח וכיסא לתינוק יוסיפו לחשבון הכללי. פרטים: בגרמניה, למשל, תעלה השכרת מצעים לאדם כ50- יורו, מגבות כ13- יורו, כיסא לתינוק 15 יורו. GPS ליום יעלה כ5- יורו, ושקע חשמל המותאם למצת הרכב, המספק 12 וולט וממיר אותו ל220- וולט, יעלה מ250- שקל.