שתף קטע נבחר

הערב: עימות טלוויזיוני בין אחמדי-נג'אד ליריבו

עימות פומבי אינו חסר תקדים באיראן, אך ויכוח פומבי בין שני פוליטיקאים אינו מחזה שכיח. הנשיא המכהן יעמוד היום על אותה הבמה עם יריבו העיקרי, מיר-חוסיין מוסווי הרפורמיסט, וינסה לשכנע את העם האיראני לבחור בו לכהונה נוספת

שבוע וקצת לפני הבחירות באיראן, החלו ארבעת המועמדים בסדרה של עימותים טלוויזיוניים בניסיון לזכות בקולות המצביעים: אחרי שאמש (יום ג') נערך העימות הראשון בין המועמדים המשניים - מהדי כָּרוּבי ומוחסיין רזאי - הערב יתעמת הנשיא הקיצוני מחמוד אחמדי-נג'אד עם יריבו העיקרי, מיר-חוסיין מוסווי, איש המחנה הרפורמיסטי.  

 

בשבועות האחרונים מתח מוסווי ביקורת חריפה על מדיניותו של הנשיא בארבע שנות כהונתו - בנושאי מדיניות חוץ ופנים. העימות הערב צפוי להיות רווי בביקורת הדדית מצד שני הפוליטיקאים, המייצגים עבור הציבור האיראני גישות שונות ודורות אחרים. מוסווי, ראש הממשלה לשעבר, משתייך לדור הישן של הפוליטיקאים ואילו אחמדי-נג'אד לדור החדש של השמרנים, המבקשים להחזיר עטרה ליושנה ולשוב לערכים הבסיסיים של המהפכה האיסלאמית.  


הנשיא אחמדי נג'אד ואשתו פרבין בעצרת בחירות (צילום: AFP)

 

אחמדי-נג'אד הזהיר כי הוא עלול להציג בעימותים הטלוויזיוניים מסמכים על פעילות הממשלות ב-24 השנים האחרונות ולחשוף שחיתויות, ובכלל שמות. אם יעשה כן, הדבר יעמוד בניגוד לעמדת הרשות השופטת באיראן, שהודיעה כי חשיפת שחיתויות נמצאת בסמכותה בלבד. כדי לנצח בסיבוב הראשון של הבחירות, שייערכו ב-12 ביוני, צריך המועמד לגרוף יותר מ-50 אחוז מקולות הבוחרים. אם אף מועמד לא יזכה ברוב הדרוש, יתקיים סיבוב כעבור שבוע בדיוק.

 

העימות הערב יהיה השני בסדרה של שישה עימותים. אמש התעמתו כרובי ורזאי, שהתבקשו על-ידי המנחה שלא למתוח ביקורת או להתייחס לשני המועמדים האחרים, מאחר שאינם נוכחים. כרובי, לשעבר יושב ראש הפרלמנט, ישב בצד ימין של השולחן עטוי בגלימה השיעית המסורתית חבוש טורבן ומצדו השמאלי ישב רזאי, מפקד משמרות המהפכה לשעבר, לבוש בז'קט בצבע חום בהיר. המנחה ישב ביניהם והציג את כללי העימות.

 

הבטחת בחירות: חלוקת רווחי הנפט בין האזרחים

שני המועמדים קיבלו עשר דקות להצגת מצעם, כשמאחוריהם הוקרנו תמונות של המנהיג הרוחני העליון, האייתוללה עלי חמינאי, ושל קודמו, האייתוללה רוחאללה חומייני. כרובי, מזכ"ל מפלגת "אעתמד מלי" (האמון הלאומי) הרפורמיסטית, אמר כי יש סביבו "צוות טוב" ופירט את התוכנית שלו לניהול המדינה. לדבריו, בכוונתו "לחלק את רווחי הנפט לכל איראני מעל גיל 18". הוא ציין גם כי יפעל ליצירת תעסוקה ויתמוך בזכויות האזרח.

 

רזאי הבטיח לטפל באופן אישי "בכל הפרה של זכויות האזרח בפעמים הראשונות כדי לדאוג שכולם מביעים את חומרת המצב. אני מאוד רציני לגבי זה". יריבו השיב: "מר רזאי, אתה יודע היטב שיש לנו חוקים טובים, אבל למרבה הצער הם לא מיושמים ולא נאכפים כהלכה, או בשל חוסר מודעות או בגלל מצב הרוח של המוציאים לפועל".

 

מפקד משמרות המהפכה לשעבר הבטיח לעשות לעשות "מהפכה כלכלית" ולהעמיד את הכלכלה בראש סדר העדיפויות שלו. עוד הוא אמר כי "יש לערוך שינוי יסודי במבנה הרשות המבצעת ויש לכונן ממשלת אחדות בהשתתפות כל הזרמים הפוליטיים".

 

מדובר בפעם הראשונה בתולדות איראן שמועמדים לנשיאות עורכים עימות טלויזיוני. ברפובליקה האיסלאמית פועלים יותר מ-20 ערוצי טלוויזיה ורדיו ממלכתיים, שנתונים לפיקוחו ולשליטתו של המנהיג העליון חמינאי. החוק באיראן אוסר על הקמת ערוצים פרטיים. באחרונה נמתחה ביקורת רבה על אמצעי התקשורת הממלכתיים במדינה על כך שהעדיפו לסקר את הנשיא המכהן אחמדי-נג'אד ולא העניקו תשומת לב דומה לשלושת יריביו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוצה כהונה שנייה. אחמדי-נג'אד
צילום: AP
היריב הבולט. מוסווי
צילום: AP
מהפכה כלכלית. רזאי
צילום: רויטרס
יחלק רווחי נפט. כרובי
צילום: AP
מומלצים