שתף קטע נבחר

דילמת השקיות: לאסור לגמרי או להטיל מס?

מומחים בארצות הברית מעריכים שבמוקדם או במאוחר לא יהיה מנוס ממהלך שיפחית דרמטית את השימוש המופרז בשקיות פלסטיק בחנויות. אפשרות אחת היא מס - כמו שהונהג בחלק מערי קליפורניה. האפשרות האחרת היא איסור גורף - כפי שהדגימה סין בהצלחה יתרה

ספק אם העולם יינצל אם ישראל תחליט יום אחד לאסור חלוקת שקיות פלסטיק דקיקות, אבל כשסין עשתה זאת לפני שנה - האפקט היה קצת יותר משמעותי. דו"ח חדש מגלה שהמגבלות על חלוקת השקיות במדינה המאוכלסת בעולם "חסכו" 1.6 מיליון טונות של נפט.

 

על פי הדו"ח, שגובש על ידי איגוד רשתות השיווק הסיניות, צריכת שקיות הפלסטיק בסין ירדה בעקבות איסור החלוקה בשני שלישים, והוציאה מהשוק כ-40 מיליארד שקיות. הציבור, לטענת מחברי הדו"ח, התרגל עד מהרה להביא מהבית שקיות רב-פעמיות או תחליפים אחרים.

 

האיסור על חלוקת שקיות פלסטיק דקיקות נכנס לתוקף ב-1 ביוני אשתקד. על היצרנים נאסר לייצר שקיות בעובי 0.025 מ"מ, ועל החנויות נאסר לחלק שקיות בחינם ללקוחות. הצעד המפתיע - רחוק יותר מכפי שנהגה ארצות הברית או בריטניה למשל - זכה לשבחים מצד ארגונים כמו גרינפיס ו"משמר כדור הארץ", כאיתות לכך שגם בסין עולה המודעות לנושא סביבה. המהלך הוביל, בין היתר, לסגירת המפעל הגדול בסין לייצור שקיות.

 

בארצות הברית בינתיים, מתנהל מאבק לא פשוט בין אלה הסבורים כי יש לאסור את השימוש בשקיות, ובין מי שסבור שמדובר בפגיעה באחד מערכי היסוד של הכלכלה האמריקנית.

 

סן פרנסיסקו למשל הייתה העיר הראשונה בארצות הברית שאסרה על שימוש בשקיות פלסטיק. גם לוס אנג'לס הנהיגה חוק מקומי דומה שייכנס לתוקף בשנה הבאה. בנוסף, שתי הערים החליטו לעודד שימוש בשקי נשיאה רב-פעמיים והטילו מס של רבע דולר על שקיות נייר, שקיות מנייר ושקיות פלסטיק עבות - גם מהסוג שמתפרק ביולוגית. הכספים מגביית המס יתחלקו בין החנויות (7 סנט) ותוכניות ניקיון של מדינת קליפורניה (18 סנט).

 

לוס אנג'לס צורכת כשני מיליארד שקיות פלסטיק מדי שנה - ורק 5 אחוזים עוברות למיחזור; סן פרנסיסקו צורכת כמיליארד שקיות בשנה. ברור למדי שאם ערים גדולות נוספות בארצות הברית ינהיגו חוקים דומים, כמות הפלסטיק שתיחסך מהמטמנות תהיה רבה מאוד, אך מהפכת השקיות לא כובשת את אמריקה בסערה.

 

מועצת עיריית פילדלפיה למשל דחתה ניסיון להנהיג מס דומה בתחומה בחודש שעבר. איגוד מפעלי הכימיה האמריקנים - שבו נכללים יצרני השקיות - שיבח את ההחלטה וכינס את המס "צעדי ענישה - במיוחד בתקופה של מיתון". דוברי האיגוד טענו שהמס המתוכנן היה מוסיף 400 דולר להוצאות הקניות של משפחה ממוצעת.

 

ברור שתעשיית הכימיה אינה תומכת בהפחתת השימוש בשקיות, אך יוזמות ניקיון ומיחזור שנהנות מתמיכה של ראשי הערים מפעילות לחץ גובר והולך בנושא. מומחים מעריכים שבמוקדם או במאוחר יחול שינוי כלשהו במדיניות בכל הקשור לחלוקת שקיות בחנויות.

 

אחת האפשרויות היא איסור גורף על השימוש בשקיות ומעבר לשקי נשיאה חלופיים - כמו בסין. השאלה שנותרה ללא מענה היא כיצד יקבל הצרכן האמריקני הממוצע את הפרידה מהשקית האהובה עליו כל כך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיליארדים מדי שנה. שקיות
צילום: רויטרס
מומלצים