קק"ל אישרה את החלפת הקרקעות עם המינהל
קק"ל תעביר למינהל 50 אלף דונם של שטח בנוי במרכז ובצפון הארץ בתמורה לשטחים פתוחים בפריפריה כחלק מהרפורמה במנהל מקרקעי ישראל, הכוללת הפרטה של אדמות הלאום
40 חברי דירקטוריון הקרן הקיימת לישראל התכנסו היום והחליטו על אישור עסקת חילופי קרקעות עם מדינת ישראל, כך נודע ל-ynet. ההחלטה התקבלה בתום דיון סוער במסגרת הרפורמה שמתכננת הממשלה במינהל מקרקעי ישראל. ההחלטה אושרה ברוב של 15 דירקטורים בעד 5 נגד ו-3 נמנעים.
- הרפורמה במינהל: האם מחירי הדירות יירדו?
במסגרת ההחלטה, קק"ל תעביר למינהל 50 אלף דונם של שטח בנוי במרכז ובצפון הארץ. המינהל יוסיף את הקרקע למאות אלפי הדונמים שהוא מחזיק באדמות בנויות ברחבי הארץ ומחכיר לתושבים, וישתמש בהם למימוש הרפורמה - העברת הבתים לבעלות החוכרים, המחזיקים בהם בפועל.
בתמורה, יעביר המינהל לקק"ל 50 אלף דונמים של שטחים פתוחים בגליל ובנגב. מתנגדי הרפורמה טוענים כי, חלק מהשטחים בנגב הם שטחי אימון של צה"ל ואדמות בבעלות בדואים, שקק"ל לא תוכל, למעשה, להשתמש בהם. ואולם, בקק"ל מבהירים כי צוותים מיוחדים של הקרן בדקו כל פיסת קרקע המיועדת להחלפה ווידאו כי אין שם כל התישבות, כולל התישבות של בדואים, וגם לא טענה לבעלות מצד בדואים וכי השטחים אינם חופפים בשום צורה את שטחי האש של צה"ל או כל כל שטח בשימוש ציבורי אחר. בקק"ל מבהירים, כי הטענה לחפיפה מתייחסת לתכניות קודמות שהקק"ל שינה כבר לפני שנים.
את עסקת חילופי הקרקעות הכינו משרדי האוצר והשיכון בממשלת ישראל, הנהלת המינהל ויושבי ראש הקק"ל, אפי שטנצלר ואברהם דובדבני. "הקרקעות שנעביר למדינה מוחכרות לבעלים פרטיים", אמר אפי שטנצלר. "תמורתן נקבל ונפתח אדמות בנגב ובגליל – זו היא הציונות החדשה".
ח"כ דני דנון המשמש כיו"ר הליכוד העולמי מסר ל-ynet כי הוא מתכוון לטרפד את ההחלטה באמצעות מאבק פרלמנטארי. "זוהי החלטה עצובה שבסופה עלולות קרקעות הלאום להגיע לידיים זרות בניגוד למטרות קיומה של קק"ל", הוא אמר.
את ה"רעש" התקשורתי נגד ההחלטה עוררה סיעת האיחוד הלאומי אך כעת היא מעוררת תגובות נזעמות של ארגונים ציוניים מכל הקשת הפוליטית. מטה המאבק נגד הפרטת קרקעות הלאום, המייצג תנועות נוער ציוניות שונות מסר בתגובה להחלטה כי: "אנו מצרים מאוד על ההחלטה לחסל את תפקידה של קק"ל תמורת כסף קטן. העיקרון שהוחלט עליו בקונגרס הציוני ב-1905 – והארץ לא תימכר לצמיתות נקבר קבורת חמור".
אני חושש שהחלפת האדמות תפגע במטרת הקק"ל - גיוס קרקע לטובת העם היהודי - ואף תחסל אותו", אמר ל-ynet חבר הדירקטוריון יצחק קריצ'בסקי, טרם להחלטה. "אתמול אמרו לנו שהחלפת האדמות תעשה בהסכמה, ואם זה כך, אז זה בסדר, אבל הבעיה היא שאף אחד לא הראה לנו מפות ואין לנו מושג ברור איפה נמצאות האדמות שיוחלפו. אני מתנגד לרעיון למסור למינהל בתים במרכז הארץ, שאפשר יהיה למכור לבעלי הון, ואדמות שמיועדות לבניה ליד נצרת שערבים רוצים לבנות בהם, ולקבל בתמורה אדמות של בדואים אחרי מצפה רמון, אז אני מתנגד", אמר קריצ'בסקי.
אפי שטנצלר, יו"ר דירקטוריון קק"ל אמר כי "פיתוח הנגב והגליל זו הציונות העכשווית. ציונות של שנות ה2000. מרכז הארץ כבר מפותח...האתגרים שעומדים בפנינו בפיתוח הנגב והגליל הם אדירים. גם התוכנית האסטרטגית של קק"ל לעשור הקרוב, אותה אישרנו עוד במהלך 2008, קובעת כי היעד המרכזי של קק"ל הוא פיתוח הנגב והגליל".
"הרפורמה החשובה מכולן"
הרפורמה במינהל אושרה בתחילת מאי על ידי ועדת שרים, בהשתתפות ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שר האוצר, יובל שטייניץ, ושר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס. הוועדה העבירה את הרפורמה לאישור הכנסת.
מדובר ברפורמה שנתניהו תכנן להנהיג עוד בימים בהם שימש כשר אוצר, במסגרת חבילת הרפורמות שתכנן למשק, ואף הצהיר עליה כ"רפורמה החשובה מכולן", אך לא הספיק לעשות זאת. הרפורמה נועדה להקל על הבירוקרטיה בענף הנדל"ן, באמצעות העברת מאות אלפי בתים מבעלות ופיקוח של המינהל לידי התושבים המתגוררים בהם כיום, ורשומים בטאבו באופן רשמי כ"חוכרים", הנדרשים לקבל את אישור המינהל לכל פעילות בנכס.
בנוסף, כוללת הרפורמה מתן אפשרות למינהל להתחיל בשיווק קרקעות לבנייה וניהול בנק הקרקעות של המדינה, וכן העברת האחריות על הפיתוח והתכנון מהמינהל לרשויות המקומיות.