שתף קטע נבחר

"החלפת יו"ר הפועלים אינה מספיקה"

סגנית נשיא לשכת רואי החשבון סבורה שפרשת בנק הפועלים מהווה "מבחן ותמרור אזהרה להתנהלות דירקטוריונים בישראל", ושיש להבטיח כי דירקטוריון הבנק יורכב מדירקטורים עצמאיים בדעותיהם

החלפת דני דנקנר ביאיר סרוסי בתפקיד יו"ר בנק הפועלים איננה מספקת להבראת ההתנהלות של צמרת הבנק. כך סבורה סגנית נשיא לשכת רואי החשבון רו"ח איריס שטרק.

 

לדבריה, "יש להבטיח כי דירקטוריון הבנק יורכב מדירקטורים עצמאיים בדעותיהם, בעלי הבנה פיננסית וידע רב בניהול סיכונים, שיפעלו ברוח של ממשל

תאגידי ראוי ובנוהל בנקאי תקין, המתחייב מתפקידם להגן על כספי המפקידים".

 

לדעת שטרק, סוגיית ההתנהלות של בנק הפועלים ושל הדירקטוריון בראשותו והעימות הקשה שהיה עם בנק ישראל, "מהווים מבחן ותמרור אזהרה להתנהלות דירקטוריונים בישראל. זאת, כשמרבית החברות במדינה כמו שלנו נשלטות על ידי בעלי שליטה שמחזיקים בגרעין שליטה, והרכבי הדירקטוריון נקבעים על ידיהם".

 

"לפיכך, גם אם בעלי השליטה או בני משפחותיהם אינם מכהנים בדירקטוריון בפועל, כל אחד מהם הוא מעין "דירקטור צללים". רוחו שורה בכל משקלה על הדירקטוריונים והתנהלותם ועל כל הליכי קבלת ההחלטות. עצמאות הדירקטורים שרוצים להיבחר שוב, היא קטנה או שלא קיימת כלל", אמרה שטרק.

 

שטרק מציינת לדוגמה את הבחירה החפוזה של המנכ"ל לאחר התפטרות צבי זיו. לדבריה, ככל שחילוקי דעות בצמרת של בנק הן רלוונטיות בתהליכי קבלת ההחלטות, הרי במקרה זה, כפי שמצא גם המפקח על הבנקים, "לא היה הליך מספק של קבלת החלטה עצמאית מבוססת למרות כובד ההחלטה ומשמעותה. הדירקטוריון לא התכונן כראוי ולא גיבש החלטה עצמאית וסבירה כדי למלא את חובותיו, והיו"ר לא דאג לתת בידי הדירקטורים כלים ראויים".

 

המסקנה, לדברי רו"ח שטרק היא כי "הנסיבות המורכבות העולות מהשתלשלות האירועים בבנק הפועלים מחזקות את הצורך של הבנק בדירקטוריון עצמאי, שיודע ליצור איזונים ובלמים בהתנהלות הבנק, ברוח מקובלת על המפקח על הבנקים, תוך יצירת הסכמות ופתרון מקובל על הצדדים".

פורסם לראשונה 01/06/2009 23:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איריס שטרק. דרושים דירקטורים עצמאיים
מומלצים