שתף קטע נבחר

 

אובמה: "הגיע הזמן לכנוּת עם ישראל"

שר הביטחון מנסה בוושינגטון להרגיע את המתיחות, ומנגד ממשיך נשיא ארה"ב במדיניותו: "היו זמנים שבהם לא היינו כנים כפי שהיינו צריכים להיות", אמר אובמה לרדיו והבהיר כי הוא מעוניין בדיאלוג מסוג חדש במזה"ת. לדידו, ארה"ב לא צריכה להתכחש לישראל כדי לשפר את היחסים עם המוסלמים

נשיא ארצות הברית ברק אובמה הבהיר הלילה (יום ג') כי ארצו אינה סבורה שהיא צריכה להפנות את גבה לישראל, כדי להתקרב לעולם המוסלמי. לדבריו, ישראל היא "בת-ברית איתנה" של ארצות הברית, אך המשמעות של ידידות זו היא גם שמירה על כנוּת.

 

"אני לא חושב שאנחנו צריכים לשנות את התמיכה החזקה שלנו

בישראל", אמר בראיון לרדיו הציבורי בארצות הברית (NPR), לקראת ביקורו בשבוע הבא במצרים ובסעודיה. "עלינו לשמור על אמונה עקבית במשא ומתן שיוביל לשלום, המחייב לדעתי פתרון של שתי מדינות", הוסיף.

 

אובמה שב והציג משוואה, במסגרתה יצטרך כל צד למלא את השלב הראשון של מפת הדרכים כדי להתניע את התהליך. "כל צד, ישראלים ופלסטינים, ייאלץ למלא אחר ההתחייבויות שלו. אמרתי בצורה מאוד ברורה לישראלים - באופן פרטי ופומבי - שהקפאת ההתנחלויות, לרבות גידול טבעי, זה חלק מההתחייבויות".

 

"אמרתי לפלסטינים שהמשך ההתקדמות שלהם בנושא הביטחון והפסקת ההסתה - שגורמת לישראלים, בצדק, להיות כל כך מודאגים - כל זה חייב להתקיים. המפתח הוא להאמין שהתהליך יכול להתקדם, ושכל צד צריך לתת. זה לא הולך להיות קל, כל צד יצטרך לתת מעצמו, אבל זה בר-השגה", הסביר.

 

"לישראל יש שותפות תרבותית עם ארה"ב"

נשיא ארצות הברית נשאל גם כיצד הוא מתכוון להסביר לעולם המוסלמי את התחושה שישראל זוכה ליחס מועדף מצד ארצות הברית: "אין ספק שלארה"ב יש יחסים מיוחדים עם ישראל. יש הרבה ישראלים שהיו אמריקנים. יש שותפות תרבותית עצומה בין שתי המדינות".

 

"כדמוקרטיה נמרצת, השותפה לרבים מערכינו, אנחנו כמובן אוהדים מאוד את ישראל. ואני אומר שבהתחשב בהצהרות העבר על כך שצריך לזרוק את הישראלים לים, שהם צריכים להיעלם, להימחק, התוקפנות הצבאית שהופנתה כלפיהם בעבר - אתה יכול להבין (לא רק) מדוע הישראלים חשים מודאגים, אלא שגם ארה"ב סבורה כי חשוב להגן בת-הברית האיתנה שלנו".

 

אובמה הבהיר עם זאת, כי הוא אינו מתכוון להעלים עין כאשר הדברים מתנהלים שלא לרוחו: "חלק מהרעיון של להיות ידידים טובים הוא להיות כנים. אני חושב שהיו זמנים שבהם לא היינו כנים כפי שהיינו צריכים להיות, לגבי העובדה שהכיוון הנוכחי באזור הוא שלילי מיסודו - לא רק לאינטרסים של ישראל, אלא גם לאינטרסים של ארה"ב. זהו חלק מהדיאלוג החדש שאנחנו רוצים לעודד באזור".

 

"ממשלה בת-חודש? זה עדיין מוקדם"

בראיון התבקש הנשיא האמריקני להגיב בין היתר להצהרותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנסת, לפיהן אינו מתכוון להקפיא את הבנייה בהתנחלויות. "זה עדין שלב מוקדם בתהליך. הם כוננו ממשלה לפני חודש בערך? אנחנו מתכוונים לקיים סדרה של שיחות", אמר.

 

"ברור שהעדיפות העליונה של ראש ממשלה ישראלי היא לחשוב במונחים של ביטחון ישראל. אני מאמין שמבחינה אסטרטגית, המצב הקיים אינו יכול להמשיך להתקיים. לאורך זמן, בהיעדר שלום עם הפלסטינים, ישראל תמשיך להיות מאוימת מבחינה צבאית ויהיו לה בעיות עצומות לאורך הגבולות שלה. לכן זה לא רק אינטרס פלסטיני שתהיה להם מדינה - אני מאמין שזהו אינטרס ישראלי וגם אינטרס אמריקני".

 

אובמה שב והדגיש כי "זה שלב מוקדם בתהליך, אבל חשוב שיהיה ברור מה אנחנו מאמינים שיוביל לשלום, ושאין תחושה שאנחנו מצפים לפשרות רק בצד אחד. יהיו פשרות משני הצדדים".

 

"איראן היא משמעותית, חיזבאללה וחמאס - לא"

כשנשאל אובמה מדוע הוא מושיט יד לאיראן, אבל לא לחיזבאללה ולחמאס, הסביר כי "איראן היא מדינת לאום עצומה, משמעותית והיא מוכרת ככזו בקהילה הבינלאומית. חיזאבללה וחמאס אינם כאלה. אני לא חושב שאנחנו צריכים להתייחס לישויות האלה באותו אופן".

 

לשאלה מה יקרה אם נציג של חיזבאללה ייבחר לראשות ממשלת לבנון, השיב הנשיא האמריקני ש"לבנון היא מדינה החברה באו"ם. אם בשלב כלשהו ייבחר חבר בארגון הזה לעמוד בראש לבנון, זה יחייב התייחסות. אבל זה לא קרה עדין".

לגבי החמאס, חזר אובמה על תנאי הרביעייה הבינלאומית - הקוורטט – בדבר "הכרה במדינת ישראל בלי התניה מראש של התהליך, כיבוד הסכמים קודמים וזניחת האלימות כאמצעי להשגת מטרות".

 

הנשיא האמריקני שב והבהיר את עמדתו, ולפיה "איראן גרעינית תהיה גורם מערער יציבות בצורה קיצונית באזור. לא רק בהתייחס לתגובה של ישראל, אלא התגובה של מדינות ערביות ומוסלמיות באזור שעלולות להיות מודאגות".

  

"לא נכפה את ערכינו"

אובמה ניצל את ההזדמנות לקראת נאומו המצופה בקהיר, להתראיין גם לתאגיד השידור הבריטי (BBC). בראיון הוא הבהיר כי ארצות הברית אינה יכולה לכפות את ערכיהּ על מדינות אחרות. עם זאת, הוא הדגיש כי "דמוקרטיה, שלטון החוק, חופש הדיבור וחופש הדת - הם ערכים אוניברסליים", שחשוב לקיימם "גם בימים קשים".

 

בבריטניה מסבירים כי אובמה בחר לקיים את הראיון, בניסיון להגיע לאותם חלקים בעולם החשופים לשידורי הרשת - בין היתר, מדינות אפריקה והעולם הערבי - ולהעביר מסר מתחשב ושונה במידת מה. כתב הרשת בצפון אמריקה, שערך עמו את הראיון, אמר כי אובמה סירב להתנצל על פעולות הממשל הקודם, בתקופת כהונתו של ג'ורג' בוש.

 

דבריו של אובמה מקבלים תוקף חשיבות לנוכח הדיווח ב"ניו-יורק טיימס", לפיו הבית הלבן שוקל להתנות את תמיכתו בישראל באו"ם בפינוי מאחזים. בין היתר דווח כי האמריקנים שוקלים להפסיק את התמיכה האוטומטית

 בישראל בדיונים שמקיים האו"ם על המצב במזרח התיכון, אם ראש הממשלה בנימין נתניהו ימנע מפינוי המאחזים.

 

בוושינגטון מיהרו, עם זאת, להכחיש את הדיווח והבהירו כי "ישראל היא ידידה קרובה - ונישאר מחוייבים לבטחונה". דובר מחלקת המדינה האמריקנית, רוברט ווד, אמר בתגובה לדיווח כי "אנחנו פועלים תקופה ארוכה כדי להבטיח

 שישראל מקבלת באו"ם יחד הוגן, ונמשיך בזה", הוסיף.

 

הלילה נפגש שר הביטחון אהוד ברק עם השליח המיוחד למזרח התיכון ג'ורג' מיטשל, בניו יורק. השניים דנו בארבע עיניים בשורה של נושאים אזוריים, מדיניים וביטחוניים. ברק ינסה לשכנע את הממשל כי פעולות נמהרות נגד התנחלויות עלולות להבעיר את השטח ולאיים על יציבות השלטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים